Primă audiţie absolută a Simfoniei nr.1 de Norbert Petri | Un blog cu și despre...Brașov!

11.10.2012

Primă audiţie absolută a Simfoniei nr.1 de Norbert Petri

Filarmonica Brasov

Orchestra Filarmonicii Braşov va interpreta joi, 11 octombrie de la ora 19:00, la Cercul Militar, în primă audiţie absolută, Simfonia nr.1, op.14, de Norbert Petri, compusă în anul 1951,in cadrul Festivalului Musica Coronensis.
Programul serii este completat de Concertul pentru pian nr.3 în Do minor de Ludwig van Beethoven, în interpretarea solistului braşovean Horia Mihail. Manuscrisul simfoniei compuse de compozitorul aniversat anul acesta a fost descoperită în anul 2011 la Muzeul Casa Mureşenilor şi a fost trimisă de reprezentanţii Bisericii Evanghelice C.A. din România – Parohia Braşov în Germania pentru a fi editată şi tipărită. Astfel, în cadrul concertului de joi, publicul are ocazia de a asista la un moment special pentru viaţa muzicală  braşoveană.
În trecut, Norbert Petri a scris pentru cvintetul Filarmonicii Braşov suita „Braşovul de altădată” şi pentru octetul Filarmonicii „Divertiment pe teme populare româneşti”.
Liviu Butnariu, preşedintele fundaţiei „Norbert Petri”, declara într-un interviu cu Camelia Chicomban în Bună ziua Braşov (1999): „Este emoţionant să-ţi aminteşti de un om de valoarea sa. A fost de o modestie de multe ori enervantă în comparaţie cu calităţiile pe care le avea. Eu nu aş putea să îi găsesc nicin un cusur. A fost un compozitor foarte prolific. Talentul său fantastic îi dădea posibilitatea să compună practic la orice oră. Norbert Petri a fost un om generos, care s-a dăruit complet acestui oraş. […] Eu cred că opera lui de căpătâi este „Idolul sfărâmat“.
Întrebat ce se poate face pentru ca Norbert Petri să fie mai bine cunoscut publicului braşovean, el a răspuns: „Petri a fost fără îndoială, un mare compozitor. Însă prin modestia lui a rămas un om necunoscut. Acum opera lui ar trebui redecoperită şi, în acest sens, foarte mult ar putea să ne ajute studenţii Facultăţii de Muzică, dacă ar fi interesaţi să interpreteze lucrări din creaţia sa.“

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK