PIATA SFATULUI | Un blog cu și despre...Brașov!

16.05.2011

PIATA SFATULUI













Piața Sfatului era, în Evul Mediu, locul în care în Brașov se organizau târguri atât pentru negustorii sași și români cât și pentru cei veniți din Ungaria. Se ajungea în piața prin strada Vămii (actuala Mureșenilor), iar lângă stradă erau vămuite mărfurile.

Casa Sfatului din centrul pieței, era locul unde fiecare negustor trebuia să-și așeze marfa, iar funcționarii orașului se asigurau ca aceste locuri sa fie respectate.

În apropierea pieței se află Biserica Neagră, bastioanele Fierarilor și Graft, turnurile Turnul Alb și Turnul Negru precum Poarta Șchei, Poarta Ecaterinei.

Piața Sfatului este probabil cel mai cunoscut și vizitat loc al Brașovului, unde sunt organizate diverse evenimente cultural artistice, concerte în aer liber ca „Cerbul de Aur”, etc.

În cadrul unui proiect finanțat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), în Piața Sfatului din Brașov s-a montat o antenă de internet, care permite accesul gratuit prin wireless.Piata mare, inima vechiului oras germanic, este inca inconjurata pe alocuri de zidurile originale ale cetatii; cladirile sale reamintesc de mostenirea germana a regiunii. Construita in 1420 a fost si primaria orasului, marea Casa a Sfatului este in centrul pietei si gazduieste un muzeu de istorie deschis in fiecare zi cu exceptia zilei de luni. Piata este inconjurata de magazine, cafenele si restaurante; vanzatorii ambulanti, muzicieni de ocazie si tigani pitoresti aduc culoare si viata pietii.
In apropierea Pietii Sfatului se gaseste turnul spiralat al Bisericii Negre. Capodopera gotica a fost construita la inceputul secolul 15 isi trage numele de la incendiul din 1689 care a lasat-o neagra. Biserica poate fi vizitata desi acum este in renovare. Biserica gazduieste ocazional concerte de muzica clasica. Langa Biserica Neagra si Piata Sfatului se gaseste strada Republicii un loc de plimbari si o ocazie pentru cumparaturi. Se gasesc aici mai ales magazine de artizanat unde se vand obiecte realizate manual: oua pictate, covoare de lana, jucarii de lemn si incrustaturi. Cea mai buna vedere asupra Brasovului se poate admira de pe varful Tampa, dupa o calatorie cu telecabina (zilnic intre 10 si 18 cu exceptia zilei de luni). Se ajunge la statia de telecabina dupa o plimbare prin zona veche a orasului, parasind Piata Sfatului si urcand pe strada Apollonia Hirscher. La capatul strazii de face stanga pe strada Castelului si dreapta pe strada Romer pana la capat unde se urca scarile ce duc la statie. Chiar la intrare se afla ruinele din vechiul zid al orasului. De-a lungul zidului se poate ajunge la Bastionul tesatorilor (este unul din colturile cetatii datind din 1421-1436 si gazduieste un muzeu ocazional deschis pentru public).

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

FACEBOOK