Brașovul intră de azi, în doliu național, în memoria Regelui Mihai I | Un blog cu și despre...Brașov!

14.12.2017

Brașovul intră de azi, în doliu național, în memoria Regelui Mihai I

Prefectura Braşov a anunţat, printr-un comunicat de presă, că zilele de 14, 15 şi 16 decembrie sunt declarate zile de doliu naţional pe teritoriul României în memoria Majestăţii Sale Regele Mihai al României, şef al statului român între anii 1927-1930 şi 1940-1947.
În aceste zile, toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale vor arbora drapelul României în bernă. De asemenea, drapelul României în bernă va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ și de cultură, misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și ca pavilion pe navele de orice fel și pe ambarcațiunile ce navighează sub pavilion românesc. Aceeași obligație revine, potrivit legii, și persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reședință.
Totodată, posturile de radio şi televiziune, instituţiile de cultură îşi vor adapta programul în mod corespunzător.
Decizia privind declararea celor trei zile de doliu național pe teritoriul României a fost luată în temeiul dispozițiilor Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României de către autoritățile și instituțiile publice.
Slujba de înmormântare a Majestății Sale Regele Mihai va avea loc sâmbătă, 16 decembrie 2017, în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș.
Carte de Condoleanţe în memoria Regelui Mihai I
La Consiliul Județean Brașov a fost deschisă o Carte de Condoleanțe în memoria Majestății Sale Regelui Mihai I al României, pentru ca toţi braşovenii care doresc să transmită gândurile lor sau un mesaj de condoleanțe pentru Casa Regală a României, să aibă şansa să le scrie.
Aceasta este deschisă zilnic, între orele 8.00 – 18.00 și va rămâne deschisă timp de 40 de zile.
Expoziţie de fotografie istorică dedicată Regelui Mihai I
Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, a deschis miercuri, o expoziţie de fotografie istorică dedicată Regelui Mihai I, intitulată „Regele Mihai (1921 – 2017)”.
Expoziția poate fi vizitată, la etajul Casei Sfatului, până sâmbătă, 16 decembrie, când are loc îngroparea Majestății Sale Defuncte. Circa 60 de fotografii alb-negru şi color, din colecţii personale, sunt cuprinse în expoziția-omagiu, vernisată în ziua în care „Regele Mihai s-a întors acasă”. Intrarea este liberă.
Piața Sfatului s-ar putea numi ,,Piața Regele Mihai I”
La galeriile brașovene KronArt a avut loc o impresionantă evocare a personalității Regelui Mihai I al României. Concomitent, a fost prezentată și o expoziție de fotografii, legate de vizita Majestății Sale la Brașov, din urmă cu două decenii.
Ci această ocazie, scriitorul brașovean Mircea Brenciu a făcut și o propunere, îmbățișată de cei prezenți la manifestare : Piața Sfatului să devină ,,Piața Regele Mihai I”. Propunerea a fost transmisă și vicepreședintelui Consiliului Județean, Adrian Gabor, care a fost prezent la manifestarea de suflet de la galeria KronArt și va fi înaintată Primăriei Brașov și Consiliului Local, pentru oficializare.
În aceste zile, evenimentele dedicate sărbătorilor de iarnă, care ar fi trebuit să aibă loc în Piața Sfatului au fost anulate.
De asemenea, serbările de iarnă programate pentru sfârşitul acestei săptămâni în şcoli, grădiniţe şi licee ar putea fi anulate pentru respectarea zilelor de doliu naţional.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK