SKV Brasov |
O întâlnire a reprezentanților din întreaga Europă a avut loc la începutul acestei luni la Praga, unde s-a discutat și stadiul acestui proiect. Este vorba despre punerea la punct a unui proiect ce va fi depus pentru finanțare europeană, în vederea amenajării „Via Carpatica“, traseu care cuprinde întregul lanț al munților Carpați din Slovacia, România și Ucraina.
„Prin SKV, România umează să devină coordonatoarea acestui proiect, iar ERA va participa cu specialiști în domeniul infrastructurii. Drumul E4 este deja definit în următoarele țări: Spania, Franța, Elveția, Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia și Cipru. Singurele zone nerezolvate sunt pe teritoriul Ucrainei (în lucru) și României (în faza de schiță de proiect). În prezent, în Europa sunt trasate 12 magistrale turistice, dar toate ocolesc România“, a precizat directorul executiv al SKV, Marcel Șofariu.Lucrările pentru amenajarea acestui traseu sunt evaluate la 2-3 milioane de euro, care presupune nu doar refacerea marcajelor locale de traseu, dar și supramarcarea acestora, atât în limba locală, cât și în engleză, iar intenția SKV este de a le marca și în germană. De asemenea, întregul traseu trebuie parcurs la picior, cu GPS, dar nu doar pe poteca stabilită, ci și stânga-dreapta pe o lățime de 20 de kilometri, pentru a fi localizate facilitățile turistice și obiectivele de interes din zonă.
„Trebuie văzut unde sunt necesare reparații, se vor face punctaje pe fiecare porțiune din traseu. Pentru că nu va fi omologat un drum care, din cauza exploatărilor de lemn, a ajuns să fie drum forestier, traversat de tractoare și utilaje. La fel, la noi deja este la modă să trântești un hotel în mijlocul naturii și să asfaltezi drumul până acolo. Aceste zone sunt compromise pentru clasificare ca zone de drumeții montane“, a mai precizat Șofariu.
Traseul „Via Carpatica“ ar trebui inaugurat în 2016, când în România va avea loc „Euroando“, o întâlnire care are loc din 5 în 5 ani, a delegațiilor țărilor din Europa. Fiecare delegație vine cu câteva sute de munțomani, care timp de o săptămână parcurg mai multe trasee de drumeții și vizitează obiective culturale din zonă.
Pentru că ultimul eveniment de acest fel a reunit în jur de 10.000 de persoane, directorul executiv al SKV spune că s-a luat în considerare și varianta de a organiza această întâlnire simultan în trei localități: Brașov, Sibiu și Sighișoara, urmând să fie contactate autoritățile locale în acest sens, cu atât mai mult cu cât SKV are o filială și la Sibiu.
Decizia a fost luată ca urmare a capacității de cazare a Brașovului care este estimata undeva la 14.000 de locuri la nivelul întregului județ, în municipiu reședință fiind de circa 4.000 de locuri de cazare (inclusiv Poiana Brașov).
Mai mult, SKV pregătește deja un parteneriat cu Universitatea „Transilvania“ din Brașov, prin care să fie formați 4-500 de ghizi montani, în special din rândul studentilor de la silvicultură, turism și limbi
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu