ASCENSIUNI IN MASIVUL POSTAVARU I | Un blog cu și despre...Brașov!

07.10.2011

ASCENSIUNI IN MASIVUL POSTAVARU I


Asezarea statiunii Poiana Brasov in partea central a Muntilor Postavaru ofera posibilitatea parcurgerii a numeroase si variate trasee turistice fara a depasi durata unei zile, chiar daca nu folosesc mijloace de transport pe cablu.
            Numele varfului cel mai inalt al acestor munti – Postavaru, 1799 m – provine de la “Stoica Postavarul brasoveanul, mare proprietar de oi” de la inceputul secolului al XVIII-lea. Acest mocan si negustor de oi din Schei (cartierul vechi romanesc din sud-vestul Brasovului) tinea oile la varat pe culmile Crucului unde a arendat (una sau mai multe) stane. Si astazi poiana situate imediat la sud-est de varful Postavaru este numita de localnici “Poiana stanei Postavarul”. Dupa moartea lui, stana revine unui oier cu numele de Cristian sau Carstian, fapt atestat de un material arhivistic din anul 1732. Astfel se explica si demunirea Cristianul Mare, sub care mai este cunoscut varful Postavaru. Exista si un al treilea nume, al acestui varf si munte: der Schuler (Scolarul) – “Mons gymnicus” care a ramas din secolul al XVI-lea cand muntele apartinea gimnaziului sasesc din Brasov.
            Traseele care pornesc din Poiana Brasov spre masivul Postavaru, corespunzator partii vestice,mai inalte, a Muntilor Postavaru, sunt indicate mai ales pentru turisti cu o pregatire fizica buna.
A.    Poiana Brasov – Pestera de lapte

Traseul este marcat cu punct albastru si se parcurge intr- o ora si un sfert (diferenta de nivel este de 300 m). Din apropierea restaurantului Poiana Ursului pornim spre est pe un drum, in lungul caruia exista si marcajul triunghi albastru, pana la o cariera de calcar unde intalnim un izvor (circa 15 minute de la plecare). Aici ne despartim de traseul marcat cu triunghi albastru si incepem sa urcam pieptis spre sud-est, prin padure. Dupa 5 minute de la intersectie ajungem la o valcea, pe care o parcurgem pana la ingustare sapata in calcar. In continuare, urcusul devine moderat si in curand ajungem in Poiana Drester, unde intersectam un traseu marcat cu banda galbena (Drumul Galben). De la aceasta intersectie (marcata cu indicator) cotim la dreapta (nord-vest) pana deasupra partiei de Slalom Special. De aici se deschide o perspective asupra muntilor Poienii Brasovului. Spre vest si nord-vest se intinde sesul Depresiunii Brasovului si mai departe Muntii Poiana Marului si Muntii Persani; spre sud-vest privirile ne sunt atrase de creasta alba a Pietrei Craiului, care se prelungeste ca o lama zimtata spre sud.
In cateva minute suntem la intrarea in Pestera de Lapte, situate in stanga potecii, la 1350m altitudine. Pestera are o lungime de circa 175 m, dar fara sursa de lumina nu se poate patrunde decat pana la circa 20 m .
De la pestera excursia se continua pe traseul marcat punct albastru pana la refugiul Salvamont (treisferturi de ora). De aici se poate cobora pe poteca Sulinar (marcaj cruce rosie) si dupa circa o jumatate de ora ajungem in Poiana Brasov.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

FACEBOOK