Tir sportiv la talere |
In curand, Brasovul va aparea pe harta locatiilor unde se practica si se
desfasoara competitii de tir. Aceasta pentru ca la 23 kilometri de
municipiul Brasov, cam la 20-25 de minute de mers normal cu masina, mai
precis in comuna Teliu, va fi inaugurat in prima parte a lunii august
(intr-o zi de duminica - 5 sau 12 august) un poligon de tir sportiv la
talere. „Am amenajat poligonul la iesirea din Teliu spre Bradet - cum se
iese din Teliu, dupa pasarela se face un drum pe partea dreapta.
Suprafata este de 2 hectare. Zona este perfecta pentru un poligon de
sporting: teren denivelat, cu deal in fata si un parau in spate.
Sportingul este, de fapt, tirul sportiv la talere, care se practica fara
regulament si puncte fixe de tragere. Sunt 5 masini de aruncat talere,
doua in stanga, doua in dreapta si una in fata. O serie de tragere are
25 de talere. Dupa fiecare tura se schimba pozitia de tragere si
directia de aruncare. La un concurs de sporting de nivel mediu se trag 4
serii, iar la unul de anvergura se ajunge la 8 serii de tragere.
Bineinteles, castigator este declarat cel care nimereste mai multe
talere”, declara Marin Matei - initiatorul si dezvoltatorul poligonului
de la Teliu (judetul Brasov).
Concursuri de tir si evenimente team-building la Teliu
Initial, poligonul trebuia sa fie amenajat la Prejmer, mai aproape de Brasov (17 kilometri). Insa indecizia autoritatilor din Prejmer a amanat si, indirect, a mutat baza sportiva la Teliu. „Acolo, la Teliu, am gasit un om care are in proprietate mult teren. Undeva pe langa poligon are si o stana. A imbratisat ideea cu poligonul de tir, am batut palma cum se zice - practic, am incheiat un contract de comodat -, si am trecut la amenajari. Au durat aproximativ 3 saptamani. In functie de cat de repede ne ies autorizatiile, vom inaugura poligonul ori in 5, ori in 12 august. Va fi o demonstratie la care vor participa mai multi componenti ai lotului national al Romaniei, precum si multi practicanti de sporting din tara. Ne-am propus ca in fiecare an sa organizam la Teliu cate doua concursuri oficiale, cuprinse in calendarul Federatiei Romane de Tir. Normal, in privinta altor evenimente - concursuri sau evenimente de tip team building -, suntem deschisi la orice propunere si colaborare”, continua Marin Matei.
Poligoane de tir sportiv si vanatoare in Romania
La ora actuala, in Romania mai exista 6 poligoane de tir sportiv private: Ludus (judetul Mures), Satu Mare, Timisoara, Arad, Piatra Neamt, Negoiesti (judetul Calarasi). Lor li se adauga poligonul Federatiei Romana de Tir (FRT), de la Tunari (judetul Ilfov, la 16 kilometri de Bucuresti). Marin Matei adauga: „In Romania mai e un poligon la Husi, care functioneaza cu circuit inchis, si altele trei, la Galati, Focsani si Vaslui. Insa acestea sunt poligoane de vanatoare, nu de tir sportiv. Eu, personal, pentru vanatoare doar pe acestea trei le stiu. Parerea unanima este ca in prezent, in Romania, cel mai bine dotat si performant poligon este cel de la Satu Mare. Anul acesta, in septembrie, la Satu Mare va fi organizat cel mai tare concurs de tir la talere din ultimii ani. Va fi prezent inclusiv campionul mondial en-titre”. In Romania au loc in jur de 10-11 concursuri de tir talere in fiecare an: 6 etape in Campionatul National, finala Campionatului National, Cupa Romaniei, Cupa Federatiei, Cupa Baia Mare, Cupa Timisoara.
Poligon de tir sportiv la talere la Danesti (judetul Neamt)
Poligonul de la Teliu nu e primul astfel de proiect dezvoltat de Marin Matei. Tot prin compania sa, acum 7 ani, in comuna Danesti (judetul Neamt) a infiintat impreuna cu un partener local un poligon de tir sportiv la talere. „In Piatra Neamt erau patru localnici, oameni de afaceri, care erau dusmani de moarte. Cand se intalneau erau in stare sa se calce cu masina unul pe altul. Ei bine, i-am atras catre poligon si li s-a deschis pasiunea pentru tir. Au inceput sa vina la concursurile organizate la Danesti. Acum sunt practicanti pasionati ai tirului la talere, dar au si devenit prieteni la catarama”, isi aduce aminte.
Preturi si tarife practicate in tir talere
Cand vorbeste despre tir, Marin Matei devine o sursa nesecata de informatii. „Tirul este un sport scump, cu origini aristocratice, practicat de oamenii cu bani si de o anumita calitate. O armă noua, performanta, indiferent de firma, Beretta, Benelli, Blaser, Rizzini sau Perazzi, costa intre 1.800 si 7.000 euro, dar in functie de... buzunar, poate ajunge si la 80.000 euro. Acestea sunt armele rare, in editie limitata. O cutie de 25 cartuse costa 35-40 lei. La un antrenament se consuma 4-5 cutii, iar la un concurs - 8 cutii. O masina de aruncat talere, in functie de complexitatea ei, are un pret intre 2.500 si 4.000 euro. Talerul reprezinta o combinatie de bitum, praf de creta si zgura. Este casant, adica daca-i dai drumul de la 25-30 centimetri trebuie sa se sparga. Talerele se produc acolo unde tirul la talere e practicat in numar mare, in Italia, Finlanda, Slovenia sau Ungaria, de exemplu. In Romania, la un concurs al Federatiei, chiar am numarat cati eram. Cu tot cu juniori, cadeti si seniori eram 25 de sportivi. O fabrica de talere n-ar fi rentabila in Romania. Comparativ, in Italia sunt un milion si jumatate de sportivi legitimati la tir talere”, afirma Marin Matei.
Poligonul de la Teliu: program, tarife, informatii
Revenim la poligonul de la Teliu (judetul Brasov). „In primul rand am facut acest poligon pentru a promova si pentru a atrage spre tirul la talere cati mai multi practicanti. Poligonul va fi deschis pe toata perioada anului, inclusiv in sezonul rece. In cazul in care iarna zapezile vor fi mari, normal ca nu se va putea trage si atunci, temporar, poligonul se va inchide. In general, se va trage la sfarsitul saptamanii, in zilele de vineri, sambata si duminica, de la 9-10 dimineata pana seara, cand se face intuneric si conditiile de vizibilitate nu mai sunt cele normale. Dar si-n cursul saptamanii se va trage, numai daca vor fi programari in prealabil, la telefon. In poligon poate trage oricine, fara a poseda un permis de port-arma, numai sub supravegherea nostra. La intrarea in poligon, se tine o evidenta pentru Politie, in care, intr-un registru, sunt trecute datele personale ale celui care va trage. Apoi, acesta va fi preluat de un instructor, i se va aduce la cunostinta si va semna o fisa de protectie a muncii. Abia dupa aceea i se vor da arma si cartuse si va fi instruit cum sa traga. La poligonul de la Teliu exista toalete ecologice, corturi militare si un cort special de prim-ajutor. Vom percepe o taxa de 60 lei pe serie, in care vor intra 25 cartuse, 25 talere, arma si poligonul, iar pentru initiere si indrumare va mai fi o taxa simbolica, asa-zisa taxa de instructor”, informeaza Marin Matei (49 ani).
Poligonul de la Joita (judetul Giurgiu) - primul in mediul rural
In lumea tirului sportiv din Romania, interlocutorul Insport e cunoscut sub apelativul de „Piticul”. Nu e doar un simplu promotor sau pasionat de tir talere. Din contra, e unul dintre cei mai apreciati tragatori din tirul romanesc. Si aceasta nu de azi-de ieri, ci de ani de zile. „Prima data am pus arma-n mana in anul 1978, in localitatea natala, la clubul Unirea Joita, la 7 kilometri de Bucuresti, in judetul Giurgiu. Acolo, la Joita, era singurul poligon de tir din mediul rural in Romania regimului comunist. Indrumator mi-a fost Anatolie Salceanu, un medic veterinar, impatimit practicant al tirului, care a fost unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai tirului romanesc din toate timpurile”, da „Piticul” filmul inapoi.
Marin Matei - campion mondial la tir talere in 1995
Din 1982 pana-n prezent a activat, neintrerupt, in cadrul Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti. Primul si singurul titlu de campion national la individual l-a cucerit in 1984. Au urmat alte zeci de titluri si medalii nationale si balcanice castigate cu echipa. De mult timp le-a pierdut numarul. In 1994, la Lonato del Garda (Italia), la individual a ocupat locul 6-11. „Am fost cinci sportivi la egalitate, clasati toti pe locurile 6-11”, explica. Cu echipa, in 1995, la Nicosia (Cipru), a devenit campion mondial. „Ca de obicei, am facut echipa cu Ioan Toman si Attila Ciorba. Ioan Toman este din Timisoara, nascut din tata slovac si mama maghiara, iar Attila Ciorba, cu ambii parinti maghiari, este din Baia Mare. Primului i se spune «Cocosul», iar celui de-al doilea - «Ungurul». Toata lumea, inclusiv in sedintele de birou federal, cand se fac echipele pentru diferite concursuri, toti ne stiu si ne spun dupa porecle, nu dupa nume. «Cu ce echipa mergem la concursul X?». «Cu Cocosul, Ungurul si Piticul»”, povesteste Marin Matei.
Salariu de 1.100 lei, dupa 28 ani la Steaua Bucuresti!
O intrebare mereu la moda: cati bani castiga? „Unsprezece milioane de lei vechi sau o mie si o suta de lei noi. Acesta-i salariul meu la Steaua Bucuresti”, raspunde. 1.100 lei/ luna dupa 28 de ani petrecuti la acelasi club, cu rezultatele enumerate mai sus... Alte adaugiri sunt de prisos...
In 2000 a fost decorat de presedintele Romaniei, Emil Constantinescu, cu Medalia Nationala pentru Merit, clasa a 3-a in grad de cavaler. Marin Matei este maestru emerit al sportului (1995), antrenor maestru, arbitru categoria A, component (neintrerupt) al lotului national al Romaniei de peste 22 ani si, neoficial, cel mai bun tragator de la sold in tinte miscatoare din Romania.
Concursuri de tir si evenimente team-building la Teliu
Initial, poligonul trebuia sa fie amenajat la Prejmer, mai aproape de Brasov (17 kilometri). Insa indecizia autoritatilor din Prejmer a amanat si, indirect, a mutat baza sportiva la Teliu. „Acolo, la Teliu, am gasit un om care are in proprietate mult teren. Undeva pe langa poligon are si o stana. A imbratisat ideea cu poligonul de tir, am batut palma cum se zice - practic, am incheiat un contract de comodat -, si am trecut la amenajari. Au durat aproximativ 3 saptamani. In functie de cat de repede ne ies autorizatiile, vom inaugura poligonul ori in 5, ori in 12 august. Va fi o demonstratie la care vor participa mai multi componenti ai lotului national al Romaniei, precum si multi practicanti de sporting din tara. Ne-am propus ca in fiecare an sa organizam la Teliu cate doua concursuri oficiale, cuprinse in calendarul Federatiei Romane de Tir. Normal, in privinta altor evenimente - concursuri sau evenimente de tip team building -, suntem deschisi la orice propunere si colaborare”, continua Marin Matei.
Poligoane de tir sportiv si vanatoare in Romania
La ora actuala, in Romania mai exista 6 poligoane de tir sportiv private: Ludus (judetul Mures), Satu Mare, Timisoara, Arad, Piatra Neamt, Negoiesti (judetul Calarasi). Lor li se adauga poligonul Federatiei Romana de Tir (FRT), de la Tunari (judetul Ilfov, la 16 kilometri de Bucuresti). Marin Matei adauga: „In Romania mai e un poligon la Husi, care functioneaza cu circuit inchis, si altele trei, la Galati, Focsani si Vaslui. Insa acestea sunt poligoane de vanatoare, nu de tir sportiv. Eu, personal, pentru vanatoare doar pe acestea trei le stiu. Parerea unanima este ca in prezent, in Romania, cel mai bine dotat si performant poligon este cel de la Satu Mare. Anul acesta, in septembrie, la Satu Mare va fi organizat cel mai tare concurs de tir la talere din ultimii ani. Va fi prezent inclusiv campionul mondial en-titre”. In Romania au loc in jur de 10-11 concursuri de tir talere in fiecare an: 6 etape in Campionatul National, finala Campionatului National, Cupa Romaniei, Cupa Federatiei, Cupa Baia Mare, Cupa Timisoara.
Poligon de tir sportiv la talere la Danesti (judetul Neamt)
Poligonul de la Teliu nu e primul astfel de proiect dezvoltat de Marin Matei. Tot prin compania sa, acum 7 ani, in comuna Danesti (judetul Neamt) a infiintat impreuna cu un partener local un poligon de tir sportiv la talere. „In Piatra Neamt erau patru localnici, oameni de afaceri, care erau dusmani de moarte. Cand se intalneau erau in stare sa se calce cu masina unul pe altul. Ei bine, i-am atras catre poligon si li s-a deschis pasiunea pentru tir. Au inceput sa vina la concursurile organizate la Danesti. Acum sunt practicanti pasionati ai tirului la talere, dar au si devenit prieteni la catarama”, isi aduce aminte.
Preturi si tarife practicate in tir talere
Cand vorbeste despre tir, Marin Matei devine o sursa nesecata de informatii. „Tirul este un sport scump, cu origini aristocratice, practicat de oamenii cu bani si de o anumita calitate. O armă noua, performanta, indiferent de firma, Beretta, Benelli, Blaser, Rizzini sau Perazzi, costa intre 1.800 si 7.000 euro, dar in functie de... buzunar, poate ajunge si la 80.000 euro. Acestea sunt armele rare, in editie limitata. O cutie de 25 cartuse costa 35-40 lei. La un antrenament se consuma 4-5 cutii, iar la un concurs - 8 cutii. O masina de aruncat talere, in functie de complexitatea ei, are un pret intre 2.500 si 4.000 euro. Talerul reprezinta o combinatie de bitum, praf de creta si zgura. Este casant, adica daca-i dai drumul de la 25-30 centimetri trebuie sa se sparga. Talerele se produc acolo unde tirul la talere e practicat in numar mare, in Italia, Finlanda, Slovenia sau Ungaria, de exemplu. In Romania, la un concurs al Federatiei, chiar am numarat cati eram. Cu tot cu juniori, cadeti si seniori eram 25 de sportivi. O fabrica de talere n-ar fi rentabila in Romania. Comparativ, in Italia sunt un milion si jumatate de sportivi legitimati la tir talere”, afirma Marin Matei.
Poligonul de la Teliu: program, tarife, informatii
Revenim la poligonul de la Teliu (judetul Brasov). „In primul rand am facut acest poligon pentru a promova si pentru a atrage spre tirul la talere cati mai multi practicanti. Poligonul va fi deschis pe toata perioada anului, inclusiv in sezonul rece. In cazul in care iarna zapezile vor fi mari, normal ca nu se va putea trage si atunci, temporar, poligonul se va inchide. In general, se va trage la sfarsitul saptamanii, in zilele de vineri, sambata si duminica, de la 9-10 dimineata pana seara, cand se face intuneric si conditiile de vizibilitate nu mai sunt cele normale. Dar si-n cursul saptamanii se va trage, numai daca vor fi programari in prealabil, la telefon. In poligon poate trage oricine, fara a poseda un permis de port-arma, numai sub supravegherea nostra. La intrarea in poligon, se tine o evidenta pentru Politie, in care, intr-un registru, sunt trecute datele personale ale celui care va trage. Apoi, acesta va fi preluat de un instructor, i se va aduce la cunostinta si va semna o fisa de protectie a muncii. Abia dupa aceea i se vor da arma si cartuse si va fi instruit cum sa traga. La poligonul de la Teliu exista toalete ecologice, corturi militare si un cort special de prim-ajutor. Vom percepe o taxa de 60 lei pe serie, in care vor intra 25 cartuse, 25 talere, arma si poligonul, iar pentru initiere si indrumare va mai fi o taxa simbolica, asa-zisa taxa de instructor”, informeaza Marin Matei (49 ani).
Poligonul de la Joita (judetul Giurgiu) - primul in mediul rural
In lumea tirului sportiv din Romania, interlocutorul Insport e cunoscut sub apelativul de „Piticul”. Nu e doar un simplu promotor sau pasionat de tir talere. Din contra, e unul dintre cei mai apreciati tragatori din tirul romanesc. Si aceasta nu de azi-de ieri, ci de ani de zile. „Prima data am pus arma-n mana in anul 1978, in localitatea natala, la clubul Unirea Joita, la 7 kilometri de Bucuresti, in judetul Giurgiu. Acolo, la Joita, era singurul poligon de tir din mediul rural in Romania regimului comunist. Indrumator mi-a fost Anatolie Salceanu, un medic veterinar, impatimit practicant al tirului, care a fost unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai tirului romanesc din toate timpurile”, da „Piticul” filmul inapoi.
Marin Matei - campion mondial la tir talere in 1995
Din 1982 pana-n prezent a activat, neintrerupt, in cadrul Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti. Primul si singurul titlu de campion national la individual l-a cucerit in 1984. Au urmat alte zeci de titluri si medalii nationale si balcanice castigate cu echipa. De mult timp le-a pierdut numarul. In 1994, la Lonato del Garda (Italia), la individual a ocupat locul 6-11. „Am fost cinci sportivi la egalitate, clasati toti pe locurile 6-11”, explica. Cu echipa, in 1995, la Nicosia (Cipru), a devenit campion mondial. „Ca de obicei, am facut echipa cu Ioan Toman si Attila Ciorba. Ioan Toman este din Timisoara, nascut din tata slovac si mama maghiara, iar Attila Ciorba, cu ambii parinti maghiari, este din Baia Mare. Primului i se spune «Cocosul», iar celui de-al doilea - «Ungurul». Toata lumea, inclusiv in sedintele de birou federal, cand se fac echipele pentru diferite concursuri, toti ne stiu si ne spun dupa porecle, nu dupa nume. «Cu ce echipa mergem la concursul X?». «Cu Cocosul, Ungurul si Piticul»”, povesteste Marin Matei.
Salariu de 1.100 lei, dupa 28 ani la Steaua Bucuresti!
O intrebare mereu la moda: cati bani castiga? „Unsprezece milioane de lei vechi sau o mie si o suta de lei noi. Acesta-i salariul meu la Steaua Bucuresti”, raspunde. 1.100 lei/ luna dupa 28 de ani petrecuti la acelasi club, cu rezultatele enumerate mai sus... Alte adaugiri sunt de prisos...
In 2000 a fost decorat de presedintele Romaniei, Emil Constantinescu, cu Medalia Nationala pentru Merit, clasa a 3-a in grad de cavaler. Marin Matei este maestru emerit al sportului (1995), antrenor maestru, arbitru categoria A, component (neintrerupt) al lotului national al Romaniei de peste 22 ani si, neoficial, cel mai bun tragator de la sold in tinte miscatoare din Romania.
Articol preluat de pe www.insport.ro
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu