Referendum pe 17 iulie | Un blog cu și despre...Brașov!

11.07.2011

Referendum pe 17 iulie





Referendum pe 17 iulie




„Sunteţi de acord cu propunerea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, de desfiinţare a judeţului dumneavoastră?”

În data de 17 iulie, toţi locuitorii cu drept de vot din judeţul Braşov sunt chemaţi la urne pentru a vota în cadrul referendumului pe care îl va organiza Consiliul Judeţean pe marginea reorganizării administrativ-teritoriale a României. Plenul CJ a aprobat ieri, cu 18 voturi pentru, 3 voturi împotrivă şi 7 abţineri organizarea unui referendum la nivelul judeţului Braşov. Întrebarea de la acest referendum este: „Sunteţi de acord cu propunerea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, de desfiinţare a judeţului dumneavoastră?”.
Discuţiile din cadrul şedinţei de plen au fost aprinse. De la început, preşedintele CJ, Aristotel Căncescu a spus că „este o acţiune politică, susţinută de Uniunea Social Liberală”. Primul care a luat apoi cuvântul a fost consilierul judeţean PDL Aurelian Danu, care a cerut mai multe informaţii pe marginea acestui subiect, în primul rând dacă este vorba de o problemă de interes naţional sau judeţean. „Pe lângă asta, aş fi vrut să văd în proiectul de hotărâre şi câteva elemente de natură tehnică, cum sunt cele legate de numărul secţiilor de votare, locaţiile în care vor fi amenajate secţiile de votare, bugetul şi multe altele. Şi vă întreb ce s-a întâmplat cu hotărârea de acum doi ani prin care s-a mai aprobat organizarea unui referendum pe tema prostituţiei şi a consumului de droguri?”, a spus Aurelian Danu.

Întrebarea PDL: „Sunteţi de acord să se înfiinţeze un judeţ mai mare având capitala (reşedinţa de judeţ) la Braşov?”
Intervenţia sa a fost continuată de colegul său, Mihail Veştea, care a subliniat faptul că este vorba de o repoziţionare a Braşovului pe harta ţării care va aduce numai avantaje zonei. „Totodată, avem o problemă cu întrebarea pe care Executivul CJ o propune. Tocmai de aceea vă propunem o altă întrebare: «Sunteţi de acord să se înfiinţeze un judeţ mai mare având capitala (reşedinţa de judeţ) la Braşov?»”, a spus Mihai Veştea, după care toţi consilierii PDL au împărţit în sală fluturaşi cu această întrebare.
Discuţiile au continuat cu partea politică a întregului demers, preşedintele CJ, Aristotel Căncescu, şi vicepreşedintele CJ, Ion Ochi, spunând că prin reorganizarea propusă de opt judeţe de fapt PDL vrea să îşi asigure succesul în următoarele alegeri. „Cred că Traian Băsescu încearcă să subordoneze toate primăriile din ţară. Se vor numi consilii şi preşedinţi interimari care vor organiza următoarele alegeri pentru că în formula actuală nu mai pot obţine un rezultat bun la alegerile din 2012”, a spus Ion Ochi. Mai mult, Aristotel Căncescu a reiterat o declaraţie a sa de săptămâna trecută spunând că în cazul în care se va face un judeţ mai mare va candida şi va câştiga şefia acestuia. Însă, legat de referendumul supus ieri dezbaterii, şeful CJ a menţionat faptul că blocarea acestui demers ar fi ilegală. „Nici prefectul, nici Guvernul nu au dreptul să blocheze un act de voinţă al majorităţii aleşilor din judeţul Braşov”, a mai spus Aristotel Căncescu.

100.000 de lei, buget iniţial alocat
Problema bugetului a fost din nou ridicată de către Aurelian Danu care a spus că „fiind o acţiune politică a Uniunii Socialiste de ce nu îşi asumă cheltuielile USL, nu să fie folosit banul public”. Răspunsul preşedintelui CJ a fost acela că deocamdată nu se poate estima suma necesară organizării unui astfel de referendum, dar că după organizarea lui va fi supusă aprobării suma care a fost cheltuită, existând şi capitolul bugetar necesar: „Cheltuieli neprevăzute”. Până la urmă, vicepreşedintele Ion Ochi a propus alocarea sumei de 100.000 de lei, care va fi completată ulterior, dacă va fi cazul. La vot a fost supusă mai întâi întrebarea propusă de Executivul CJ care a întrunit la limită majoritatea necesară de voturi, astfel că propunerea PDL nu a mai fost votată.

UDMR a încercat amânarea discuţiei
Vicepreşedintele CJ, Attila Kovacs, reprezentantul UDMR a propus amânarea discuţiei acestui punct din mai multe motive. În primul rând, Attila Kovacs a spus că referendumul este o acţiune a două partide politice (PSD şi PNL - n.r.), apoi, că UDMR încă nu şi-a prezentat poziţia faţă de acest subiect şi al treilea motiv este legat de faptul că au fost prezentate două modele de întrebare.

50% +1 din alegători trebuie să se prezinte la vot
Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Conform Legii 3/2000, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin „DA” sau „NU” asupra problemei supuse referendumului, decizând cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, adică a judeţului. Organizarea şi desfăşurarea referendumului în sarcina prefectul judeţului, conform art. 46 din Legea 3/2000.

Ce spune Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, ieri, că referendumuri nu se pot face pentru reorganizarea administrativă la nivel naţional, ci doar dacă o localitate aflată la graniţa noilor judeţe va opta pentru a intra în alt judeţ vecin. „Avem legea referendumului, care spune că modificarea graniţelor judeţelor trebuie aprobată de comunităţile din zona care sunt afectate (...) Aici este vorba de o nouă lege de organizare a teritoriului, care va răspunde legii referendumului dacă vreo comună, vreun oraş la frontiera unui astfel de nou judeţ va opta să fie în celălalt judeţ, va trebui să se organizeze un referendum şi probabil va trece acolo”, a explicat el.




Autor: Cristina BĂILĂ Data: 23 iun 2011
 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK