100 de ani – Grigore Zinchovschi | Un blog cu și despre...Brașov!

26.01.2012

100 de ani – Grigore Zinchovschi



Grigore Zincovschi ( n. 25 ianuarie 1912 la Balti – d. 3 ianuarie 2000 la Brasov ):

- Absolvent promotia 1936 al Academiei de Arte Frumoase din Iasi si al Seminarului Pedagogic Universitar;
- Activ ca profesor de pictura la Hotin, Cetatea Alba si Brasov si ca scenograf la teatrele din Brasov si Pitesti;
- Debuteaza la primul Salon National de Pictura si Sculptura Bucuresti in 1945; 30 de expozitii personale la Brasov, Sf. Gheorghe, Tg. Secuiesc, Sibiu, Fagaras, Calimanesti, Israel, Cipru etc.
- Participant la toate expozitiile colective si la saloanele oficiale incepind cu anul 1946 si la expozitii si concursuri internationale de arta in Praga (1960 – premiu de afis ), Atena (1975), Canada ( 9 participari la concursuri de caricatura ), Italia, Germania, Iugoslavia, Olanda;
- Lucrari in muzee din Brasov, Sf. Gheorghe, Medias, Tolentino ( Italia ), Miami (S.U.A.) si in numeroase colectii particulare din tara si strainatate;
- Scenograf in perioada 1950-1958 pentru 7 spectacole la Teatrul de Stat din Pitesti si 14 spectacole la Teatrul Muzical din Brasov.

“…Strain modelelor impuse de lumea totalitara, el desfasoara o spiritualitate care rezoneaza cu framintarile naturii. Spontaneitatea laborioasa a operelor sale reflecta ca o oglinda, trimitindu-ne spre noi insine si spre propriile experiente…Tusele sale de culoare, la limita impresionismului, surprind…opresc privirea si ne invita sa participam la un joc de cautare si de viata.”

( Dernieres Nouvelles d’Alsace, 1995 )

  A avut 30 de expoziţii personale la Braşov, Sf. Gheorghe, Tg. Secuiesc, Sibiu, Făgăraş, Călimăneşti, Israel, Cipru etc. A participat la toate expoziţiile colective şi la saloanele oficiale începând cu anul 1946 şi la expoziţii şi concursuri internaţionale de artă în Praga (1960 - premiu de afiş), Atena (1975), Canada ( 9 participări la concursuri de caricatură), Italia, Germania, Iugoslavia, Olanda. Are expuse lucrări în muzee din Braşov, Sf. Gheorghe, Mediaş, Tolentino (Italia ), Miami (S.U.A.) şi în numeroase colecţii particulare din ţară şi străinătate. A scris scenariul pentru 7 spectacole la Teatrul de Stat din Piteşti, în perioada 1950-1958, şi la 14 spectacole la Teatrul Muzical din Braşov.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK