DUPA ZIDURI | Un blog cu și despre...Brașov!

20.06.2011

DUPA ZIDURI



Dupa ziduri





Dupa Ziduri
Dupa Ziduri
Pornit sa hoinaresc aiurea prin oras, cu aparatul de fotografiat la mine de asta data, eram cam ingrijorat ,deoarece aparatul imi face de ceva timp probleme, am descoperit ca de fapt problema era la acumulatori, nu inainte de a se bloca cu obiectivul pe afara.M-am plimbat cu el pina la Calin, un prieten care speram sa ma puna in legatura cu cineva “in domeniu”, dar am avut noroc ca el sa insiste ,sa aiba si niste acumulatori cit de cit incarcati, si ….. minune ,aparatul si-a dat o frumusete de reset, a ras vreo 30 de pozitii de pe card, si lentilele s-au retras cuminti la locul lor. Am avut prima tentative de a mai face fotografii acum citeva zile, m-am prezentat increzator la chioscul din cartier, cumparat baterii si plecat la drum sa fac poze prin Brasov.Minunea a tinut 3…. pozitii, si “battery empty”. Asa ca inapoi la momentul 1 si am luat-o voiniceste spre Brintex, aici gasesc intotdeauna solutii cind am probleme de genul asta.Standul 268, e simplu prefixul Brasovului si Toni o vanzatoare cu care am descoperit in timp ca suntem si vecini si care are toate natiile de baterii,acumulatori, casti, ce sa mai de toate, si la preturi sanatoase la cap ,iar Toni e jumatate depanator,schimba baterii,si stie sa dea sfaturi,astfel incit sa te descurci in lumea asta fara sa faci facultatea de electronica.Asa ca m-am lasat din nou pe mina ei ,am fost cit de sincer am putut in privinta  simptomelor aparatului meu si ea mi-a recomandat un set de acumulatori de 2700 si o incarcare sustinuta de 15 ore,i-am multumit frumos si am plecat acasa hotarit sa fac intocmai si la timp ce mi-a recomandat. ,avind inca un “ghimpe” impotriva incarcatorului propriu si personal. Dar nu ,dupa o noapte de stat la incarcat, am primit in sfarsit semnalul de “battery full” de data asta, am pus acumulatorii in aparat si am plecat la plimbare, pe jos pe strada Lunga, centru si pentru ca ma batuse destul soarele in cap,am ales Solutia ----Dupa Ziduri----, e singura intr-o zi de vara, nu tu aglomeratia de pe  Muresenilor, nu masini, cu Spurcata curgind ,si ce e mai important umbra si o adiere de vint venind dinspre padure, deci perfect.Am zis Spurcata, deci ar parea ca nu e in regula,Asta e numele n-am cum sa ii zic altfel,asa ii zice de mult de pe vremea cind scheienii aveau toti Wc-urile in fundul curtii , iar la fiecare ploaie mai mare, va imaginati ce venea pe Spurcata, am mai citit eu o explicatie conform careia erau si tabacarii in Schei si ca deversau mizeria in piriul care vine de la Pietrele lui Solomon.
Dupa Ziduri
Plauzibila si explicatia asta, dare eu inclin sa le combin pe amindoua  si sa am o imagine destul de clara asupra etimologiei numelui.În secolul al 14-lea, surplusul de apă din bogatele pâraie care curgeau prin Şcheii Braşovului şi care nu era folosit pentru canalele deschise ce străbăteau străzile „Cetăţii” medievale, a fost deviat printr-un canal artificial, numit „Graft” (adică şanţ) la poalele dealului Romurilor, ca să ocolească oraşul. Canalul „Graft” a constituit astfel un prim obstacol natural împotriva pătrunderii duşmanilor în oraş din această parte. Ulterior s-a construit primul zid al incintei oraşului, întărit pe această latură a fortificaţiilor iniţial cu 8 turnuri, din care câteva se păstrează şi astăzi.
Dupa Ziduri
Dupa Ziduri
Dupa Ziduri
Dupa Ziduri
Perfecţionându-se însă armele de atac, această singură incintă a fost socotită insuficientă, edificându-se o a doua incintă, exterioară, fără turnuri. Spaţiul dintre aceste două ziduri ale oraşului era denumită „zwinger” şi repartizat diferitelor bresle pentru apărare în cazul unui atac duşman.De la Bastionul Fierarilor în jos era „zwingerul măcelarilor”, urmat de „zwingerul mănuşarilor”. Din „zwingerul măcelarilor” un pod mobil până la stânca apropiată mijlocea accesul spre Turnul Negru. Pasajul „După ziduri” era închis pentru circulaţia vehiculelor cu un lanţ mare, confecţionat încă în veacul al 16-lea, care azi se află în curtea muzeului din Bastionul Ţesătorilor. Aproximativ la mijlocul lungimii zidurilor, exact sub Turnul Alb, drumul este blocat de Bastionul „Graft”, care constituie un fel de pod peste pârâu. Spre deal exista o portiţă—astăzi zidită—cu un pod mobil, care mijlocea accesul spre Turnul Alb.
Dupa Ziduri
Dupa Ziduri
Dupa Ziduri
Din cauza unor inundaţii mari, în 1809, zidul exterior de incintă a fost mult slăbit prin spălarea fundaţiilor, de aceea în 1822, s-au construit trei arcuri de sprijin, din care unul mai există şi astăzi, celelalte două împreună cu porţiunea zidului pe care-l sprijineau fiind demolate, cu ocazia construcţiei unei case de locuit pentru... fabricantul Friedrich Czell. În anii 1968-1969, o parte din vechile fortificaţii „După ziduri” a fost restaurată şi, pe lângă ele, amenajat şi un plăcut drum de plimbare, care pune în valoare aceste monumente istorice ale oraşului. În anul 2001, acoperişul Bastionului „Graft” a fost parţial distrus de un incendiu. În vara anului 2002 s-au luat „binevenite măsuri” de restaurare a Bastionului Graft şi a arcului de sprijin. De asemenea, toată porţiunea de după ziduri a fost curăţată şi amenajată cu bănci. Urmeaza si fotografiile facute in aceasta plimbare , o sa impanez cu ele acest post, nu toate ca nu se mai incarca niciodata pagina, selectia imi apartine si sper sa va placa    

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK