Proiect cultural inedit: Valea Cetății – Valea Poeziei | Un blog cu și despre...Brașov!

25.09.2015

Proiect cultural inedit: Valea Cetății – Valea Poeziei



În sfârșit, un proiect cultural care scoate Brașovul din seria banalităților în materie de evenimente dedicate obținerii titlului de Capitala Culturală Europeană 2021. Este vorba despre promovarea și valorificarea poeziei dedicate Brașovului, prin zugrăvirea treptelor din Cartierul Valea Cetății cu versuri semnate de clasici ai literaturii române, creându-se astfel o „antologie murală” a Brașovului.

Astfel, Primăria Brașov a încheiat un parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România. 
„Proiectul prevede pregătirea generală și zugrăvirea versurilor pe pereții verticali ai treptelor din cartierul «Valea Cetății». Pentru aceasta, trebuie reparate cele circa 500 de trepte din cartier, de pe străzile Muncii, Cernei, Valea Cetății, D. Gherea, Arinului și Molidului. În aceealiu perioadă se vor selecta versurile care vor fi inscripționate pe pereții verticali ai treptelor. Pentru aceasta, vom selecta un artist plastic (sau mai mulți artiști plastici) pentru reproducerea versurilor pe pereții verticali ai treptelor, iar aici ne gândim să-i implicăm pe elevii Liceului de Arte Plastice Hans Mattis-Teutsch”, a precizat viceprimarul Ciprian Bucur.


Ciprian Bucur (stânga) și Adrian Lesenciuc. Foto: Andrei Paul

Președintele Uniunii Scriitorilor – filiala Brașov, Adrian Lesenciuc, a precizat că, „dat fiind faptul că în mod normal literatura presupune activități în spațiul central al orașului și în mai mică măsură apropierea de cartiere, demersul este unul de excepție. Dar cum consumatori de cultură sunt în toate cartierele orașului, este firesc ca din partea noastră să pornească un astfel de proiect. Pentru că e greu să aduci un om de pe stradă la o lansare de carte, dar e mai ușor să vii acasă la el, să îi oferi această oportunitate. În urmă cu opt ani, Primăria Brașovului a finanțat un volum de poezii dedicat Brașovului. Am considerat necesar să folosim acest demers și vom începe cu cartierul Valea Cetății. Sunt versuri aparținând clasicilor literaturii române, de la Andrei Mureșianu până la Szemler Ferenc. Sunt implicați mai mulți parteneri, Grupul Iubim Brașov (Facebook), Inspectoratul Școlar, Liceul de Artă Hans Mattis-Teutsch. Scopul este aducerea culturii în cartiere și câștigarea de capital de imagine pentru desemnarea Brașovului drept Capitală Culturală Europeană în 2021”.

După ce această acțiune-pilot se va finaliza în cartierul Valea Cetății, proiectul va fi extins înspre zona parcurilor, „pentru că acolo interacțiunea cu publicul este la alt nivel”. Inscripționarea se va face cu șabloane și spray cu vospele, iar elevii vor putea face arabescuri ale literelor, pentru a înfrumuseța caligrafia.

În prima fază, bugetul este zero, fiind vorba de voluntariat, iar săptămâna viitoare începe inscripționarea. Vernisajul se va realiza dupa inscrpționarea primele 150 de trepte, cu versuri ale poeților Andrei Mureșianu, Mihai Eminescu și Ion Minulescu.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

FACEBOOK