STATUIA LUI ARPAD | Un blog cu și despre...Brașov!

10.08.2011

STATUIA LUI ARPAD

STATUIA LUI ARPAD
 
Statuia lui Arpad
Aceasta statuie facea parte dintr-un ansamblu statuar extins pe teritoriile mai multor tari (Ungaria, Croatia, Italia, Slovacia, Romania si Ucraina) proiectat si realizat de Gyorgy Zala si Albert Schikedanz. 
Statuia, considerata ca fiind a lui Arpad il reprezenta de fapt pe Tuhutum (Teteny), unul dintre voievozii lui Arpad, cel care a cucerit ducatul lui Gelu Romanul si a devenit primul voievod maghiar al Transilvaniei.
Unul dintre cele şapte oraşe alese a fost Braşovul, astfel, „în anul 1896, pe Tâmpa s-a ridicat o coloană având aşezat pe capitel un personaj înfăţişând un arcaş din timpul dinastiei arpadiene. Pentru majoritatea cetăţenilor Braşovului, această statuie de 20 metri a rămas ca fiind statuia lui Arpad, ducele care a condus triburile maghiare în Pannonia”. De fapt, statuia îl reprezenta pe Tuhutum (Teteny), unul dintre voievozii lui Arpad, cel care a cucerit ducatul lui Gelu Românul şi a devenit primul voievod maghiar al Transilvaniei.
Piatra folosită la construcţia monumentului a fost transportată cu ajutorul unor funiculare din Valea Cetăţii
În septembrie 1913, Ilie Cătărău împreună cu Timotei Kirilov au dinamitat baza, reuşind să-l deterioreze.
Ruine ale acestui monument au rămas pe munte până în 1966, când au fost îndepărtate de autorităţi. Capul statuii a fost recuperat şi se află în posesia Parohiei Evanghelice din Braşov, iar pe Tâmpa mai există doar fundaţia soclului.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK