Fostele hanuri ale Brasovului | Un blog cu și despre...Brașov!

04.01.2012

Fostele hanuri ale Brasovului

In evul mediu calatorii obositii de drum, gaseau in hanuri un loc de odihna, unde puteau innopta si lua masa. Hanurile se aflau atat in orase cat si in afara zidurilor acestora, cele mai multe se aflau la rascrucile de drumuri comerciale care uneau intre ele tarile Romane.
De exemplu in Tara Barsei hanurile se aflau in apropierea vamilor de la Bran si Timis. Un loc important il detineau si hanurile care se aflau in orasul Brasov unde recensamantul din anul 1830 indica nu mai putin de 9 hanuri.
In a doua jumatate a secolul al XIX-lea unele hanuri se transforma in hoteluri iar altele decazand ajung simple carciumi.

Hanul Coroana de Aur
Cel mare han din oras era Coroana de aur (str. Muresenilor nr. 12), despre care aflam din documente ca a fost reamenajat in 1860 si renovat in 1873.
Hanul era situat pe strada Vamii, principala cale de acces in interiorul cetatii pentru ca pe aceeasi strada se afla vama orasului, punct de tranzit obligatoriu pentru negustorii si strainii care intrau in cetate.

Hanul Rosu
Hanul Rosu se afla pe strada Neagra, astazi denumita N. Balcescu (nr. 16). La parterul cladirii se afla Carciuma Rosie (nume dat dupa fatada cladirii). Cladirea avea doua nivele si descria un plan in forma literei U. Hanul exista anterior marelui incendiu din anul 1689, pentru ca pe un perete al cladirii se pastreaza o inscriptie in care apare indicata renovarea facuta in anul 1689.
In 1803 hanul este reamenajat pentru ca i se adauga o cladire noua in capatul curtii.

Hanul Mare sau Curtea Orasului (STADTHOF)
In afara zidurilor orasului se afla Hanul mare in care poposeau calatorii care din anumite motive nu puteau ramane peste noapte intre zidurile Cetatii (de exemplu solii turci, oamenii de rand si slugile boierilor).
Localizarea hanului trebuie facuta undeva pe strada Lunga unde se mai aflau si alte hanuri.

Hanul Vulturul de Aur
Hanul Vulturul de aur se afla pe strada Lunga (nr. 1) acolo unde astazi este sediul Scolii Populare de Arta. Cladirea are o curte interioara prevazuta cu balcoane vadind o puternica influenta orientala venita pe filiera Tarii Romanesti. Astfel hanul acesta ca si hanul Cerbul de aur de pe strada Lunga nr. 5 seamana ca stil cu hanul Gabroveni din Ploiesti.
Hanul Vulturul de Aur se afla in proximitatea statiei de posta. Livada postei era locul unde stationau diligentele si se opreau calatorii veniti la Brasov sau aflati in trecere prin oras.

Hanul Soarele de Aur
Hanul se afla pe locul unde astazi este Liceul de Arta din Brasov. Cladirea ridicata in forma actuala in secolul al XVIII-lea constituia unul dintre cele mai bune locuri de cazare din oras date fiind conditiile bune de locuit si apropierea de poarta din capatul strazii Caldararilor (Republicii).
In acest han se organizau reuniuni si spectacole, chiar si recitaluri ale unor artisti renumiti aflati in trecere prin Brasov. In acest han a fost cazat marele compozitor vienez Johann Strauss jr., care poposind in Brasov a sustinut un concert in cladirea hanului.
In anul 1867 hanul Soarele de Aur isi schimba denumirea devenind Hotelul nr. 1.

Hanul Cerbul de Aur
Hanul Cerbul de Aur se gasea pe strada Lunga la numarul 5 si era unul dintre cele mai mari hanuri din suburbii. In acest han a poposit Alexandru Ioan Cuza in drumul sau spre exilul din Germania (26 februarie - 4 martie 1866).

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK