Cavalerii Teutoni se întorc la Feldioara | Un blog cu și despre...Brașov!

08.10.2013

Cavalerii Teutoni se întorc la Feldioara

Marele Maestru al Ordinului Cavalerilor Teutoni din Viena, dr. Bruno Platter, împreună cu 35 de cavaleri laici, au vizitat în acest week-end comuna Marienburg/Feldioara şi, cu toate că doreau să viziteze localitatea ca simpli turiști, delegația austriacă a fost întâmpinată de către mine şi de către dl. primar Sorin Taus. Împreună, i-am însoţit pe stimaţii nosţri oaspeţi la Cetatea din Feldioara și la Biserica Germana, aceştia fiind foarte surprinși că am aflat de vizita lor, dar și impresionați de faptul că au primit diverse pliante si harti informative legate de Feldioara și Țara Bârsei.
Am avut deosebita plăcere pe această cale, să discut cu Marele Maestru al Ordinului Cavalerilor Teutoni, despre viitoare colaborări posibile care să facă din Feldioara o atracție turistică, mai ales că se poate spune că, după mai bine de 800 de ani, la Feldioara s-au întors Cavalerii Teutoni. Oaspeții au fost de asemenea foarte bucuroși când au aflat că Cetatea ridicată de strămoșii lor va fi refăcută, lucrările fiind începute de curând.


Cavalerii Teutoni se întorc la Feldioara
Din grupul cavalerilor laici care l-au însoțit pe Marele Maestru în vizita sa au făcut parte fostul președinte al Academiei austriece, dar și foști și actuali rectori ai unor universități austriece de prestigiu. Un apropiat a Marelui Maestru este rectorul Universitatii din Linz, oraș înfrățit cu Brașovul, astfel că am discutat şi despre o strângere a relațiilor dintre Universitatea din Linz și Universitatea Transilvania, dar și despre alte proiecte ce ar putea fi puse în practică cu ajutorul părții austriece.
Marele Maestru al Ordinului Cavalerilor Teutoni mi-a declarat că pentru Ordinul pe care îl conduce, Feldioara este o localitate foarte importantă chiar daca Cavalerii Teutoni au fost doar 14 Ani prezenti in Tara Barsei, pentru că aceasta a fost prima în care s-au oprit în Europa acum peste 800 de ani, venind din Țara Sfântă, ei fiind la originea civilizației săsești care s-a dezvoltat ulterior în regiunea noastra. Mai mult decât atâ, Dr. Platter mi-a spus că în muzeul lor de la Viena există documente originale din acea perioadă, dar și alte mărturii a prezenței lor la Marienburg/Feldioara.
Am discutat prin urmare și despre posibilitatea organizării la Feldioara a unui muzeu al teutonilor, unde să fie expuse toate aceste mărturii ale începuturilor acestei localități, muzeu care ar putea fi deschis odată cu reinaugurarea Cetății.



Ca şi concluzie, doresc să îmi exprim intenţia de a discuta cu conducerea Ordinului posibilitatea ca, anul viitor, pe 9 mai, când la Brașov va fi organizat evenimentul „Caffe d’Europe“ al Institutului Regiunilor Europene, eveniment la care vor participa foarte multe personalități europene, să fie organizată și o expoziție a începuturilor cavalerilor teutoni în Țara Bârsei.
Cristian Macedonschi
Consilier Local a FDGR la Brasov

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

FACEBOOK