Păsările migratoare au găsit „Delta din Carpaţi“ îngheţată tun! | Un blog cu și despre...Brașov!

09.03.2012

Păsările migratoare au găsit „Delta din Carpaţi“ îngheţată tun!




Primele stoluri de păsări migratoare au făcut cale întoarsă, după ce au găsit luciul lacului Dumbrăviţa, anul acesta, îngheţat. Grosimea stratului de gheaţă este de aproximativ 30 de centimetri, fapt care a determinat păsările migratoare să caute locuri mai calde. „E o situaţie groaznică, numai în 2003 am mai avut o iarnă atît de grea, şi pentru noi, şi pentru păsări“, spune prof. dr. ing. Traian Ionescu, de la Facultatea de Silvicultură, preşedintele filialei Braşov a Asociaţiei Ornitologice Române. 
În această perioadă, lacul Dumbrăviţa ar fi trebuit să fie aproape în întregime dezgheţat. Păsările migratoare trebuiau să înceapă deja să cuibărească şi peisajul să prindă viaţă, cu acea forfotă care i-a adus renumele de „Deltă din Carpaţi“. 
Păsările nu se pot hrăni nici măcar cu plantele de pe mal, totul e îngheţat. „Fiindcă mai la nord e şi mai frig decît la noi, probabil că s-au retras în sudul ţării. Poate prin Oltenia să se fi produs dezgheţul. Deşi, şi Dunărea e plină încă de sloiuri“, spune Traian Ionescu, preşedintele Asociaţiei Ornitologice Române sucursala Braşov, asociaţie în custodia căreia se află rezervaţia. 
Cât timp iarna nu se dă dusă de la Braşov, păsările de baltă se lasă aşteptate. „Până acum, au apărut ceva grauri, dar n-au rămas. E o situaţie mai rar întâlnită: din 2003 n-a mai fost o iarnă atît de lungă. Sperăm să se dezgheţe bălţile pînă la 1 aprilie măcar, când în România sărbătorim Ziua Păsărilor şi vin multe clase de elevi să observe migratoarele de la Dumbrăviţa-Rotbav-Măgura Codlei, sit Natura 2000 şi singura Zonă Umedă de Importanţă Naţională din Transilvania“, explică ornitologul, citat de Monitorul Expres.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK