Poiana Braşov, staţiunea sporturilor alpine | Un blog cu și despre...Brașov!

07.01.2012

Poiana Braşov, staţiunea sporturilor alpine

Poiana Brasov are cel mai vast si mai modern domeniu schiabil din România, cu pârtii mai lungi, mai late, dotate cu instalatii noi de transport pe cablu, sistem modern de înzãpezire si conditii de securitate maximã. Celebra statiune montanã, cunoscutã ca locul de nastere al sporturile alpine în România, devine de acum o atractie importantã pentru împãtimitii pârtiilor, profesionisti sau amatori.
Standardele actualelor pârtii permit organizarea unor competitii nationale sau internationale care au lipsit pânã acum în Poiana Brasov. Cel mai important eveniment care va avea loc pe pârtiile noi este Festivalul Olimpic al Tineretului European din februarie 2013. Peste 1500 de tineri sportivi, viitori campioni olimpici, mondiali sau europeni, precum si oficiali ai Comitetului Olimpic Internaþional si ai Comitetelor Olimpice din tãrile europene, vor fi oaspetii Poienii!
* În urma lucrãrilor majore de infrastructurã efectuate în cursul acestui an, suprafata schiabilã a statiunii Poiana Brasov a crescut cu aproximativ 35 de ha fatã de 2010, ajungând la 85 de ha.
* Lungimea pârtiilor înainte de amenajare era de 16,40 km , iar acum este de 24 km.
* Lãtimea medie a pârtiilor, care era de maximum 20 m, a ajuns dupã amenajare la 45 m.
* Gradul de dificultate al pârtiilor a fost pãstrat, dar a suferit modificãri prin corectii de pantã, prin crearea de variante ocolitoare a zonelor mai dificile (astfel încât schiorii sã poatã trece usor de pe o pârtie pe alta) si prin mãrirea numãrului de pârtii de legãturã între pârtiile principale.
Domeniul schiabil include pârtii cu dimensiuni variate si toate gradele de dificultate, asigurând cadrul optim pentru diverse categorii de schiori, dupã cum urmeazã :
1. Pârtia Lupului – 2.62 km
2. Variante pârtia Lupului –1.84 km
3. Pârtia Sulinar – Lungime aprox. 2.82 km
4. Variante pârtia Sulinar –1.70 km
5. Pârtia Drumul Rosu –5.33 km
6. Variante pârtia drumul Rosu – 2.95 km
7. Pârtia Sub Teleferic – 2.86 km
8. Pârtia Kanzel – 0.80 km
9. Pârtia Bradul – 0.50 km
10. Pârtia Stadion – 0.10 km
Sezonul de schi se prelungeste la 4 luni
Pe întregul domeniu au fost amplasate instalatii de producere a zãpezii artificiale pentru a mãri perioada de schi si pentru a creste calitatea conditiilor de practicare a sporturilor alpine. Sezonul de schi poate fi de acum prelungit la 4 luni pe an.
Sistemul de producere a zãpezii artificiale este format din:
- lacul de acumulare situat în platoul Ruia, la altitudinea de 1490 m fata de nivelul mãrii , care se întinde pe o suprafatã de 1.40 ha, cu o adâncime de 15 m si un volumul de apã stocat de 140.000 mc .
- 120 lãncii pentru zãpadã amplasate pe toate pârtiile
- 14 tunuri fixe
- 10 tunuri mobile

Apele acumulate în lac rezultã din precipitatii si topirea zãpezii precum si din captarea a celor 2 izvoare existente. Pentru solutie de urgentã, în perioade secetoase s-a prevãzut o alimentare de la reteaua publicã de apã .
Transportul apei pe reteaua mentionatã se va realiza cu ajutorul a 3 statii de pompare
Capacitate dublã de transport
Mãrirea capacitaþii de transport pe cablu a fost un punct important al proiectului, astfel cã au fost realizate 2 instalatii noi de transport pe cablu , una de 6 locuri si una de 4 locuri , în acest fel crescând capacitatea de transport pe cablu cu cca. 4.211 persoane / ora .
1. Telescaun 6 CLD Ruia
- Altitudine statie inferioarã – 1337 m
- Altitudine statie superioarã – 1709 m
- Lungime traseu – 1135 m
- Diferenta de nivel – 371 m
- Viteza de transport – 5m/s
- Capacitate transport – 2400 pers/ora
- Duratã cãlãtorie – 4,14 min
- Nr. scaune cu bule aer – 55 buc.
- Locuri de scaun – 6 locuri
2. Telescaun 4 CLF Lupului
- Altitudine statie inferioarã – 962 m
- Altitudine statie superioarã – 1194 m
- Lungime traseu – 824 m
- Diferenta de nivel – 232 m
- Viteza de transport – 2,6m/s
- Capacitate transport – 1811 pers/ora
- Duratã cãlãtorie – 5,28 min
- Nr. scaune cu bule aer – 81 buc.
- Locuri de scaun – 4 locuri
Cu aceste 2 instalatii noi capacitatea de transport a domeniului schiabil s-a dublat, ajungând la peste 8.500 persoane / orã .
Întregul domeniu schiabil are panouri de semnalizare si indicatoare în conformitate cu normele europene de sigurantã, precum si 150 de saltelele de protectie si 3.000 m de plase.
Cele 2 instalatii noi de transport pe cablu au fost prevãzute cu sistem automat de taxare si acces, dar lucrul cel mai important este faptul cã s-a realizat centralizarea si interconectarea întregului sistem de taxare si acces al instalatiilor de transport pe cablu din tot masivul Postãvarul. În consecinþã, circulaþia schiorilor se va desfã.ura cu o singurã cartelã de tip hands-free (mâini libere) , citirea fãcându-se doar prin simpla trecere prin dreptul cititorului de acces .
Termenul contractual de realizare a investiþiei a fost de 24 luni, dar aceasta a fost finalizatã în 8 luni, prin alocarea unor resurse impresionante: în perioada de vârf a executiei, au fost mobilizate în santier 128 masini si utilaje grele si 180 persoane, muncitori, maistri, tehnicieni si ingineri .
Oamenii si utilajele au miscat cantitãti impresionante de terasamente, respectiv peste 370.000 mc de sãpãturi si umpluturi, în cele mai dificile condiþii, inclusiv pe pante de 45 de grade, existând si situatii în care, pentru a putea realiza dislocãrile de teren, a fost nevoie de folosirea explozibilului .


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK