Monedă din aur dedicată aniversării a 200 de ani de la naşterea lui George Bariţiu | Un blog cu și despre...Brașov!

11.09.2012

Monedă din aur dedicată aniversării a 200 de ani de la naşterea lui George Bariţiu

Moneda comemorativa George Baritiu


O monedă din aur a fost pusa în circulaţie de Banca Naţională a României (BNR), începând cu 10 septembrie. Aceasta este dedicată împlinirii a 200 de ani de la naşterea istoricului şi publicistului transilvănean George Bariţiu, fondatorul Gazetei de Transilvania, primul ziar românesc din Marele Principat al Transilvaniei. 

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 10 septembrie 2012, o monedă din aur dedicată aniversării a 200 de ani de la naşterea lui George Bariţiu.

Caracteristicile tehnice ale monedei sunt următoarele:
Valoare nominală: 100 lei
Metal: aur
Titlu: 900‰
Formă: rotundă
Diametru: 21 mm
Greutate: 6,452 g
Calitate: proof
Cant: zimţat
Aversul prezintă o compoziţie formată din titlurile unor publicaţii editate de George Bariţiu; inscripţia în arc de cerc “Romania”, valoarea nominală “100 Lei”, anul de emisiune 2012, amplasat de o parte şi de alta a stemei României. 

Reversul prezintă portretul lui George Bariţiu, anii între care a trăit “1812″, “1893″ şi inscripţia în arc de cerc “George Baritiu”. 
Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. 
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 monede. 
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare, este de 1.900,00 lei /buc. 
Monedele din aur dedicate aniversării a 200 de ani de la naşterea lui George Bariţiu au putere circulatorie pe teritoriul României.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK