Wilhelm Schabel este un brasovean cu care ne putem mândri. | Un blog cu și despre...Brașov!

27.05.2013

Wilhelm Schabel este un brasovean cu care ne putem mândri.

Wilhelm Schabel
A început şcoala la Codlea şi a terminat-o în Germania, unde a urcat toate treptele ierarhiei ştiinţifice în domeniul chimiei, ajungând un specialist respectat în întreaga lume.
Acum nu putem să spunem decât că Wilhelm Schabel este un român cu care ne putem mândri. Născut la Codlea (Zeiden, în dialectul săsesc) acum 40 de ani, a plecat din ţară în Germania în anii ’80, pe vremea când regimul Ceauşescu cerea o căciulă de bani pentru un paşaport cu destinaţia RFG!
Însă a apucat să termine trei clase primare în localitatea natală,  moment când familia sa a decis să emigreze. A terminat şcoala primară în localitatea germană Lahr, a urmat apoi gimnaziul Max-Planck şi studiile de licenţă, masterat şi doctorat la Universitatea din Karlsruhe.
Acum este prof. dr. ing. la Karlsruhe Institute of Technology (KIT), Germania, institut politehnic la fel de vestit pe plan european ca cel american – MIT. Cercetător respectat, în ultimii ani a dezvoltat parteneriate de colaborare cu firme de elită ale lumii precum BASF, Bayer, Roche, Procter&Gamble şi altele. Acestea pur şi simplu l-au disputat ca pe o “investiţie ştiinţifică” sigură. Cum este dipsutat de giganţi mondiali precum Bayer, Philips, Roche sau Bosch.
Apreciat de mari universităţi de pe mapamond (inclusiv din SUA) care l-au cooptat în grupurile sale de cercetători în domeniul chimiei, Schabel a înregistrat în ultimii ani rezultate remarcabile, fiind autor a peste 50 de lucrări în reviste cotate ISI, coautor la cinci cărţi de specialitate apărute la edituri internaţionale prestigioase şi prezentări de lucrări la peste 150 de conferinţe naţionale şi internaţionale.
Din 2012 este vicepreşedinte pentru Europa al organizaţiei ştiinţifice “International Society of Coating Science&Tehnology (ISCST)”(Atlanta, SUA) fiind laureat a patru premii importante în domeniu. Ştie foarte puţin româneşte având în vedere faptul că a plecat din România încă de la o vârstă fragedă.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK