Catacombele Brasovului
INTRARE IN TUNEL |
“Zidurile cetatii au fost cuprinse de flacari. Ghiulelele sfarama peretii caselor inghesuite in jurul Bisericii Sf. Maria. Urlete de groaza se aud peste tot. Cateva siluete intunecate se strecoara in pivnita casei parohiale. Tortele aprinse abia lumineaza drumul prin tunelul mic si ingust. Soldatii ies de dupa ziduri, sub Tampa, si se strecoara pe langa atacatori.“
O astfel de scena e posibil sa se fi intamplat in urma cu 400 de ani, desi istoricii nu confirma faptul ca ar exista catacombe secrete in Brasov. In arhive nu s-au pastrat documente despre acestea, insa cateva intrari in tunele sunt vizibile. Multe dintre ele au fost inchise de autoritati, spre dezamagirea boschetarilor. Un nou tunel,o noua confirmare a existentei catacombelor a venit recent, cand o astfel de intrare a fost descoperita la subsolul unei case demolate de pe Str. Lanurilor. Desi proprietarii au decedat, urmasii acestora confirma ca in pivnita casei exista o usa de metal sigilata si inchisa cu un lacat. „Inainte de 1989, in fiecare an, reprezentanti ai Armatei veneau si controlau sigiliul”, spune consilierul local Ciprian Chiriches, cel care a supravegheat lucrarile de demolare. In plus, acesta sustine ca tunelul poate face legatura cu cel mai vechi monument de arhitectura al Brasovului si din tara Barsei, Biserica Sf. Bartolomeu, a carei constructie a inceput pe la 1223.
Galerii subterane
INTRARE IN TUNEL |
Guri de intrare in catacombe, majoritatea inchise sau impracticabile, exista pe strazile Cuza Voda, nr. 39, Mihai Viteazul, nr. 2, De Mijloc, nr. 20, Dupa Ziduri, Canalul Timis, nr. 18, in spatele Politiei si in curtile Scolii de Muzica si Liceului de Arta. Tunelul din curtea Liceului de Arta a fost acoperit cu ciment.Cele doua tuneluri de dupa ziduri formeaza adevarate galerii in care poti sa te ratacesti. Pana de curand, in ele umblau doar boschetarii, care dormeau acolo pe timpul noptii. Exista o legatura intre cele doua. La prima vedere par galerii naturale, insa, din loc in loc, se vede ca au fost amenajate cu grija de mana omului.O intrare exista mai sus, in apropierea Turnului Negru. Se pare ca aceste catacombe au legatura cu cele doua turnuri, Turnul Alb si Turnul Negru. La poalele Tampei, la cativa metri in spatele gradinilor de pe strada Dobrogeanu Gherea, se afla doua grote. Pe timpul noptii, acestea adapostesc boschetarii. Catacomba are o intrare foarte joasa si ingusta. Candva era inchisa cu un grilaj de fier. Accesul in pestera se face taras. La o aruncatura de bat de strada si de biserica, totusi ascunsa de privirile trecatorilor, este o grota in care se adapostesc oamenii strazii. Afara sunt 30 de grade Celsius, dar in catacomba e frig si umed.
Tunelurile din Cetatuie
INTRAREA PRIN FANTANA |
Vechea Cetate de pe deal, actualul Complex turistic, are trei tuneluri. Unul a fost strabatut de la un capat la altul in urma cu cativa ani. Au fost sapate probabil in secolul al XVI-lea. Cetatea a fost construita in 1524.
Este vizibila o gaura de intrare, intr-o fantana. Tunelurile au iesire pe str. De Mijloc, Str. Bisericii Romane si Cuza Voda. Intr-o fantana au fost aruncate tone de moloz.
Intr-o curte de pe strada Mihai Eminescu, intr-o pivnita, e un tunel care ducea pana la fosta Vila Kerch. Astazi, pe locul acesteia se inalta cladirea Modarom. In timpul evenimentelor din decembrie 1989, se zvonea ca a fost folosit de teroristi. In 24 aprilie 1982, pompierii au fost chemati sa stinga un foc in catacomba de pe Strada Bisericii Romane. In tunel au fost gasiti doi copii si doi adulti, intoxicati cu dioxid de carbon. De atunci, intrarea in tunel a fost inchisa.
Gropile din Piata Sfatului
In pivnita Casei Muresenilor, de langa Piata Sfatului, se afla intrarea astupata a altui tunel. Inaltimea acestuia e de 1,40 metri si are o bolta de caramida. Pasionatii de legendele Brasovului se jura ca acest tunel ar duce pana la Tampa, pe sub Piata Sfatului.Se mai zvoneste ca sub Piata Sfatului ar exista alte catacombe, insa istoricii contrazic legendele, afirmand ca sub dalele de piatra sunt doar cateva gropi de provizii de pe vremea dacilor.Pe la sfarsitul anilor ’50, a fost adusa in Brasov o balena uriasa, perfect conservata. A fost plimbata prin mai multe orase din Europa, intr-un turneu. Copiii ii spuneau Moby Dick.Din cauza greutatii, caldaramul nu a mai rezistat, iar camionul, cu tot cu balena, s-a prabusit intr-o groapa din Piata Sfatului. Un alt incident asemanator a avut loc in 1967, cu un camion rusesc.A cazut intr-o groapa de provizii, plina cu cioburi de ceramica dacica. In 1987, cand s-a schimbat caldaramul in Piata Sfatului, un alt camion s-a prabusit la zece metri de Casa Sfatului.Despre reteaua de tuneluri care strabate vechiul oras medieval circula o multime de legende. Deocamdata, numeroasele intrari in catacombe ofera un adapost pentru boschetari si starnesc imaginatia celor pasionati de istorie.Ciprian Chiriches spune ca va propune Consiliului Local renovarea catacombei recent descoperite si transformarea sa in obiectiv turistic al Brasovului
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu