Dragobete poposeşte la Castelul Bran! | Un blog cu și despre...Brașov!

24.02.2014

Dragobete poposeşte la Castelul Bran!

Iubeşte româneşte la Castelul Bran! Invitaţia lansată pentru data de 24 februarie vă oferă prilejul să-l întâlniţi pe Dragobete, fiul Babei Dochia, un bărbat frumos şi iubăreţ, care va poposi la Bran.
Dragobeta va fi cu ochii pe toți îndrăgostiții care apreciază sărbătorile autentice, românești. Și pentru că e un băiat modern, vă invită pe pagina oficială de Facebook, a Castelului Bran  - Bran Castle Official – sa-i scrieți o declarație de dragoste! Fie că ia chipul celor dragi, fie că vă adresați chiar lui Dragobete, scrieți de ce îl iubiți, de ce îl apreciați.
Cea mai frumoasă postare, care întrunește cele mai multe „like-uri“, se premiază cu o cină romantică la Castelul Bran, în seara lui 24 februarie 2012. Și cum îndrăgostiții care vor savura delicatesele, oferite de Dragobete, trebuie sa viseze și să petreacă frumos, vor fi cazați la un hotel de 4****, cu zona spa si piscină, din stațiunea Bran, pentru perioada 24-26 februarie 2012.
Potrivit legendei, iubirea oamenilor, ce-și vor declara astfel dragostea, va ține tot anul, precum a păsărilor, ce se spune că se logodesc de Dragobete.
Ion Ghinoiu, în „Obiceiuri populare de peste an – Dicționar” (1997), asociază numele de Dragobete cu un personaj din mitologia populară românească: „zeu tânăr al Panteonului autohton cu dată fixă de celebrare în același sat, dar variabilă de la zonă la zonă (...), patron al dragostei și bunei dispoziții pe plaiurile românești”, fiind identificat cu „Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, și cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă”. Autorul oferă detalii despre familia acestuia, numindu-l „fiu al Babei Dochia și cumnat cu eroul vegetațional Lăzărică”. Dicționarul menționează (în plan secund) că Dragobete este și o „sărbătoare dedicată zeului dragostei cu același nume”. Romulus Vulcănescu în „Mitologia română” (din 1985) îl descrie ca o „făptură mitică”, fiind „tânăr, voinic, frumos și bun”. Simeon Florea Marian, în „Sărbătorile la români” (1898-1901, reeditare din 1994), a scris că „în mai multe comune din Muntenia” și mai ales în Oltenia, sărbătoarea creștină „Aflarea capului Sf. Ioan Botezătorul” (din 23 februarie) „se numește Dragobete”. El a afirmat că după credința poporului, aceasta este ziua în care toate păsările și animalele se împerechează. „Dragobetele în aceste părți este o zi frumoasă de sărbătoare”; „băieții și fetele au deci credință nestrămutată că în această zi trebuie ca și ei să glumească, să facă Dragobetele, după cum zic ei, ca să fie îndrăgostiți în tot timpul anului”. Este menționată o legendă din comuna Albeni, potrivit căreia „Dragobete Iovan era fiul Babei Dochia”. Autorul l-a descris ca fiind „o ființă, parte omenească și parte îngerească, un june frumos și nemuritor, care umblă în lume ca și Sântoaderii și Rusalele, dar pe care oamenii nu-l pot vedea, din cauză că lumea s-a spurcat cu sudalme și fărădelegi”. A fost prezentat în aceeași lucrare și ca zeul dragostei și al bunei dispoziții, de ziua lui se organizau petreceri, deseori urmate de căsătorii. El este protectorul și aducătorul iubirii în casă și în suflet”. Dragobetele mai poate fi întâlnit și sub denumirea de „Dragomir”, cunoscut ca un cioban care o însoțește pe Baba Dochia în călătoriile prin munți, dar reprezintă de asemenea și o figură pozitivă, simbol al primăverii, iar de ziua lui se sărbătorea înnoirea firii și se pregătea de primăvară. O alta reprezentare a acestuia este cea a unei plante, numite Năvalnic, în folclor fiind răspândită ideea ca Maica Domnului l-a transformat în aceasta pe Dragobete deoarece el a încercat din nesăbuință să-i încurce cărările.
Ovidiu Focșa, etnograf în cadrul Muzeului de Etnografie al Moldovei, a precizat că „despre Dragobete se crede că este o un protector al păsărilor, fiind o sărbătoare strâns legată de fertilitate, fecunditate și de renașterea naturii.(...) Aceasta sărbătoare marca revigorarea naturii și nu numai, ci și a omului care, cu aceasta ocazie, se primenea. Era o sărbătoare a revigorării vegetației, a vieții în creștere, o data cu trecerea la anotimpul de primăvara durata zilei creștea, în contrapondere cu noaptea care descrește, ca dovada și zilele sunt mai însorite. Se pare că, în această perioadă, păsările, vegetația dar și oamenii se puneau în acord cu natura, era o nunta a naturii, însemnând renașterea acesteia, retrezirea la viață, ceea ce este și semnificația centrală a sărbătorii”. Marcel Lutic a afirmat că în trecut, Dragobetele era „o zi frumoasă pentru băieții și fetele mari, ba chiar și pentru bărbații și femeile tinere”. Dragobetele mai are și alte nume: „Cap de primăvară”, „Cap de vară”, „Sânt Ion de primăvară”, „logodnicul pasărilor”, „Dragomiru-Florea” sau „Granguru”.

Un comentariu :

  1. Buna ziua,

    Numele meu este Daniel Stroe si va trimit acest email pentru ca ma intereseaza publicarea unui articol pe site-ul dumneavoastra. Tin sa va spun ca acesta va contine un link catre site-ul: Cazare10.ro, unicul lui scop fiind optimizarea acestui site pentru motorul de cautare Google. Articolul il puteti scrie dumnevoastra, il putem scrie noi sau chiar puteti modifica un articol trimis de noi pentru a se potrivi cat mai bine cu stilul dumneavoastra de scris. Tin sa precizez ca articolul este redactat de un specialist in domeniu si poate fi despre o zona turistica, un obiectiv turistic sau chiar aveti posibilitatea sa spuneti dumneavoastra despre ce sa scriem.

    Sa vorbim putin si despre beneficiile unei astfel de colaborari:
    Pentru dumneavoastra: Primiti un articol de calitate, unic + o suma de bani
    Pentru mine: Primesc un link pentru site-ul Cazare10.ro cu scop SEO (adica rol de optimizare pentru Google)

    Tin sa adaug ca link-ul din interiorul articolului, despre care vorbeam, va fi cat se poate de natural introdus, fara sa deranjeze pe nimeni.

    Astept un raspuns din partea dumneavoastra.

    Cu stima,
    Daniel Stroe

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog

FACEBOOK