Ravasitul oilor 2012-29,30 septembrie-Bran | Un blog cu și despre...Brașov!

24.09.2012

Ravasitul oilor 2012-29,30 septembrie-Bran

Ravasitul oilor-Bran
Răvășitul oilor este o sărbătoare tradițională ce simbolizează sfârșitul anului pastoral. Aceasta se desfășoară la Bran, când ciobanii coboară mioarele de la munte pentru a fi răvășite astfel încât fiecare proprietar să-și primească în gospodărie animalele date spre vărat și implicit și produsele de brânză și urdă tocmite cu administratorii de stâna.
 Atmosfera reproduce bucuria întâlnirii ciobanilor cu familia, rudele și sătenii dar și mândria acestora pe care și-o manifestă de calitatea brânzeturilor obținute și mai ales față de cât de grase și frumoase s-au întors acasă animalele avute în pază.Cei care participă la eveniment au prilejul să cânte, să danseze și să mananace pe săturate tot soiul de preparate specifice, dar mai ales bulz, brânzeturi și pastramă de oaie obținute în gospodăriile localnicilor. Astfel, se va organiza o expoziție cu vânzare, unde se vor prezența preparate gastronomice.
 De asemenea, turiștii vor avea parte de expoziții de animale unde vor fi prezentate cele mai frumoase exemplare de ovine, bovine, cabaline și vor putea viziona parada câinilor ciobănești ai păstorilor, unde cel mai frumos exemplar va fi premiat.
 Tot cu acest prilej meșteri populari din toată țara își expun obiectele tradiționale: ceramică, obiecte de port popular, țesături, blănuri, sculpturi etc.
 
 Păstori... cu vechime
 
 Paƒstoritul din zona Branului a faƒcut obiectul unor lucraƒri cu caracter etnografic și social, fiind recunoscuta drept un mare centru pastoral. Zona Branului este situataƒ intr-o regiune montana, maƒrginitaƒ de Munții Bucegi și Munții Piatra Craiului, in sectorul nordic al Culoarului Rucaƒr-Bran și se intinde pe o lungime de circa 16 km, in limitele administrative ale comunelor componente: Bran, Moieciu și Fundata.
 AŽn Urbariul din anul 1820, se menționa strict, pentru fiecare munte din aceasta zonaƒ, numaƒrul de animale care pot paƒsuna, dovadaƒ a grijii pe care locuitorii din aceastaƒ zona o aveau pentru evitarea supraincarcarii pasunilor cu animale.
 Braƒnenii au practicat cu precaƒdere paƒstoritul pendulator, cu varatul in Munții Bucegi și in masivul Piatră Craiului și iernatul in sat, dar și un paƒstorit de transhumantaƒ, de catre mocanii care dețineau circa patru-cinci mii de oi.
 Ei au fost numiți, prin indeletnicirea lor pastoreasca, „Mocanii Moroieni”, care fraternizau cu „Mocanii Saƒceleni” și cu „Mocanii Tutuieni”, din paƒrtile Sibiului.
 
 Branenii și transhumanța
 
  Crescatorii și-au exprimat nemulțumirea ca pentru transhumantaƒ trebuie saƒ obtina o autorizație, contracost, de la fiecare primaƒrie de pe rutaƒ, demers care necesitaƒ mult timp și mulți bani.
 Dupaƒ discuție s-a conturat soluția că transhumanță saƒ fie și la noi subventionataƒ, cu 7 euro pe oaie, la fel că și in alte state europene, iar transportul oilor sa se realizeze cu mașini specializate sau pe calea ferata.
 Toți crescaƒtorii de oi prezenți au susținut ca transhumanță la munte implicaƒ mari riscuri, datoritaƒ creșterii numarului de urși și lupi, care devin tot mai agresivi, Romania fiind pe primul loc la cele douaƒ specii, situație care conduce treptat la depopularea oilor din munți.
 
 Produse tradiționale din zonă Branului
 
 AŽn Arhivele Naționale, filiala Brașov, existaƒ numeroase documente care atestaƒ caƒ branza de burduf, urdă, cașul afumat, „bulzul de Bran” și pastrama, au fost produse specifice satelor braƒnene.
 AŽn anul 1598, cand Mihai Viteazu a trecut cu oștirile sale prin ținutul Branului, a fost tratat cu pastraƒv, „branzaƒ de Bran” și cu „frigaƒrui de berbec”, foarte apreciate de delegația voievodalaƒ.
 De-a lungul secolului al XIX-lea, Branul devenise cel mai important centru al vieții pastorale. Mocanii de aici concurau cu mocanii saƒceleni și mocanii țuțuieni.
 La inceputul secolului al XX-lea, pina in anul 1948, Branul deținea monopolul privind șeptelul de oi, căi și vaci. Mocanii moroieni, adicaƒ braƒnenii, dețineau cele mai multe tarle de oi și nenumaƒrate stani, ocupand munții din Țara Branului, Munții Bucegi, Piatra Craiului și munții de pe Valea Prahovei.
 Produsele tradiționale specifice la braneni au fost, sunt și au tendința de menținere și in viitor, brinza de burduf”, "urda dulce și saƒrata”, "casul afumat”, "€œtelemeaua”, iar din carne "€œpastrama” și "cirnatii de oaie”.
 Dintre aceste produse, cel mai cunoscut sortiment in taraƒ și straƒinaƒtate, este branza de burduf conservataƒ in coajaƒ de brad, considerata o delicatesa.
 Deși aceste produse au caƒutare, toți crescaƒtorii de oi au fost de acord caƒ pentru o și mai bunaƒ valorificare a laptelui de oaie, in cașcavaluri superioare și produse acidulate (iaurt, chefir), trebuie saƒ mulgaƒ mecanic oile și saƒ-și facaƒ branzarii conform normelor europene.
 Majoritatea primaƒriilor din zonaƒ și din taraƒ insaƒ au inchiriat pasunile comunale numai pe un an, ori pentru a face o investiție costisitoare intr-o brinzarie  moderna este nevoie că aceste contracte de inchiriere saƒ se incheie pe cel puțin 10 ani, situație care ar conduce și la intretinerea și la ameliorarea pasunilor.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK