Comunitatea germana | Un blog cu și despre...Brașov!

27.03.2013

Comunitatea germana

Port german
In viata spirituala, culturala si economica a Brasovului populatia de origine germana a avut o influenta deosebita, constituindu-se ca un adevarat model de civilizatie.

Perioada in care colonistii germani au emigrat in Tara Barsei este greu de stabilit, din cauza lipsei de documente. Diploma Andreana din 1224 spune despre colonistii germani ca au fost chemati in Transilvania intre anii 1141 - 1162 de catre regele Geza al II-lea.
In 1211, din ordinul regelui Andrei al II-lea, au venit cavalerii teutoni sa colonizeze Tara Barsei. Ei au intemeiat pe teritoriul Brasovului de astazi trei asezari germane:
    - Corona in jurul Bisericii Negre
    - Martinsberg la vest de dealul Cetatuia
    - Bartolomeu in partea rasariteana a dealului Sprenghi

Cavalerii teutoni au ramas in Tara Barsei timp de 14 ani, cand au fost alungati tot de regele Andrei al II-lea pentru ca intentionau sa intemeieze un stat propriu.
Secolele XIV si XV sunt o perioada de progres si transformari pentru acesti locuitori ai Brasovului. De teama navalirilor turcesti se recurge la imprejmuirea orasului cu ziduri si turnuri de aparare. Multi scriitori afirma ca in acea perioada sasii locuiau intre zidurile cetatii si in Bartolomeu; celelalte etnii locuind in afara cetatii - in Schei romanii si grecii, iar in Blumana maghiarii.

Ocupatiile principale ale sasilor erau:
- mestesugurile (activitatea mestesugareasca era bogata si bine organizata, fapt dovedit si de aparitia in aceasta perioada-1424- a primului regulament de breasla. Cele mai vechi bresle erau breslele cojocarilor, aurarilor si cositorarilor)
 - agricultura (constituia si ea o ocupatie de baza; chiar si orasenii o practicau in ferme luate in arenda.)

La jumatatea secolului al XVI-lea, sub conducerea lui Johanes Honterus, se infaptuieste Reforma bisericeasca, in urma careia brasovenii sasi trec de la catolicism la religia evanghelica lutherana. Pe langa introducerea reformei religioase, Honterus a intemeiat o tipografie, o biblioteca, a editat prima harta a Transilvaniei - pastrata pana astazi - si a reorganizat invatamantul gimnazial. Scoala lui a atras multi elevi, nu numai din Transilvania, ci si din alte parti ale lumii. In amintirea lui se tine Sarbatoarea lui Honterus (Honterusfest), care este organizata la sfarsitul anului scolar.

In secolul XVIII, prin reformele iluministe ale imparatului Iosif al II-lea, ia sfarsit exclusivitatea sasilor de a avea imobile in incinta cetatii.

In secolul al XIX-lea, in viata economica a zonei, sasii ocupau o pondere importanta, atat in agricultura, care s-a modernizat, cat si in industrie, mai ales in industria usoara si alimentara. De asemenea ei au avut o retea de institutii de credit, Casa
generala de economii din Brasov (1835) fiind prima banca de pe teritoriul tarii.
Dupa unirea Transilvaniei cu Romania (1918) numarul sasilor se micsoreaza, multi preferand sa emigreze.

Perioada comunista (1945-1989) este pentru sasi un timp al marilor suferinte. Declarand toti sasii colaboratori ai hitleristilor, in ianuarie 1945 a avut loc deportarea unei mari parti a populatiei germane apte de munca in Uniunea Sovietica, pentru munca fortata.

In martie 1945 s-a infaptuit reforma agrara, astfel ca toate proprietatile funciare ale sasilor au fost expropriate, inclusiv casele cu tot inventarul lor, lipsind astfel populatia germana de baza ei seculara de existenta. in iunie 1948 a urmat nationalizarea industriei, prin care si industria saseasca a fost lichidata; tot in acest an prin reforma invatamantului, scolile germane au fost preluate de catre statul comunist. in anul 1950 s-a infaptuit nationalizarea caselor - in foarte mare parte ale sasilor.

O scurta perioada favorabila a fost la inceputul anului 1971, cand la Brasov s-a reinfiintat Liceul Johannes Honterus. Cu toate astea situatia lor, ca si a majoritatii populatiei, nu se inbunatateste, doar ca li se da voie sa plece in Germania
la rudele lor (ajunse acolo ca urmare a celui de-al doilea razboi mondial). Reintregirirea familiilor are loc insa pe bani, astfel incat etnicii germani sunt, de-a dreptul, vanduti de statul comunist RFG-lui. Imediat dupa evenimentele din decembrie 1989, in anii 1990 - 1991 are loc marele exod al germanilor din Romania, cand cea mai mare parte au parasit tara. Multi dintre ei n-au uitat locurile natale ale lor sau ale stramosilor lor si s-au implicat in diferite actiuni de sprijin pentru vechea lor patrie.


Centrul Cultural German Brasov
Strada Lunga nr. 31, etajul 1
www.kulturzentrum-kronstadt.ro

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK