SALA REDUTA | Un blog cu și despre...Brașov!

08.06.2011

SALA REDUTA

 
Sala Reduta-stampa 1800


Cladirea, care dateaza de la sfarsitul secolului XIX, si aparitia stilului eclectic, poarta numele celei dintai sali de spectacol din Brasov, unde in prima jumatate a veacului XIX au fost prezentate primele spectacole de teatru in limba romana, de catre un colectiv de artisti amatori, alcatuit la initiativa lui Gh. Baritiu, Andrei si Iacob Muresianu.
In vechea "Reduta", in vara anului 1865 si in primavara lui 1868, au dat spectacole de teatru trupele Tardini si Pascaly, turnee la care a participat si poetul Mihai Eminescu.
In anul 1900 sala "Reduta" a fost gazda Conferintei Sectiei locale a Partidului Socialist, prilej cu care a fost adoptat un memoriu cu revendicari proprii muncitorimii.
A fost una din primele sali de cinematograf din oras.

Sala Reduta-vedere exterioara


Sala Mare
In anul 1958 ia nastere Palatul Culturii, ca institutie de cultura, cu sediul in actuala locatie a Bibliotecii Judetene ”George Baritiu” Brasov si avand exclusiv activitati educative.
In 1959 sediul se muta in Palatul din strada Apollonia Hirscher nr.8. Institutia preia formatii si ansambluri de sine statatoare sau care functionau in cadrul Scolii Populare de Arta, coordoneaza formatii de teatru romanesc, maghiar, german, ansambluri de dansuri maghiare si germane. Preia, de asemenea, de la Scoala Populara de Arta, Ansamblul Folcloric „Poienita” si infiintează cercul de balet.
In anul 1965 institutia primeste denumirea de Casa Municipala de Cultura.
In anii care au urmat, sub aripa Centrului Cultural s-au infiintat o serie de alte formatii de dansuri (sportive, populare), coruri, cercuri si cluburi care au facut faima Centrului, obţinand multiple premii in plan national si international. In anul 1995 institutia primeste denumirea de Asezamantul Cultural “Tara Barsei”, iar din anul 2003 prin Hotararea Consiliului Judetean nr. 350/11.09.2003 primeste denumirea de Centrul Cultural „Reduta”.

Sala Reduta-vedere exterioara
CENTRUL CULTURAL "REDUTA”

Centrul Cultural „Reduta” Brasov a fost infiintata in anul 1958,Centrul functioneaza intr-unul dintre cele mai vechi lacasuri de cultura din Brasov. Vechea cladire a “Redutei” ridicata in secolul al XVIII-lea, situata in Centrul Istoric al orasului, pe Strada Teatrului (actuala strada Apollonia Hirscher), a servit initial ca teatru, sala de concerte si baluri. A fost demolata in anul 1892 si recladita intre anii 1893-1894 de catre Casa Generala de Economii. Noua “Reduta”, sau Casa de Concerte, a fost construita dupa planurile inginerului orasului Christian Kertsch, in stilul baroc cu elemente rococo.

vedere hol

vedere interior
Imobilul este nominalizat ca monument istoric si face parte din Centrul Istoric al Brasovului cu titlul de Rezervatie de Arhitectura. In prezent, institutia gazduieste mai multe manifestari culturale, printre care concerte ale Filarmonicii, expozitii, concerte de muzica moderna si piese de teatru.
AMICII SALVAMONT BRASOV

DESPRE NOI
CINE SUNTEM ?
Ne numim “AMICII SALVAMONT BRASOV“.Acest club a luat fiinta in anul 1979 si functioneaza pe langa “CENTRUL CULTURAL REDUTA BRASOV“.
Suntem un grup de iubitori ai muntelui si ai activitatilor legate de munte!
Ce facem ?
VARA
marcaje turistice 

reparam poteci si refugii alpine
drumetii si ture alpine
ture mountain bike 

ture speo
participari la concursuri cu tematica montana
IARNA
drumetii si ture alpine
schi si schi de tura
IN TOT TIMPUL ANULUI
expozitii fotografice
expuneri diapozitive 

cursuri pregatire alpina
seminarii, mese rotunde
 UNDE SI CUM NE GASITI ?
Ne intalnim in fiecare MIERCURI orele 18:00 la Centrul Cultural Reduta Brasov, str. Apollonia Hirsher nr.8
Pentru amanunte puteti suna la:
0268 / 514890
0723 / 276566 Dumitru Paul (Kao)
0268 / 419706 Centrul Cultural Reduta
CAND IESIM IN TURE ?
In principiu turele se desfasoara in weekend, in weeked-uri prelungite, vacante, etc.
UNDE MERGEM ?
Activitatile clubului se desfasoara functie de grupul format, de echipamentul avut la dispozitie, functie de experienta si disponibilitatea membrilor grupului, conditiile meteo, oportunitati si starea de spirit.
Se merge atat in muntii din imprejuriile Brasovului, cat si in muntii din locatii mai departate, din tara sau strainatate.
CINE POATE VENI CU NOI ?
Clubul nostru este un club deschis tuturor iubitorilor de munte si frumos. Cum nu este deajuns doar sa iubesti muntele, un echipament adecvat deseori este mai mult decat necesar, deasemenea pentru unele iesiri o doza de experienta este binevenita.
CINE SUNT PARTENERII NOSTRI ?
Printre partenerii nostri cei mai apropiati amintim:
Centrul Cultural Reduta Brasov
Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania
Parcul National Piatra Craiului
Asociatia Ghizilor Montani din Romania


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK