Biserica fortificata din Cristian | Un blog cu și despre...Brașov!

26.11.2011

Biserica fortificata din Cristian

Cristian (în dialectul săsesc Noscht, Nâeršt, în germană Neustadt, Neustadt in Burzenland, în maghiară Keresztényfalva) este o comună din județul BrașovTransilvaniaRomânia, situată la 9 km de municipiul Brașov, în drum spre Bran (pe DN 73). Satul Cristian se învecinează cu orașul Ghimbav la nord, cu municipiul Brașov la est și cu orașul Râșnov la sud și vest. Este reședința comunei Cristian.

Î a secolului al XIII-lea de coloniștii germani (ulterior deveniți sași), în 1362 Cristianul este pentru prima oară menționat ca Krestyenfalu, într-o scrisoare a regelui Ludovic de Anjou, mai apoi în 1367 (Villa Cristiani), 1377 (Nova Civitas), și mai târziu, sub diverse denumiri care nu îi vor aminti însă statutul de oraș, ci, descendent, va fi numit în documente ca târg sau sat.
În jurul anului 1270 este construită biserica Sf. Nicolae, mai târziu, biserica evanghelică. De-a lungul timpului, 
aceasta a suferit numeroase modificări.
         Indeobste asezarile cresc de la mic la mare, de la sat la oras ori la capitala. Cristianul a mers in sens invers spre contemporaneitate. Daca la 1367 era numit Villa Cristiani, iar la 1377 Nova Civitas, in prezent nu are decat statutul de sediu al comunei. Inconjurat altadata de padurile vaste ale Tarii Barsei, Noscht, Neustadt sau Keresztyenfalu, cum mai este cunoscuta, asezarea trebuie sa fi fost vizitata in prima jumatate a secolului al XIV-lea de calugarii cistercieni bine stabiliti in Transilvania inca de la inceputul secolului al XIII-lea. Caci doar asa s-ar putea explica putinele elemente romanice si gotice ale bisericii dedicate Sf. Nicolae: portalul de vest, o rozasa si cateva chei de bolta. Portalul are luneta incadrata de arhivolte romanice semicirculare, unele dintre capiteluri fiind impodobite cu frunze de stejar. Rozasa e decorata cu muluri in forma de patrulobi specifici santierului de la Carta, iar cheile de bolta pe care sunt figurate Iisus, Agnus Dei (Mielul Domnului) si o floare de cires amintesc de cele de la biserica Bartolomeu din Brasov. Aceste fragmente au fost integrate noii biserici-sala reconstruita in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Daca vechea bazilica avea trei nave separate de stalpi, actuala constructie are un cor pentagonal boltit cu penetratii despartit de nava de un inalt arc triumfal. O alta piesa din vechea biserica ce a fost pastrata in spatele altarului este curioasa piatra de mormant a preotesei Anna May, datata 1631, pe care este sculptat Mielul cu labarum (monograma lui Hristos, care a fost reprezentata pe stidardul lui Constantin cel Mare ).
Clopotnita este flancata de trei turnuri cu scari spiralate care fac posibil accesul in tribuna de la al doilea cat al turnului. La inceputul secolului al XX-lea i-a mai fost adaugat un nivel renuntandu-se astfel la acoperisul cu galerie de lemn in favoarea coifului flancat de patru turnulete.
Inca inainte de jumatatea secolului al XV-lea a fost ridicata fortificatia. Curtinele sunt dublate de alte ziduri mai joase si sunt intarite cu opt turnuri de diverse planuri. Cu nivelurile despartite de plansee de lemn, acestea se incheie in partea superioara cu creneluri si guri de aruncare scoase in consola. La turnurile semicirculare acoperisurile sunt in pupitru, la cele cu sectiunea patrata sunt in patru ape, avand in varf steaguri de vant metalice. Turnurile erau legate intre ele de un drum de straja. Centura de curtine mai joase care pleaca de la turnul portii inchis cu hersa delimiteaza un Zwinger. In secolul al XVII-lea s-a adosat bastionului de intrare din incinta exterioara un turn pentagonal pe care a fost inscris urmatorul text: Ist angefangen in Gottes namen das werk be 1654, ce vorbeste despre anul cand a fost inaltat in numele Domnului turnul.
Asemeni multor altor cetati sasesti si aceasta a avut adosate zidurilor de incinta camari de provizii fiind daramate la sfarsitul secolului al XIX-lea impreuna cu drumul de straja.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK