ASCENSIUNI IN MASIVUL POSTAVARU IV | Un blog cu și despre...Brașov!

16.10.2011

ASCENSIUNI IN MASIVUL POSTAVARU IV



D. Poiana Brasov – Timisu de Jos

            Masivul Postavaru poate fi traversat din Poiana Brasov spre Valea Timisului  pe doua trasee marcate.
            Pe prima varianta, mai usoara, se urca in Culmea Crucurului, pana la nord de varful Ruia. Se poate urca pe poteca marcata cu punct albastru (pe la pestera de Lapte), pe traseul marcat cu banda galbena (de langa cariera de calcar din nord-estul Poienii Brasov), prin Poiana Drester sau pe poteca Sulinar, marcata cu cruce rosie pana la refugiul Salvamont, de unde se continua spre stanga pe marcaj punct albastru. Pe aceste trasee (descrise anterior) se ajunge in circa o ora si jumatate in poteca larga ce strabate  Culmea Crucurului in sectorul marcat cu banda galbena (Drumul Galben) si banda albastra (Drumul Albastru). Pe culme, la altitudinea de 1435 m, intalnim un stalp indicator care marcheaza inceputul traseului de coborare, marcat cu cruce albastra. Durata parcurgerii acestui traseu este de circa  doua ore si ne conduce la halta C.F.R. si la statia de autobuze din Timisu de Jos. Acest traseu coboara, in prima parte, prin padure pana la capatul unui drum forestier unde intalnim o cabana de vanatoare a A.V.G.P.S. (1000 m altitudine ). Continuand drumul pe soseaua forestiera din lungul vaii Lamba Mare trecem pe langa o cabana forestiera si doua izvoare puternice si curand patrundem in statiunea Timisu de Jos. Pe acest traseu turismul este interzis in perioada 1.09.-15.10.
            A doua varianta este un traseu dificil care trece pe la varful Postavaru. La varf se poate ajunge pe unul dintre traseele descrise anterior sau folosind mijloacele de transport pe cablu. Traseul, marcat cu banda albastra, coboara din inseuarea (1774 m altitudine) situate intre varful Postavaru si mamelonul pe care este instalat releul TV si se poate parcurge in doua ore si jumatate. In prima parte, numita “Drumul Serpilor”, coboram in serpentine scurte un versant abrupt, cu numeroase stanci, pana in marginea superioara a Poienii Stanei Postavarului, de unde se deschide o priveliste larga spre Piatra Mare, Muntii Baiului,Muntii Predealului si Muntii Bucegi. Coboram greu pe o valcea cu grohotisuri mobile, trecem pe langa o stanca si intram in padure unde intersectam mai multe poteci nemarcate.
            Traseul nostru se continua pe o culme ingusta pana la Piatra Crinului, de unde coteste spre Nord-est coborand mai accentuat pana in Valea Timisului la 1.4 km amonte de halta C.F.R. Timisu du jos.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

FACEBOOK