Cumpăraţi doar ouă de Braşov | Un blog cu și despre...Brașov!

15.01.2012

Cumpăraţi doar ouă de Braşov

Inspectorii sanitar-veterinari braşoveni au anunţat că, în acest moment, nu pot garanta decît pentru ouăle produse în fermele din judeţul Braşov că respectă standardele impuse de normele europene

Deşi de la începutul lunii ianuarie ar fi trebuit să cumpărăm ouă mai sănătoase, produse în ferme unde găinile sînt crescute în condiţii mai puţin stresante, acest lucru nu este valabil. Asta pentru că nu toate fermele care cresc găini pentru ouă de consum s-au aliniat standardelor. Inspectorii sanitar-veterinari braşoveni au anunţat că, în acest moment, nu pot garanta decît pentru ouăle produse în judeţul Braşov că respectă standardele impuse de normele europene. Cumpărătorilor le este imposibil să facă diferenţa între ouăle care îndeplinesc criteriile stabilite de UE şi cele care provin de la găini stresate, pentru că modalitatea de identificare este aceeaşi. „Numărul 3 a rămas inscripţionat în continuare pe ouă. Acum însă, acest 3 se referă la faptul că găinile sînt crescute în cuşti îmbunătăţite din punctul de vedere al bunăstării păsărilor“, a explicat dr. Mihai Punkosti, şeful Serviciului Igienă şi Sănătate Publică Veterinară din DSVSA Braşov. Doctorul a precizat că în Braşov toate fermele în care se cresc găini pentru ouă au baterii modernizate, unele cu tehnologie de ultimă generaţie, dar nu se poate garanta pentru fermele din alte judeţe de unde sînt aduse ouă. Zilele trecute, poliţiştii şi inspectorii DSVSA au descoperit în Bucureşti şi în judeţul Dîmboviţa firme care schimbau categoria ouălor, unele din categoria 3 aduse din Polonia fiind re-marcate fals cu 0, 1 sau 2 şi vîndute în hipermarketuri.

Inspectorii sanitar-veterinari braşoveni au anunţat că, în acest moment, nu pot garanta decît pentru ouăle produse în judeţul Braşov că respectă standardele impuse de normele europene. La începutul anului, chiar din 1 ianuarie, a intrat în vigoare o directivă a Comisiei Europene care stabileşte că ouăle provenite de la găini stresate nu mai pot fi comercializate în România şi nici în alte state membre UE şi prevede obligativitatea de a creşte găinile ouătoare numai în cuşti sau baterii îmbunătăţite. Asta înseamnă că nu mai pot fi puse la vînzare ouă provenite de la păsări crescute în sistem industrial gen baterie. În judeţul Braşov funcţionează deja trei ferme de găini crescute pentru ouă de consum. Fermele sînt modernizate şi au tehnologie de ultimă generaţie, similară cu cele mai performante ferme din UE. Acestea sînt la Vulcan şi Rîşnov, dar la Codlea şi Ohaba există alte două ferme cu sistem de creştere extensiv, similar sistemului tradiţional. Condiţiile de bunăstare, hrănire şi biosecuritate din aceste ferme îndeplinesc cerinţele legislative europene. O sigură fermă de creştere a păsărilor din Ghimbav a fost închisă, iar aceasta nu mai comercializează ouă pentru că sistemul de baterii pentru găini nu a fost îmbunătăţit.

Calitatea ouălor produse în judeţ, garantată

Deşi de la începutul lunii ianuarie ar fi trebuit să cumpărăm ouă mai sănătoase, produse în ferme unde găinile sînt crescute în condiţii mai puţin stresante, acest lucru nu este valabil. Asta pentru că nu toate fermele care cresc găini pentru ouă de consum s-au aliniat standardelor. Cumpărătorilor le este imposibil să facă diferenţa între ouăle care îndeplinesc criteriile stabilite de UE şi cele care provin de la găini stresate, pentru că modalitatea de identificare este aceeaşi. „Numărul 3 a rămas inscripţionat în continuare pe ouă. Acum însă, acest 3 se referă la faptul că găinile sînt crescute în cuşti îmbunătăţite din punctul de vedere al bunăstării păsărilor“, a explicat dr. Mihai Punkosti, şeful Serviciului Igienă şi Sănătate Publică Veterinară din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov (DSVSA). Specialistul a precizat că oamenii care vor să cumpere ouă nu pot avea garanţia că acelea inscripţionate cu cifra 3 provin de la găini crescute în baterii modernizate. „Nu se poate verifica dacă oul cu cifra 3 provine de la o găină care a crescut în condiţii mai bune sau în vechile baterii“, a mai spus doctorul precizînd că în Braşov toate fermele în care se cresc găini pentru ouă au baterii modernizate, unele cu tehnologie de ultimă generaţie, dar nu se poate garanta pentru fermele din alte judeţe de unde sînt aduse ouă. „Nu avem competenţe să controlăm fermele din alte judeţe“, a precizat reprezentantul DSVSA.

„Pe ou nu există nicio diferenţă“

Braşovenii se pot convinge şi singuri dacă ouăle pe care le cumpără sînt conforme normelor UE. Există două modalităţi: fie cumpără numai ouă provenite de la ferme din judeţul Braşov, fie solicită comerciantului declaraţia de la producător prin care acesta din urmă îşi asumă creşterea păsărilor în baterii modernizate. „Pe ou nu există nicio diferenţă, aspectul este acelaşi şi inscripţia este aceeaşi. În ferme din Braşov nu mai există tehnologie de tip vechi şi cei care vor să îşi deschidă o afacere în acest domeniu trebuie să achiziţioneze tehnologie nouă“, a mai spus dr. Mihai Punkosti. Cele mai bune ouă sînt cele marcate cu cifra 0, adică cele provenite de la găini crescute în aer liber, care nu sînt hrănite cu furaje chimice, cu antibiotice sau hormoni.

Scandalul ouălor poloneze

• Poliţiştii şi inspectorii DSVSA au descoperit în Bucureşti şi în judeţul Dîmboviţa firme care schimbau categoria ouălor, unele din categoria 3 aduse din Polonia fiind re-marcate fals cu 0, 1 sau 2 şi vîndute în hipermarketuri. Din primele cercetări s-a stabilit că o firmă aducea ouă de categoria 3 din Polonia, după care le re-marca în fals cu ştampile contrafăcute cu categoria 0, 1 sau 2. Ulterior societatea vindea ouăle către reţele de hipermarketuri, după ce le trecea prin mai multe firme.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK