De ce se ingalbenesc frunzele toamna? | Un blog cu și despre...Brașov!

15.10.2014

De ce se ingalbenesc frunzele toamna?

In fiecare toamna vedem cum frunzele copacilor se transforma din verzi in galbene, portocalii si apoi in diferite nuante de rosu. Acest incantator spectacol de culori poate fi explicat foarte usor prin cateva notiuni de chimie.toamna
Profesorul de chimie Andy Brunning, autorul blogului de specialitate Compound Interest, a realizat un infografic in care prezinta aceasta transformare a frunzelor.
Anumiti compusi chimici sunt prezenti in frunze tot timpul anului, dar cantitatea lor creste sau scade in functie de anotimp, de aceea culoarea frunzelor se schimba.
Clorofila, care da culoarea verde, este mai prezenta vara, iar toamna frunza produce mai putina clorofila, de aceea frunzele nu mai sunt verzi.
inf1
In schimb, luteina, un tip de carotenoide, care confera culoarea galbuie, devine mai intensa pe masura ce clorofila este distrusa, astfel ca frunzele isi vor schimba culoarea in galben.

Beta-carotenul este o alta substanta prezenta in plante. Ea absoarde culorile verde si albastru si reflecta rosul si galbenul, de aceea frunzele vor parea portocalii. De asemenea, aceasta substanta da culoarea specifica morcovilor.
Desi productia de beta-caroten scade toamna, la fel ca in cazul clorofilei, rimtul este mult mai lent si chiar si frunzele moarte au in ele o cantitate destul de mare de carotenoide.
inf2
Totodata, la inceputul toamnei frunzele cresc sinteza de antocianina, un flavonoid care produce culorile rosu si magenta. Nu se stie exact rolul acestui pigment, dar probabil ca are menirea sa apere frunza de productia excesiva de lumina, prelungindu-i astfel viata.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

FACEBOOK