ASCENSIUNI IN MASIVUL POSTAVARU III | Un blog cu și despre...Brașov!

12.10.2011

ASCENSIUNI IN MASIVUL POSTAVARU III


C. Poiana Brasov – varful Postavaru

            Dintre numeroasele trasee care urca din Poiana Brasov spre varful Postavaru recomandam trei variante (altele au fost amintite in descrierea traseelor precedente).
            Pe poteca Sulinar, marcata  cu cruce rosie (acelasi marcaj are si traseul cunoscut sub numele de “Drumul Rosu”), se realizeaza un acces direct la varf in doua ore jumatate. Traseul porneste din centrul statiunii, de langa restaurantul Capra Neagra, in lungul partiei de schi Bradul, continuandu-se apoi in lungul partiei Sulinar (un indicator atrage atentia la bifurcatia in care este parasit Drumul Rosu). Dupa circa trei sferturi de ora de la pornire ajungem la un refugiu Salvamont (o cabana mica de lemn). Aici se ramifica traseul care conduce la Pestera de Lapte (marcaj punct albastru). Urmand, in continuare, marcajul cruce rosie ajungem la Poiana Ruia, deasupra Zidului Mare (sector al Sulinarului ), unde intram in traseul marcat cu banda albastra. Traversam poiana, urcam in serpentine si ajungem la cabana Postavarul.
            De aici traseul nostru este marcat cu banda albastra si ne conduce pe langa statia superioara a telegondolei la  fosta cabana Cristianul Mare si la varful Postavaru. De la locul fostei cabane urcam un versant abrupt, cu numeroase serpentine, pana la statia telecabinei (1730 m ); in continuare poteca urmareste creasta pana la varful Postavarului – un admirabil punct de perspectiva.Spre nord privirea cuprinde intinsul ses al Barsei si, mai departe, Muntii Baraolt; spre est, peste valea Timisului, apare masiva Piatra Mare; in sud privirile cuprind Muntii Predealului, Muntii Girbovei si “cetatea de piatra” a Bucegilor cu abruptul crenelat spre Prahova; in vest impresioneza semetia crestei Pietrei Craiului si contururilor rotunjite ale Muntilor Poiana Marului.
            A doua poteca, cu un traseu mai ocolit dar mai pitoresc, este marcat cu cruce albastra, in prima parte, pana la cabana Postavarul si se parcurge in circa trei ore. Traseul este cunoscut si sub numele de “Drumul lui Julius Roemer”si porneste din preajma restaurantului Sura Dacilor. Pana in Partia  Lupului este comun cu traseele marcate cu punct rosu (Poiana Brasov – avenul Groapa de Aur – cabana Cheia) si punct albastru (Poiana Brasov – Valea Lunga – Piscul Lung). Din marginea Partiei Lupului continuam sa urcam pe poteca din stanga si, trecand prin sectorul superior al paraului Vanga Mica, ajungem la cabana Postavarul (2 ore din Poiana Brasov). Urcam in continuare pe langa fosta cabana Cristianul Mare, ca si in varianta precedenta, si ajungem in scurt timp la varful Postavaru.
            A treia poteca, cunoscuta sub numele de “Drumul Rosu”, este marcata cu cruce rosie si se parcurge in circa 3 ore. Este un drum larg, cu numeroase serpentine si corespunde partiei “Drumul Rosu” pentru schiori incepatori. Datorita faptului ca poteca are o panta redusa este indicata utilizarea acestui traseu pentru coborare in Poiana Brasov, atat vara, cat si iarna (durata  2 ore).

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

FACEBOOK