Mihai Daniel Fetcu cel mai bun barman din ţară! | Un blog cu și despre...Brașov!

01.05.2012

Mihai Daniel Fetcu cel mai bun barman din ţară!




Mihai Daniel Fetcu, în vârstă de 24 ani, a fost singurul barman român care s-a calificat în semifinală „Bols Around The World 2012”, un prestigios concurs internaţional de mixologie. El este şi inventatorul cocktailului „Dutch Flagrance”, pe care l-a prezentat în cadrul acestui concurs.
Singurul român care a intrat în semifinală prestigiosului concurs de bartending „Bols Around The World 2012” este braşoveanul Mihai Daniel. Barman la Bistro de l Arte, tânărul de 24 de ani a reuşit să devanseze 22 dintre cei mai buni barmani din ţară. A ajuns la această reuşită după numai 3 ani de „barmanie”. „Acum 3 ani am fost şi m-am angajat ca bellboy la un hotel din oraş şi din prima clipă când am păşit acolo şi am văzut barul şi cum lucrau cei de acolo m-am îndrăgostit pe loc de această meserie. Dar în timp, cu răbdare şi cu multă muncă am fost promovat pe rând de pe postul de bellboy, pe postul de ajutor-ospătar, ospătar şi în final barman”, ne-a declarat Mihai Daniel Fetcu.
Ce este mixologia?
Dintre cele trei ramuri ale bartending-ului modern, Mihai a ales partea de mixologie. Aceasta se ocupa cu mixarea diverselor ingrediente alcoolice şi/sau non-alcoolice. „Această ramură nu necesită atât de mult antrenament ca şi în ramură de flair bartending, dar în schimb necesită studiu. Trebuie să studiezi foarte mult atât băuturile, cât şi celelalte ingrediente pentru a putea crea o armonie perfectă între ele atunci când creezi băuturi. Ideea este că încerc în fiecare zi să mă informez din diferite surse: cărţi, reviste, internet, emisiuni”, ne spune barmanul.
Recent, el primit cadou de la iubita sa o tabletă Kindle - un e-book reader creat special pentru lectura electronică. „Pe ea mi-am stocat toate cărţile o port mereu cu mine. De fiecare dată când am timp liber, trag un ochi pe ea. Fie că sunt în autobuz, fie că sunt la coada la vreun ghişeu, oricând am ocazia, răsfoiesc câteva «pagini»”, ne mărturiseşte barmanul, precizând că pentru partea tehnică, face în fiecare zi o sesiune de minim 15 minute, „timp în care exersez diferite stiluri de turnări ale băuturilor”.
Cum se prepară o băutură de concurs
Mihai şi-a luat inima în dinţi şi a participat pentru prima dată la un concurs de mixologie anul trecut, la Alexandrion - Mix & Tell - etapa locală, unde a luat locul III. Anul acesta a fost mai îndrăzneţ şi s-a înscris la competiţia internaţională „Bols Around The World 2012”, unde a fost desemnat singurul român care a intrat în semifinale. Reuşita i se datorează „Parfumului olandez”. „Am creat mai multe băuturi, dar cea mai recentă este aceea pe care am creat-o pentru concursul «Bols Around The World 2012». Se numeşte «Dutch Fragrance» şi este o combinaţie între două clase de cocktail-uri: «Julep» şi «Swizzle», la care am adăugat un strop de parfum de zmeură. Băutura în sine este foarte complexă şi conţine ingrediente ca menta, sirop zahăr, zmeură, suc de lime, lichior de zmeură şi suc de merişor. Lucrul cel mai interesant la ea şi care cred eu că a contat cel mai mult pentru juriu este că implică o tehnică specială de mixare a băuturii, cu un instrument numit „swizzle stick”, instrument ce este originar din Caraibe. De asemenea, şi paharul a jucat un rol important în crearea băuturii, el fiind o cupă metalică (julep cup) cu nişte proprietăţi deosebite asemeni unui pocal”.
„Azi a fi barman este deja un stil de viaţă”
Pe viitor, barmanul vrea să participe la cât mai multe sesiuni de pregătire în afară şi la cât mai multe concursuri de talie internaţională. „În câţiva ani vreau să îmi deschid o şcoală de barmani şi, de ce nu, şi un bar... Dar deocamdată mă concentrez pe prezent, deoarece ştiu că mai am foarte multe de învăţat despre această artă, pentru că nu mai este de mult o meserie. Practic în ziua de azi a fi barman este deja un stil de viaţă”, a subliniat Mihai Daniel Fetcu.
Ce bea un barman?
Dacă vă întrebaţi ce bea un barman, puteţi să pariaţi că nu e wiskey cu cola. „Băutura mea preferată este Jadoo, o băutură ce a fost preparată prima oară de marele specialist de bar Dale DeGroff pentru Prinţul Egiptului şi este asemănătoare cu binecunoscutul Mojito, doar ca substituieşti romul cu ginul şi top-ul de apă minerală cu apă tonică. Este o băutură fresh, revigorantă, numai bună pentru vara ce va veni!”

Un comentariu :

Arhivă blog

FACEBOOK