Dumitru Prunariu, pe lista viitorilor membri de onoare ai Academiei Române | Un blog cu și despre...Brașov!

02.01.2012

Dumitru Prunariu, pe lista viitorilor membri de onoare ai Academiei Române

Brașoveanul Dumitru Prunariu ar putea deveni membru de onoare al Academiei Române, în urma votului Adunării Generale a acestui for, care se va reuni, luni şi marţi, pentru a alege noi membri titulari, corespondenţi, de onoare şi post-mortem, anunță Mediafax.
Dumitru Prunariu, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Spaţiale Române şi unicul român care a efectuat un zbor în spaţiul cosmic, a fost recomandat pentru a deveni membru de onoare al Academiei Române de către Biroul Prezidiului Academiei Române.
Dumitru Prunariu, în vârstă de 59 de ani, este al 103-lea pământean care a ajuns în spaţiu şi a fost ofiţer al Armatei României în perioada 1978-2007. El a efectuat pregătirea completă de specialitate necesară realizării unui zbor cosmic în Orăşelul Stelar de lângă Moscova, unde a obţinut, după trei ani, note maxime la examenele finale de calificare, fiind repartizat în echipaj cu cosmonautul rus Leonid Popov.

 A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Inter-cosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agen-ției Spațiale Române, amba-sador al României în Federația Rusă, președintele Consiliului de nemilitarizare a spațiului cosmic din cadrul ONU.
În prezent are gradul de general maior (cu 2 stele) în rezervă. S-a născut în orașul Brașov la 27 septembrie 1952,
Dumitru Prunariu a absolvit Liceul de Matematică-Fizică nr.1 din orașul natal în anul 1971. Tatăl său era de profesie inginer, iar mama cadru didactic la o școală generală. Pasiunea lui Prunariu pentru zbor s-a manifestat încă din copilărie.
Academia Română poate avea, prin lege şi prin statut, un număr maxim de 181 de membri titulari şi corespondenţi şi 135 de membri de onoare din care cel mult 40 din ţară. Numărul membrilor titulari nu poate depăşi numărul membrilor corespondenţi pe ansamblul Academiei Române.
În prezent, Academia are 73 de membri titulari, 77 de membri corespondenţi (total 150), 28 de membri de onoare din ţară şi 85 de membri de onoare din străinătate (total 113).
Noii membri ai Academiei sunt aleşi prin vot secret. Votul secret în Secţiile Academiei, Prezidiul forului şi Adunarea generală a instituţiei se va face în mai multe tururi de scrutin. Propunerile secţiilor se înaintează Biroului Prezidiului Academiei Române, iar candidaturile validate de Prezidiul Academiei sunt supuse apoi Adunării Generale.

Un comentariu :

Arhivă blog

FACEBOOK