John Florea, un american cu origini din Brașov, fotograful lui Marilyn Monroe | Un blog cu și despre...Brașov!

05.03.2012

John Florea, un american cu origini din Brașov, fotograful lui Marilyn Monroe



Un american de origine română, fost fotograf de război şi de vedete, a intrat în graţiile divei de la Hollywood.
John Florea vorbea perfect limba română. Deși se născuse, în 1916, în Alliance, Ohio – un orășel cu vreo 15.000 de locuitori la acea dată. Mama sa, Elisabeta – o emigrantă din zona Brașovului – a avut grijă ca fiul, căruia îi spunea pe românește, Ionuț, să învețe limba de acasă.

John Florea avea să devină unul dintre cei mai importanți fotografi ai prestigioasei reviste americane „Life”. A documentat atât „V-J Day” (ziua victoriei americanilor în cel de-al Doilea Război Mondial în Pacific), cât și „V-E Day” (ziua victoriei din Europa).
A surprins trupurile schilodite ale prizonierilor din lagărele naziste și fericirea trupelor învingătoare. A fost de față, din câte spun unii, când generalul George S. Patton a urinat în Rin, așa cum promisese când a pornit spre Germania nazistă. A fost singurul fotograf acceptat pe vasul „Missouri”, la semnarea capitulării Japoniei. S-a aruncat apoi, cu lejeritate, în lumea strălucitoare a Hollywood-ului.

John Florea a devenit unul dintre rarii fotografi pe care superba Marilyn Monroe îi considera prieteni. Sunt fotografii cu ei doi care să demonstreze asta. El a fost cel care a „obligat-o” pe Monroe să-şi vopsească părul blond, transformând-o astfel în sex simbol. Cei doi au avut o relaţie extrem de apropiată, Florea fiind primul care a pozat-o goală pe senzuala Marilyn.
Datorită românului, Marilyn l-a cunoscut pe Jean Negulesco, regizor la Hollywood, un alt român titrat care a ajutat-o la acea vreme pe Norma-Jean (numele adevărat al divei) să devină un star. Jean şi Marilyn s-au îndrăgostit pe platourile de filmare, relaţia lor amoroasă fiind destul de scurtă, dar extrem de pasională.

Marilyn Monroe și John Florea
John Florea a fost mai mult decât „un fotograf”. A regizat peste 600 de show-uri TV, seriale și filme de televiziune. A pus și el semnătura pe episoade din „Flipper” sau pe aventurile din „Bonanza”.
Când John Florea a murit, pe 25 august 2000, a lăsat în urmă, celor două fiice ale sale, o moștenire de mii de fotografii, interviuri, amintiri rare. Acum fetele vor să scoată la licitație comoara. Ar valora cam 2 milioane de dolari. Citiţi mai multe AICI.

VIDEO: FOTOGRAFIILE LUI MARILYN, SEMNATE DE JOHN FLOREA



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK