Drum direct prin Munţii Bucegi, între Moieciu şi zona turistică din Dâmboviţa | Un blog cu și despre...Brașov!

26.05.2013

Drum direct prin Munţii Bucegi, între Moieciu şi zona turistică din Dâmboviţa

Muntii Bucegi
În viitorul apropiat, judeţul Braşov ar putea fi legat direct de judeţul Dâmboviţa printr-o şosea care să străpungă Munţii Bucegii între Moieciu de Sus şi Moroeni. Consiliile judeţene din cele două judeţe au bătut palma prin încheierea unui acord cadru de asociere în vederea realizării acestui drum, care a fost denumit drumul interjudeţean „Transcarpatica”.
Drum de interes turistic
Sectorul de drum care face parte din această nouă şosea, pe raza judeţului Braşov, are o lungime de 21,79 de km şi cuprinde Drumul Judeţean 112 F Moieciu de Jos – Moieciu de Sus (8,44 km), Drumul Comunal 53 Moieciu – Valea Băngăleasa (5 km) şi Drumul Forestier Valea Bucşii – Şaua Bucşii (8,35 km). Prin construcţia acestei şosele s-ar crea o legătură directă între cele două judeţe, respectiv între DN 73 (Braşov – Bran – Piteşti) şi DN 71 (Sinaia – Moroeni – Fieni – Târgovişte), ceea ce ar scurta atât durata drumului, cât şi un acces mai facil al turiştilor, care vor să ajungă în zona Bran-Moieciu, dar vor să viziteze şi zona Peştera, cu biserica din Peştera Ialomicioarei, Lacurile Bolboci şi Scropoasa sau Cheile Tătarului.
În prezent, există un drum judeţean nemodernizat, pe raza judeţului Dâmboviţa, care pleacă din Moroeni şi ajunge la toate aceste obiective turistice şi există practic o legătură cu Braşovul pe o potecă forestieră, care duce spre Moieciu. Aceasta ar urma să fie modernizată, astfel ca accesul să fie facil pentru orice tip de autovehicul, iar, la final, şoseaua ar putea face concurenţă Transfăgăraşanului sau Transalpinei.
Evaluat la 11 milioane de euro
Autorităţile judeţene s-au asociat în vederea pregătirii documentaţiei tehnico-economice pentru depunerea proiectului acestui drum interjudeţean spre finanţare în cadrul programelor ce vor primi bani europeni în perioada 2014 – 2020. De asemenea, cele două consilii judeţene s-au angajat că vor suporta şi partea de cofinanţare pentru acest proiect, în funcţie de lungimea sectorului de drum de pe raza fiecărui judeţ. Acordul semnat de cele două autorităţi are o valabilitate de cinci ani.
Costurile pentru realizarea acestei şosele au mai fost evaluate şi în anul 2003, când autorităţile vroiau să acceseze fonduri PHARE şi se ridicau la suma de 11 milioane de euro. Astăzi, consilierii județeni din Brașov au aprobat asocierea cu județul Dâmbovița pentru acest obiectiv, vecinii fiind cei care sunt și lideri de proiect.
„Lungimea mai mare este la ei, iar ei au tot interesul să dezvolte acest drum, pentru că ei doresc să înființeze un domeniu schiabil în zonă. Ei vor realiza studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, documentația urmând să fie depusă pentru obținerea de fonduri structurale pentru următoarea sesiune de finanțare 2014 -2020“, ne-a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, Mihai Pascu.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK