Magia culinara a Tarii Barsei | Un blog cu și despre...Brașov!

21.06.2012

Magia culinara a Tarii Barsei




Incepem astazi o serie de articole despre Tara Barsei, despre mancarea traditionala si, de ce nu, despre legendele legate de aceasta zona.
Se pare ca uneori avem nevoie sa vedem un documentar la televizor sau pe internet pentru a realiza ca nu acordam destula atentie locurilor pe care le vizitam. Nu ne dam seama ca avem langa noi un colt de paradis. Exact acest lucru se intampla si cu Tara Barsei, un loc minunat aproape pierdut in istorie.

Fila din istoria Tarii Barsei
Acum peste 500 de ani, cei care treceau prin “Mica Transilvanie” numeau aceaste plaiuri Tara Barsei. DE unde vine acest nume? Numele provine de la raul Barsa care despica de la un capat la celalalt regiunea. De fapt, aceasta este doar una dintre teoriile legate de nume pentru ca originea acestuia a dat nastere la multe contoverse printre istorici, dar chiar si printer localnici.
Insa varianta cea mai populara este cea care mentioneaza ca numele de Buzenland provine din cuvantul “wurzel” – rădăcină.

Cum arata Tara Barsei?
Zona este fortificata din toate partile de munti plini de paduri, iar in interior este binecuvantata cu o campie manoasa, cu pajiști pline de miresme minunate. Toti dorim sa ajungem in multe zone cunoscute din Europa, meleaguri pline de farmec, dar uitam caȚara Barsei poate concura oricând cu acestea, fara sa roseasca. Este o Transilvanie miniaturală, plină de magie, etnic și cultura cu origini orientale, dar și occidentale, Tara Barsei aflandu-se la intersecția dintre cele două lumi.

Dupa ce v-am prezentat putin din ce inseamna aceasta regiune magica, iata ca va facem si o surpriza culinara: o reteta traditionala din zona Brasovului, care cu siguranta va va incanta papilele gustative.

Friptura marunta de la Brasov
Ingrediente:
600 g carne porc (cotlet, pulpa)
3-4 linguri ulei
1 ceapa
3-4 catei usturoi
sare, piper macinat, boia, maghiran
1 cana supa de carne
600 g cartofi
ulei pentru prajit cartofii


Preparare:
Carnea se taie cubulete mai marunte. Ceapa se taie solzisori, usturoiul se taie si el felii si se calesc pe 4 linguri de ulei. Se adauga si carnea si se prajeste pana albeste.
Se sareaza, se pipereaza (dupa gust), se pune o lingurita amestec de boia si maghiran (ccca ¼ lgt), se toarna peste cana de supa si se acopera cu un capac, lasand sa se inmoaie carnea.
Intre timp se curata cartofii si se taie cubulete si apoi se prajesc in ulei fierbinte.
Cand carnea s-a inmuiat, se lasa pe foc pana zeama se evapora si se prajeste inca un pic pe ulei. Totul se toarna peste cartofii prajiti, se amesteca si se presara cu cozi de ceapa verde taiate marunt sau cu patrunjel verde tocat.

Se serveste neaparat cu muraturi.


Nu uitati ca in cadrul restaurantelor hotelului ALPIN puteti savura minunate mancaruri traditionale din Tara Barsei. Va asteptam pentru a va incanta papilele gustative cu preparatele noastre locale.
GALERIE FOTO

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK