MUZEUL DE ARTA BRASOV | Un blog cu și despre...Brașov!

25.05.2011

MUZEUL DE ARTA BRASOV


Muzeul de Artă din Brașov




Clădirea Muzeului de Artă din Braşov
Muzeul de Artă din Brașov este adăpostit de o cladire concepută în stil neobaroc, realizată după proiectul lui M. Wagner la 1902 și cuprinde o galerie națională de pictură și sculptură în cele șase săli de la etajul clădirii și o expoziție de artă decorativă.
Galeria națională cuprinde piese de anonimi (secolul al XVIII-lea), pașoptiști, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu (36 piese, a doua colecție din țară, din toate perioadele de creație), Ion Andreescu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Ștefan Popescu, Nicolae Tonitza, Octavian Băncilă, Iosif Iser, Ion Țuculescu, Francisc Șirato, Alexandru Ciucurencu, Jean Alexandru Steriadi, Nicolae Dărăscu precum contemporani din București și Brașov. Sculptura este semnată de Paul Dubois, Ion Irimescu, Dimitrie Paciurea etc.
Prin activitatea sa, muzeul se distinge ca o instituție de prestigiu, în special prin expoziții cu caracter național și internațional organizate în ultimii ani, cum ar fi Salvador Dali, Francisco de Goya, Max Ernst etc. precum și cu participarea cu lucrări la expoziții internaționale important Istoric
Muzeul funcționează într-o clădire situată în Bulevardul Eroilor nr. 21, lângă Hotel Capitol. Dispune de două expoziții permanente: Galeria Națională (artă românească modernă și contemporană) și expoziția de Artă Decorativă (reunind piese reprezentative pentru spațiul oriental, european și românesc).
Muzeul a luat ființă în anul 1949 ca secție a Muzeului Regional al Regiunii Stalin. Începând cu 15 februarie 1950 a fost deschisă la etajul întâi al Casei Sfatului prima expoziție permanentă de artă plastică. Secția de Artă s-a mutat din anul 1970 în spațiul în care funcționează până în prezent. Ridicată în anul 1902 pentru Asociația Meseriașilor din Brașov (Kronstadt Gewerbeverein), clădirea a fost reamenajată și adaptată în vederea destinației actuale între anii 1969-1970. Muzeul de Artă Brașov s-a constituit ca instituție de sine stătătoare la 1 iunie 1990, în baza Deciziei nr. 227 din 11 iunie 1990, prin desprinderea din Muzeul Județean Brașov a Secției de Artă. Funcționează ca instituție publică de cultură, având personalitate juridică proprie, în subordinea Consiliului Județean Brașov. Conform Legii muzeelor și colecțiilor este clasificat drept muzeu de importanță județeană.
Muzeul de Artă Braşov funcţionează într-o clădire situată în Bulevardul Eroilor nr. 21 (lângă Hotel Capitol). În sălile de la parter sunt organizate expoziţii temporare şi o gamă variată de manifestări culturale (concerte, lansări de carte, mese rotunde, conferinţe etc.). Muzeul de Artă Braşov oferă publicului două expoziţii permanente: Galeria Naţională (artă românească modernă şi contemporană) şi expoziţia de Artă Decorativă (reunind piese reprezentative pentru spaţiul oriental, european şi românesc).
Muzeul de Artă Braşov
Expoziţiile temporare organizate în ultimii ani au evidenţiat momente şi personalităţi semnificative din evoluţia artei româneşti şi transilvănene (Avangarda artistică, Mişu Popp, Petre Abrudan, Hans Eder, Artişti Braşoveni Uitaţi, Constantin BrâncuşiHans Mattis-Teutsch, Brassaï, Arthur Coulin). De-a lungul timpului, muzeul a acordat un generos spaţiu expoziţional artiştilor contemporani, consacraţi sau debutanţi. Nu au lipsit nici manifestările expoziţionale de prestigiu dedicate artei moderne universale (Salvador Dali, Juan Miró, Pop Art etc.).

Patrimoniul muzeal cuprinde peste 3800 de bunuri culturale (pictură de şevalet, grafică, sculptură, artă decorativă, icoane, tapiserie, covoare orientale etc.). Colecţia de pictură, grafică şi sculptură este reprezentativă pentru arta românească modernă şi contemporană şi pentru arta transilvăneană din secolele XVII-XX.


Muzeul de Artă Braşov a luat fiinţă în anul 1949 ca secţie a Muzeului Regional. Începând cu anul 1950 s-a deschis la etajul întâi al Casei Sfatului prima expoziţie permanentă de artă plastică. Secţia de Artă s-a mutat din anul 1970 în spaţiul în care funcţionează până în prezent. Ridicată în anul 1902 pentru Asociaţia Meseriaşilor din Braşov (
Kronstadt Gewerbeverein), clădirea a fost reamenajată şi adaptată în vederea destinaţiei actuale între anii 1969-1970. Muzeul de Artă Braşov s-a constituit ca instituţie de sine stătătoare la 1 iunie 1990, în baza Deciziei nr. 227 din 11 iunie 1990, prin desprinderea din Muzeul Judeţean Braşov a Secţiei de Arta

Program de vizitare:
  • Program de iarnă (1 octombrie - 1 aprilie): marţi-duminică 09.00-17.00 (cu excepţia sărbătorilor legale)
  • Program de vară (1 aprilie - 1 octombrie): marţi-duminică 10.00-18.00 (cu excepţia sărbătorilor legale)

Preţ bilete pe categorii:

Intrare Muzeu (Expoziţii permanente şi expoziţii temporare)
  • Adulţi: 4,00 Lei
  • Pensionari: 2,00 Lei
  • Preşcolari, elevi, studenţi: 1,00 Leu

Expoziţii temporare (exclusiv)
  • Adulţi: 3,00 Lei
  • Pensionari: 2,00 Lei
  • Preşcolari, elevi, studenţi: 1,00 Leu

Persoanele cu handicap beneficiază de gratuitate.


Taxe de fotografiere-filmare:
  • Taxă fotografiere: 17,00 Lei
  • Taxă filmare: 30,00 Lei
Ghidaj şi lecţii muzeale:
  • Pentru programarea unor ghidaje şi lecţii muzeale, vă rugăm să ne contactaţi din timp la numerele de telefon ale muzeului:
+40(0)268 477 286
Ghidajul poate fi asigurat de marţi până vineri, între orele (09) 10 - 16, numai cu programare prealabilă.

Persoană de contact - Radu Popica

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

FACEBOOK