4 iulie, Ziua Cetății Râșnov | Un blog cu și despre...Brașov!

04.07.2012

4 iulie, Ziua Cetății Râșnov


Cetatea Rasnov
 In aceasta zi, turistii sunt asteptati sa viziteze si incinta Turnului Bathory, recent restaurat.
 După ce în ultimii doi ani au fost făcute ample lucrări de restaurare, Turnul Bathory şi Grădina Cetăţii Râşnov au fost redeschise vineri, 1 iunie.
Cetatea Rasnov (foto: newsbv.ro)
După redeschiderea celor două obiective turistice, directorul Direcţiei de Cultură a primăriei Râşnov, Nicolae Pepene, a anunţat cu ocazia acestui eveniment, că după o jumătate de secol se discută şi despre o restaurare la Cetatea Râşnov, ultima restaurare profesionistă a monumentului istoric fiind făcută în perioada 1955-1957. De atunci au mai fost făcute simple reparaţii în Cetate,dar în Grădina Cetăţii nu au fost făcute nici măcar simple operaţii de întreţinere, cele realizate în ultimii doi ani în regim de urgenţă, fiind primele din istorie.
Cât despre restaurarea Turnului Bathory, Nicolae Pepene, a afirmat că ” Singurul lucru nou este acoperişul turnului. S-a mers pe un model de fortificaţie transilvăneană similară.”Acesta a adăugat că “la nivel istoric, este prima intervenţie asupra Turnului Batory de la prăbuşirea sa, de la începutul secolului al XVII-lea, pentru că atunci, proprietarii Cetăţii Râşnov, saşii râşnoveni au abandonat turnul, acesta nemaiavând un rol în apărarea Dealului Cetăţii”
Totodată, potrivit Agerpres, în aceste zile, Comisia Naţională a Monumentelor are pe masă un alt proiect de restaurare pentru Turnul Gotic. De asemenea, în următorii trei ani va fi finalizat şi cel mai spectaculos Muzeu de artă medievală din România care se va înfiinţa în Cetatea Râşnov, a mai afirmat Nicolae Pepene.
Cetatea Râşnov este cel mai vizitat obiectiv turistic din judeţul Braşov după Biserica Neagră şi Castelul Bran, anul trecut aceasta fiind vizitată de 199.470 de turişti, numărul acestora fiind în creştere de la an la an şi datorită evenimentelor culturale organizate de primărie în Cetate. La inaugurare a fost prezent şi Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Mircea Diaconu, care a declarat că acum “Cetatea Râşnov pare a fi ce ne trebuie comparativ cu anul 2009” când a vizitat-o ultima dată şi când ”o parte din ziduri erau prăbuşite”.
Pentru copii, la cetate se desfasoara pana duminica, 8 iulie, festivalul JocMania, cu ateliere gratuite si teatru de papusi. Programul pentru copii se continua in fiecare seara la Promenada Sissi si cinematograf. 
Pentru copii s-a dat startul la distracţie imediat ce a venit vacanţa. Aşadar, timp de o săptămână, prichindeii vor avea parte de foarte multe surprize la cea de-a doua ediţie a Festivalului „Jocmania”, care începe sâmbătă, pe 30 iunie şi se va încheia pe 7 iulie. 
Micuţii îşi vor putea petrece timpul liber într-un mod contructiv. La Râşnov vor sosi special pentru ei mai multe trupe de teatru de păpuşi, vor fi proiectate filme educative şi vor fi îndemnaţi să-şi deuvolte creativitatea implicându-se în diversele activităţi din cadrul atelierelor de lucru
In Grădina Cetăţii va fi amenajată Expoziţia „Xperiment”, care constă în prezentarea a 16 exponate interactive, care permit copiilor să înţeleagă şi să experimenteze fenomene fizice. Expoziţia va fi deschisă în perioada 2-29 iulie, între orele 9.00 şi 19.00, iar taxa de intrare va fi de 5 lei. 
Programul de vizitare al Cetatii Rasnov este zilnic intre orele 9.00 – 19.00. In fiecare an, in data de 4 iulie, rasnovenii aniverseaza ziua in care instanta a decis ca Cetatea sa revina comunitatii locale dupa ani de zile de distrugere a investitorului italian care a avut in concesiune monumentul istoric.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK