Un salvamontist brașovean pleacă în expediție pe Mont Blanc | Un blog cu și despre...Brașov!

20.06.2012

Un salvamontist brașovean pleacă în expediție pe Mont Blanc



Liderul echipei de salvamontiști din Zărnești, Ioan Pivodă, va pleca, alături de mai mulți alpiniști experimentați din țară, în data de 23 iunie, într-o expediție care are ca scop cucerirea vârfului Mont Blanc, de peste 4.800 de metri.
"O turista din Belgia a ajuns la Spitalul clinic de Urgenta Brasov, dupa ce a cazut mai multi metri intr-o rapa din masivul Piatra Craiului, grupul din care facea parte abordand un traseu foarte dificil."
Dupa primirea cererii de ajutor, 11 salvamontisti din Zarnesti si un jandarm montan au pornit in cautarea grupului de turisti, interventia durand mai bine de sase ore.
"A fost o interventie foarte dificila, pentru salvarea turistei fiind nevoie ca salvatorii sa parcurga o buna bucata de traseu legati in corzi. Turista a alunecat in rapa, iar peste ea a cazut o bucata de stanca provocandu-i leziuni la nivelul capului si a membrelor. Grupul de turisti s-a aventurat pe un traseu foarte dificil, care creaza probleme chiar si unor persoane bune cunoscatoare ale muntelui", a declarat Ioan Pivoda, seful Salvamontistilor din Zarnesti.
Dupa ce a fost coborata la baza muntelui, turista a fost preluata de un echipaj al Ambulantei, care a transportat-o la spital, starea ei de sanatate fiind stabila.
Se intimpla in luna iunie anul 2011,dar este doar unul dintre sutele de evenimente rezolvate de catre salvatorii zarnesteni sub conducerea Dl. Ioan Pivodă
Ioan Pivodă este unul dintre cei care a salvat zeci de vieți ale celor care s-au rătăcit pe munte, indiferent de vreme sau de anotimp. „Nu am ţinut socoteală câte vieţi am salvat. Poate de multe ori am salvat oameni şi prin telefon când mi se cere ajutorul, în cazul celor rătăciţi pe munte. Până să ajungem la ei, contează dacă i-am ghidat bine, să-i mobilizez, să-i scot din starea de panică. Contează foarte mult să aibă cineva încredere şi la telefon să te asculte şi să te respecte. Apoi să-ţi spună că mi-ai salvat viaţa cu ajutorul telefonului. Şi asta înseamnă ceva”, a spus Ioan Pivodă pentru MIX TV.


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK