Noi locuri de picnic in Brasov | Un blog cu și despre...Brașov!

21.05.2013

Noi locuri de picnic in Brasov

Gratar
Odată cu vremea bună, a început şi sezonul „grătarelor”, numai că locurile amenajate în acest sens sunt prea puţine în comparaţie cu numărul locuitorilor oraşului. Consilierul local Iulian Mara consideră că cele patru zone din oraş care au fost amenajate în acest sens sunt subdimensionate, ţinând cont că acestea oferă în jur de 160 de mese. „Braşovul are o populaţie de 200.000 de locuitori şi dacă luăm în considerare că doar 5 – 10% dintre aceştia merg într-un weekend la picnic nu au unde. Ştim cu toţii că, de anul trecut, legislaţia în ceea ce priveşte grătarele s-a înăsprit şi oamenii sunt obligaţi să meargă doar în aceste locuri pentru a evita sancţiunile. În prezent, autorităţile care aplică legea mai fac unele concesii, dar este impropriu să se facă astfel de compromisuri în condiţiile în care avem o legislaţie în domeniu”, a explicat Mara.
Cel puţin trei locuri noi de agrement
Acesta a precizat că împreună cu executivul Primăriei, dar şi cu Comisia de Urbanism, se vor analiza zonele unde ar putea fi amenajate astfel de locuri speciale pentru picnic. „Sunt mai multe poieniţe unde braşovenii ies la iarbă verde, însă nu există nici un fel de amenajare. De exemplu, s-ar mai putea pune mese şi vetre de foc în zona Dâmbu Morii, pe drumul Poienii, în apropiere de Belvedere, în zona cunoscută ca «La Troiţă», dar şi în Poiana Mică. Vom avea o analiză concretă pe aceste locaţii şi vom vedea unde putem face noi amenajări”, a precizat consilierul local. Acesta susţine că există fonduri prevăzute în acest sens, în bugetul pe acest an, la capitolul amenajări zone verzi, unde au fost alocate peste 10 milioane de lei.
În prezent, în municipiul Braşov sunt amenajate patru zone de picnic care oferă peste 160 de mese, vetre pentru grătare, dar şi coşuri de gunoi. Cele mai multe locuri pentru picnic sunt amenajate în zona „La Iepure“ din Răcădău, unde au fost montate încă de anul trecut 64 de mese, bănci, dar şi 64 de vetre pentru grătar. Celelalte locuri speciale de grătar din municipiu sunt la Pietrele lui Solomon, unde sunt 35 de mese şi vetre, iar alte două locuri sunt în cartierul Noua, respectiv lângă lac, unde sunt aproximativ 50 de mese şi în jur de 30 de vetre pentru grătar, şi în zona „La Căciulă” din apropiere de Zoo.
Ce spune Legea picnicului

Braşovenii trebuie să ştie că picnicurile pot fi organizate numai în zone special amenajate, potrivit Legii nr. 54/2012. În aceste zone, aparţinând domeniului public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale, există utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi aprinderea focului este permisă. Activităţi de picnic, cu excepţia aprinderii focului, sunt permise şi în zonele indicate în planurile de zonificare ale parcurilor aflate în intravilanul localităţilor, precum şi în zonele limitrofe pădurilor situate în intravilanul localităţilor, în care sunt permise Prin excepţie, desfăşurarea activităţilor de picnic este permisă şi în alte zone decât cele menţionate doar în condiţiile organizării de evenimente ocazionale, autorizate potrivit legii.
În ceea ce priveşte sancţiunile, spre exemplu, în cazul în care faceţi foc în locuri neamenajate riscaţi amenda maximă prevăzută de lege, de 5.000 de lei. Cei care nu îşi curăţă gunoaiele, după ce pleacă de la iarbă verde riscă însă amenzi de până la 2.000 de lei.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK