PROFILUL STATIUNII POIANA BRASOV SI FACTORII NATURALI DE CLIMA | Un blog cu și despre...Brașov!

19.09.2011

PROFILUL STATIUNII POIANA BRASOV SI FACTORII NATURALI DE CLIMA

PROFILUL  STATIUNII POIANA BRASOV SI FACTORII  NATURALI  DE  CLIMA
 
Poiana Brasov este o statiune climaterica montana cu program permanent pentru turism, odihna, recreere si practicarea sporturilor. Sporturile de iarna au asigurate cele mai bune conditii din Carpatii romanesti.Climatul, corespunzator muntilor cu altitudine medie, constituie cel mai important factor curative natural al statiunii. Peisajul armonios, care imbina pe spati restranse creste montane cu versanti puternic inclinati, culmi domoale, rotunjite si platouri larg ondulate acoperite cu paduri variate si pajisti, constituie un alt factor natural favorabil reconfortarii si odihnei active.
            Principalii parametrii climatici cu influenta directa asupra activitatilor turistice corespund unui bioclimat tonic, stimulativ, caracterizat prin temperatura moderata, fara amplitudini excessive, radiatii solare bogate in raze ultraviolet, aer curat, puternic ozonat cu ionizare negativa accentuata. Acesti parametrii permit adaptarea relativ usoara a organismelor sanatoase la conditiile climatice ale Poienii Brasovului, Conditiile naturale sunt favorabile refacerii organismului in cazurile de surmenaj fizic si intelectual, ajutand la cresterea capacitatii de munca. Calirea si refacerea fortelor organismului se pot realiza prin bai de soare si de aer prin practicarea unor exercitii fizice.
            Conditiile fizico-climatice din Poiana Brasov si dotarile existente permit celor veniti in statiune sa practice anumite exercitii fizice:
-        Alergarea si mersul pe jos sunt favorizate de terenul cu pante reduse si de numeroase alei strajuite de paduri de conifer;
-        Practicarea schiului cu instructor de specialitate in cadrul scolii de schi, specializata mai ales pe schi alpin si schi fond atat pentru incepatori, cat si pentru avansati;
-        Practicarea jocurilor in aer liber (tenis.volei etc.) pe stadionul special amenajat;
-        Practicarea sportului (gimnastica, tenis de masa, lupte etc.) in Sali special amenajate
-        Inotul in piscine acoperite;
-        Practicarea echitatiei, in imprejurimile statiunii;
-        Plimbari cu sania, trasura sau bicicleta in statiune si imprejurimi;
-        Excursii si plimbari in Muntii Poienii Brasovului, Masivul Postavau proppriu-zis si in imprejurimi.
In acelasi timp, statiunea reprezinta locul preferat de antrenament si refacere al sportivilor de performanta din diferite discipline. Cercetarile medicale intreprinse asupra antrenamentului sportivilor au aratat influenta binefacatoare a curei de altitudine din Poiana Brasov asupra capacitatii lor de efort. In afara de concursusile republican de schi, care se desfasoara anual pe partiile din Muntii Postavaru,pot fi mentionate si competitiile de patinaj, diferite competitii cu caracter local si concursurile de orientare turistica. Pe stadionul din Poiana Brasov au fost doborate, in diferite concursuri, numeroase recorduri atletice netionale, europene si chiar mondiale.
      Cura de clima in statiune este indicata pentru urmatoarele afectiuni: nevroza astenica,stari de debilitate,surmenaj fizic si intelectual, convalescente cu o stare de sanatate buna, disfunctii tiroidiene (hipertiroidii benign), rahitism, tulburari de crestere la copii, anemii secundare sechele dupa pmeumopatii virotice sau bacteriene,unele forme de astm bronsic si de bronsite cornice asmatiforme (I Munteanu si colab., 1980). Cura de altitudine in Poiana Brasov, ca si in celelalte statiuni situate la altitudini apropiate, are si unele contraindicatii stabilite prin cercetari medicale indelungate (I Dragan,1977), cum sunt: fazele acute de boala,starile febrile,sindroamele alegice active; hepatitele virale acute;formele active de tuberculoza pulmonara;pleurezii; nefritele acute; nevrozele hiperreactive, afectiunile cardiac decompensate, hipertensiunea arterial in stadia avansate; anghina pectorala. In statiune exista posibilitatea practicarii gimnasticii medicale sub control de specialitate.
            Poiana Brasov poate gazdui si diferite consfatuiri, intruniri, simpozioane.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK