BISERICA NEAGRA | Un blog cu și despre...Brașov!

15.05.2011

BISERICA NEAGRA

Biserica Neagra




Biserica Neagră (în germană Die Schwarze Kirche, în maghiară Fekete Templom) este biserica evanghelică aflată în centrul municipiului Brașov. Edificiul a fost construit în jurul anului 1380 (probabil începând cu 1377) în stil gotic. Biserica, inițial catolică, a fost cunoscută mai întâi sub numele de Biserica Sfânta Maria (Marienkirche). Clădirea a fost parțial distrusă după marele incendiu din 1689, când a primit numele actual. Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România datând din secolele XIV-XV.

Construcția bisericii a început serios în anul 1384 și a fost finalizată în anul 1477. O inscripție descoperită în zidul bisericii îl atestă ca prim ctitor pe Thomas despre care aflăm că a murit în anul 1410.



Grav avariată după incendiu, Biserica Neagră a fost refăcută cu ajutorul unor meșteri veniți din orașul hanseatic Danzig, pentru că meșterii locali nu mai știau să închidă bolți de dimensiuni atât de mari. Noile bolți, însă, sunt în stil baroc, nu gotic.

Planul utilizat de către arhitecți a fost acela de bazilică cu trei nave, egale ca înălțime, înscriindu-se în tipul de biserici–hală preferate în secolele XV-XVI în spațiul german, de unde proveneau de altfel unii dintre arhitecți și meșteri.

Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, măsurând 89 de metri lungime și 38 de metri lățime. În această biserică încap circa 5.000 de persoane.





Biserica Neagră este celebră nu doar prin dimensiunile sale ci și prin alte lucruri: astfel, în clopotniță se află cel mai mare clopot din spațiul românesc, un clopot din bronz care cântărește 6 tone.[1][2] Corul susținut de contraforți exteriori decorați cu edicole care adăpostesc statui de sfinți constituie unul din puținele exemple de acest tip din Transilvania. Colecția de covoare orientale a Bisericii Negre este cea mai bogată de acest tip din România.


Orga principală a bisericii a fost construită de Carl August Buchholz din Berlin în perioada 1836-1839 și este cea mai mare din cele 140 de orgi construite de maeștrii familiei Buchholz. Orga are 4 manuale cu câte 56 de taste și un pedalier cu 27 de taste și dispune de 63 de registre sonore. A fost inaugurată la 17 aprilie 1839, organist fiind chiar Buchholz care a prezentat improvizații și cantate ale compozitorilor Friedrich Schneider și Johann Lucas Hedwig. Orga a fost restaurată în perioada 1997 - 2001. Atunci toate cele 3993 de tuburi (cel mai mare având o înălțime de circa 13 metri) au fost demontate și restaurate. Orga se încadrează în categoria orgilor baroce și a supraviețuit perioada de la construcțit pînă în prezent aproape neschimbată.


A doua orgă a fost construită de Carl Hesse și dispune de un manual și pedalier și 8 registre. A fost restaurată in 1997.



Începând din anul 1953 au loc recitaluri de orgă, tradiție începută de organistul Victor Bickerich și continuată de Hans Eckart Schlandt.



Chemarea Clopotului Bisericii Negre







UPDATE:

Oseminte din epoca medievală au fost găsite lângă Biserica Neagră
Publicat: 06 Apr 2012, 12:19

Începute doar de câteva zile, lucrările de descărcare arheologică din zona care înconjoară Biserica Neagră au scos la lumină morminte cu câteva oseminte şi o podea din cărămidă. Arheologii care supraveghează lucrările spune că, cel mai probabil, aceste oseminte provin din epoca medievală. „Nu avem încă toate datele pentru a spune cu certitudine din ce epocă provin aceste oseminte. Dar mormintele sunt, se pare, parte din cimitirul medieval al Braşovului. Deoarece provin din stratul superior, cel mai probabil sunt morminte mai târzii. În două-trei zile vom avea mai multe date”, ne-a declarat arheologul Cristian Florescu, unul dintre cei doi arheologi care supraveghează săpăturile din zona Bisericii Negre.
Încă un element care face ca datarea să nu poată fi spusă, deocamdată cu certitudine, este acela că osemintele nu sunt aşezate în poziţie anatomică, fiind probabil deranjate de intervenţii din epoca modernă şi reînhumate ulterior.
După ce osemintele vor fi analizate de specialişti, acestea probabil vor fi reînhumate într-un cimitir evanghelic. O astfel de decizie va fi luată de conducerea Bisericii evanghelice.

Pe lângă aceste oseminte, chiar în prima zi a săpăturilor arheologice a fost descoperită o podea din cărămidă. Arheologii se aşteaptă ca în timpul lucrărilor să descopere şi două capele şi chiar rămăşiţele unei clădiri anexă a Bisericii Negre.



Notă informativă Braşov, 26 aprilie 2012
Începând cu 1 mai 2012, vizitarea Bisericii
Negre se va face după un program nou, conceput special de conducerea Bisericii Evanghelice C.A. din România - Parohia Braşov pentru a răspunde cererilor şi aşteptărilor turiştilor. Noutăţile au în vedere modificări ale zilelor şi orelor de vizitare, precum şi diversificarea ofertelor turistice.

Cea mai importantă schimbare o constituie modificarea zilelor de vizitare, care vor fi: de marţi până duminică, iar luni închis. Pe
timpul verii Biserica Neagră va fi deschisă până la ora 19, concertele de orgă fiind integrate în program. Astfel, pentru anul în curs
programul de vizitare este următorul:
• lunile mai - octombrie (program de vară), de marţi până sâmbătă între orele 10-19, iar duminica între orele 12-19;
• lunile noiembrie - aprilie (program de iarnă), de marţi până sâmbătă între orele 10-15, iar duminica între orele 12-15.Biserica Neagră va fi închisă pentru vizitatori cu ocazia sărbătorilor
evanghelice (17 şi 27 mai, 31 octombrie, 24, 25, 26 şi 31 decembrie),
însă va fi deschisă spre vizitare de sărbătorile legale care nu cad în
ziua de luni (1 mai, 15 august, 1 decembrie). De asemenea Biserica
Neagră va fi închisă în 6 şi 7 noiembrie din motive administrative.

„Dorim ca prin aceste schimbări să răspundem aşteptărilor turiştilor,
mai ales prin deschiderea bisericii duminica. Fiind un lăcaş de cult în
care slujbele religioase continuă să se desfăşoare săptămânal, Biserica
Neagră este mai mult decât un edificiu important pentru Braşov: este
inima unei comunităţi religioase. De aceea, sperăm ca turiştii să
înţeleagă faptul că biserica va fi închisă pentru două ore când se vor
oficia cununii, botezuri şi alte ceremonii religioase”, a declarat
preotul Peter Demuth.

Pentru toţi turiştii care doresc să plece cu o amintire de la Biserica
Neagră, a fost conceput un fotocard, ce conţine o colecţie de 70 de poze
digitale la mare rezoluţie şi o panoramă interioară a bisericii. Acest
card pe suport USB va putea fi achiziţionat pentru suma de 40 lei.

Începând din această vară se îmbogăţesc şi ofertele turistice prin
ghidajele tematice disponibile în patru limbi (română, germană, engleză
şi maghiară) şi expoziţiile tematice în spaţiile expoziţionale ale
bisericii.



Prim-preot,
Christian Plajer

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

FACEBOOK