Cetatea Rupea | Un blog cu și despre...Brașov!

17.01.2013

Cetatea Rupea


Cetatea Rupea
Cetatea Rupea
Construită în secolul XIV pe ruinele unei vechi cetăți dacice, Cetatea Rupea îți trezește și astăzi sentimente ciudate atunci când te plimbi printre zidurile ei. Istoria și legendele pe care le poartă această cetate, deja de câteva sute de ani, te face să înțelegi de ce se spunea despre aceasta că domina întreaga regiune.
  Povestea cetății
Povestea așezării cetății de la Rupea este una de câteva mii de ani. Potrivit arheologilor, actuala cetate a fost construită pe ruinele unui foste cetăți de apărare dacice cucerită de către romani. Numele cetății vine de la latinescu Rupes, adică piatră, cel mai probabil fiindcă cetatea este construită pe o stâncă.
Începând cu secolul X, cetatea cunoaște o extindere sistematică ajungând ca în secolul XIV această să aibă un rol strategic esențial, fiind principala punte de legătură între Transilvania, Moldova și Țara Românească.
 Legendele Cetații Rupea
Legenda spune că Cetatea Rupea a aparținut încă de la început oamenilor. Și asta pentru că atunci când doi tineri se căsătoreau trebuiau să contribuie cu o piatră la construirea cetății. Astfel, însemnătatea acesteia în rândul populației creștea.
O altă legendă populară în zonă și nu numai este legată chiar de Decebal. Mulți istorici cred că tatăl dacilor s-ar fi sinucis chiar în această cetate, cunoscută atunci sub numele de Rumidava.
Istoria cetății de la Rupea este însă și una nefericită. În timpul invaziilor turcești, aceasta a fost una dintre cele mai afectat, în secolul XVII fiind cuprinsă chiar de un incendiu. În timpul epidemiei de ciumă din 1716 cetatea de la Rupea a reprezentat un adevărat refugiu pentru oamenii care locuiau în zonă, aceștia reușind să se adăpostească între zidurile ei.
Astăzi însă, cetatea a ajuns o ruină. Din măreția ei de altă dată se mai pot vedea doar zidurile. Ultima reabilitare a cetății a avut loc în 1954 iar de atunci aceasta a fost lăsată în paragină. Un proiect care a trebui finalizat în 2013 cu ajutorul fondurilor europene prevede însă reabilitarea cetății.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

FACEBOOK