Bastionul Curelarilor din Brasov | Un blog cu și despre...Brașov!

11.07.2011

Bastionul Curelarilor din Brasov

Bastionul Curelarilor din Brasov



Bastionul Curelarilor (1887)
Aflat in nord-vestul cetatii Brasov, Bastionul Curelarilor avea o forma de potcoava, de peste 40 m lungime si 14 pana la 17 m latime. Perimetrul exterior masura 102 m, iar inaltimea zidurilor era de 15 m. Zidurile masurau la baza peste 4 m in grosime, care se reducea apoi pana la doi metri. Potrivit inventarului armamentului orasenesc din anul 1562, in Bastionul Curelarilor existau la acea data 31 de pusti grele (bombarde), 5 pusti de mana, un tun mic si 1T½ chintale praf de pusca. Prima mentiune documentara a fortificatiei dateaza din 1525. Ca si Bastionul Tesatorilor si cel al Fierarilor, Bastionul Curelarilor avea trei nivele si un turn de observatie. Incendiul din 1689 a lasat neatinsa fortificatia. Aflat în nord-vestul cetăţii Braşov, Bastionul Curelarilor avea o formă de potcoavă, de peste 40 m lungime şi 14 până la 17 m lăţime. Perimetrul exterior măsura 102 m, iar înălţimea zidurilor era de 15 m. Zidurile măsurau la bază peste 4 m în grosime, care se reducea apoi până la doi metri. Potrivit inventarului armamentului orăşenesc din anul 1562, în Bastionul Curelarilor existau la acea dată 31 de puşti grele (bombarde ), 5 puşti de mână, un tun mic şi 1½ chintale praf de puşcă. Prima menţiune documentară a fortificaţiei datează din 1525. Ca şi Bastionul Ţesătorilor şi cel al Fierarilor, Bastionul Curelarilor avea trei nivele şi un turn de observaţie. Incendiul din 1689 a lăsat neatinsă fortificaţia. Ruinat în mare parte, a fost demolat în 1887 pe locul lui construindu-se Casa Baiulescu.Pe locul unde astazi se afla Casa Baiulescu (sectie a Bibliotecii Judetene George Baritiu) a fost ridicat candva in secolul al XV-lea Bastionul Curelarilor. Constructia avea o lungime de peste 40 metri, o latime de 14-17 metri si o inaltime de 15 metri. Bastionul era flancat inspre Dupa ziduri de Zwinger-ul curelarilor, iar inspre strada Vamii (azi strada Muresenilor) de Zwinger-ul blanarilor.
In interiorul Bastionului Curelarilor existau galerii de lemn pe patru nivele, care permiteau accesul aparatorilor la gurile de tragere. La sud-est de bastion, pana la Poarta Strazii Vamii, intre cele doua ziduri exterioare ale incintei se afla spatiul de aparare (Zwinger) al breslei blanarilor. In 1887, Bastionul Curelarilor este vandut si demolat.
Pe locul acestuia Manole Diamandi, un fruntas brasovean, a ridicat o vila pe care a oferit-o drept cadou de nunta fiicei sale si ginerului sau, Dr. Gheorghe Baiulescu. In locul Zwinger-ului curelarilor a mai fost construita o scoala (actualul Liceu Aprily Lajos), cu sprijinul intregii comunitati romanesti a Brasovului.
Intre 1881-1885 pe terenul Zwinger-ului blanarilor a fost construita casa de pensii din Brasov, ulterior sediu al Prefecturii, iar in prezent Rectoratul Universitatii Transilvania.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK