Primul Război Mondial, reconstituit la Fundata! | Un blog cu și despre...Brașov!

25.05.2012

Primul Război Mondial, reconstituit la Fundata!

„Festivalul Internaţional Militar Fundata 1916“, cel mai important eveniment de reconstituire istorică din România pentru Primul Război Mondial, se va desfăşura la Fundata, în perioada 25 – 27 mai 2012! 
Festivalul este dedicat luptelor desfăşurate între armata română şi armatele Puterilor Centrale, în Pasul Giuvala, în toamna anului 1916. 
În Fundata există un monument, care este amplasat în curtea dispensarului din comună, fiind ridicat în memoria eroului Gheorghe Poenaru-Bordea, căzut în Primul Război Mondial. Monumentul a fost ridicat din inițiativa Societății „Mormintele Eroilor“ și este realizat din piatră, iar împrejmuirea este asigurată de piloni uniți cu lanțuri. Obeliscul are ca ornament, în partea superioară și centrală, un chenar sculptat cu motive fitomorf. În partea inferioară este fixată o placă de bronz cu basorelief – atacul infanteriei. Pe latura frontală este săpată în piatră o inscripție aurită: „Eroului colonel Gheorghe Poenaru-Bordea, cel dintâi ofițer căzut vitejește pentru strămutarea acestui hotar, 14 august 1916“. 
Program 
Joi, 24 mai 2012, Ziua Înălţării – Domnului, Ziua Eroilor
16.00 Prezentarea evenimentului cultural şi turistic ,,Fundata 1916”
17.00 Ceremonia depunerii de coroane de flori la monumentul eroului Ghe. Poenaru Bordea
Adunarea grupurilor de reconstituire istorică în faţa primăriei din Fundata, în uniforme de mare ţinută, cu arme şi drapele
Ceremonialul religios pentru Ziua Eroilor 
Vineri, 25 mai 2012
10.00 – 12.00 Instalarea taberei militare
12.00 – 18.00 Demonstraţii ale vieţii cotidiene, militare şi civile, din timpul Primului Război Mondial.
Prezentarea interactivă a vieţii cotidiene a ostaşilor în timpul Primului Război Mondial, pentru grupurile de copii şi elevi.
20.00 Spectacol de umor cazon susţinut de actorul Radu Gheorghe
Cina camaraderească 
Sâmbătă, 26 mai 2012
10.00 – 18.00: Demonstraţii ale vieţii cotidiene, militare şi civile, în timpul Primului Război Mondial.
12.00-13.00: Reconstituirea unei bătălii între trupele Antantei şi ale Puterilor Centrale, cu efecte pirotehnice.
13.15 Ceremonie de comemorare a ostaşilor din ambele tabere, căzuţi în luptă.
Concert de cântece patriotice
20.00: Cină camaraderească la cortul-popotă, urmată de un foc de tabără. 
Duminică, 27 mai 2012
10.00 – 12.30: Demonstraţii ale vieţii cotidiene, militare şi civile, din timpul Primului Război Mondial.
12.30-13.00: Ceremonia finală 
Fiecare grup va avea propriul cort în care va putea prezenta imagini şi materiale legate de istoria şi tradiţiile unităţii pe care o reprezintă (piese de echipament, arme, obiecte personale folosite de soldaţi în timpul primului război mondial). Drapelul naţional sau de unitate o să fie arborat în faţa fiecărui cort. Fiecare grup va face demonstaţii de instrucţie de front şi tactice, în conformitate cu regulamentele de epocă pe terenul de instrucţie din mijlocul taberei. Fiecare grup va avea un jandarm-militar însărcinat cu păstrarea regulilor stabilite în cadrul taberei.
UPDATE:
Primul Război Mondial face victime şi în... zilele noastre. S-a întâmplat sâmbătă, la Fundata, cu ocazia Festivalului Internaţional de Reconstituire a evenimentului istoric de la începutul secolului trecut.
Un cetăţean austriac, în vârstă de 38 de ani, şi-a pierdut câteva degete şi s-a ales cu o mână ruptă şi cu arsuri în zona feţei, în urma unei explozii cât se poate de reale, când „soldatul” se pregătea de simularea unei lovituri cu replica unui tun din perioada respectivă - cu afetul din lemn, de 150 cm lungime, şi ţeava din fontă, lungă de 80 cm.
Accidentul a fost anunţat prin serviciul 112 în jurul orelor 13.00, astfel că au fost trimise echipaje de salvare, precum şi de cercetare criminalistică.
„Vorbim de un cetăţean care, la acest eveniment organizat la Fundata, reprezenta un soldat din armata austriacă. El a fost rănit în urma exploziei unei substanţe pirotehnice, posibil pulbere de aluminiu, folosită la replica unui tun din secolul XX.
S-a făcut cercetarea la faţa locului şi s-au ridicat mai multe proiectile artizanale, pentru examinare judiciară, în vederea expertizei criminalistice. Cel mai probabil, este vorba de autoaccidentare”, ne-a declarat şeful Serviciului Cabinet din cadrul Poliţiei Braşov, comisarul-şef Ion Necşulescu.
În urma primelor verificări, s-a constatat că bărbatul ar fi făcut o manevră greşită. El a tras o salvă de tun în timpul demonstraţiilor organizate la festival, dar când a intenţionat să repete numărul, nu şi-ar fi dat seama că pe ţeavă a mai rămas pulbere explozivă. În momentul în care a încercat să reîncarce tunul cu explozibil, cu ajutorul unei ţevi metalice (ca pe vremuri), s-a produs scânteia ce a provocat nefericitul eveniment.
„Austriecii au fost singurii care au descins cu armamentul lor. Ei reprezentau un regiment de artilerişti şi au ţinut neapărat să vină cu o replică a unui tun de munte folosit în Primul Război Mondial. Din păcate, austriacul a fost neglijent cu mânuirea pulberei. A tras foarte greu prima salvă şi nu a curăţat cum trebuie tunul. Pe ţeavă a mai rămas pulbere şi el a introdus a doua încărcătură, moment în care pulberea a explodat. Suflul exploziei i-a spulberat mâna dreaptă şi i-a retezat vârful de la două degete. În plus, i-a fost afectat şi ochiul drept”, a spus unul dintre organizatorii evenimentului, directorul Direcţiei de Cultură Râşnov, Nicolae Pepene. 
Tratamente la el acasă
După ce i s-au acordat primele îngrijiri medicale, mai întâi de un paramedic SMURD, aflat ca spectator la faţa locului, apoi de colegii săi, bărbatul rănit a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean Braşov.
„Colegul nostru se afla acolo în calitate de invitat şi, până la sosirea echipajului SMURD, s-a dezbrăcat de tricou şi i-a făcut rănitului un garou, pentru a opri sângerarea, care era foarte puternică”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Braşov, lt. Ciprian Sfreja.
La câteva ore de la incident, omul a fost trimis, la solicitarea familiei, în Austria.
„Societatea de asigurări i-a pus la dispoziţie un avion din Sibiu şi sâmbătă seara a plecat. Toţi cei cinci austrieci participanţi la evenimentul din România sunt din Innsbruck”, a completat Nicolae Pepene.
Potrivit managerului Spitalului Judeţean Braşov, dr. Marius Neculoiu, pacientul a fost stabilizat până s-a luat decizia unui transfer în străinătate: „A suferit leziuni destul de grave la ambele mâini. Nu sunt cu risc vital, dar pun problema unor infirmităţi, cum ar fi pierderea unor segmente ale membrelor, respetiv degete sau chiar mâna dreaptă”. S-a precizat că bărbatul are arsuri şi la faţă, fiind posibil să piardă un ochi.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK