Singura școală de montatori de pardosele funcționează la Bran | Un blog cu și despre...Brașov!

02.04.2012

Singura școală de montatori de pardosele funcționează la Bran




Meseria de montator de podele s-a dezvoltat in ultimii ani, inclusiv in Romania. Desi in momentul de fata exista o singura facilitate de studiu a acestei slujbe in tara noastra, sunt zeci de tineri dornici sa invete cu adevarat aceasta meserie. Un factor care ne-ar putea aduce in top ar fi un numar mai mare de scoli specializate. 
Interesul pentru meseria de montator este relativ scazut in Romania, daca il comparam cu alte state europene dezvoltate. Germania, Austria sau Italia dispun de cel mai mare numar de studenti si practicanti ai meseriei de montator la nivel european, Romania fiind clasata mult in spatele acestora din cauza lipsei unitatilor de pregatire, a unui sistem de instruire gresit – “invatat dupa ureche” si, in final, a remunerarii foarte scazute. 
Germania este tara cu cel mai mare numar de “meseriasi” din Europa. Acolo, un tanar debutant, iesit de pe bancile scolii, poate castiga pana la 600 euro pe luna, de doua ori mai mult decat ar primi un debutant in Romania. 
Problema vine atunci cand ne raportam la organizarea si implicarea celor doua state in educarea si formarea tinerilor practicanti de meserii: in Germania, scolarizarea este asigurata in totalitate de stat, in timp ce in Romania, studentul plateste totul din propriul buzunar. 
Diferentele sunt resimtite si mai tarziu, odata cu castigarea anilor de experienta. Astfel, dupa terminarea studiilor de profil, un tanar absolvent castiga 1.200 euro/luna – comparativ cu 400 euro/luna, cat castiga un tanar din Romania, un “mester” din Germania castiga in jur de 1.600 euro/luna – comparativ cu 800 euro/luna in tara noastra, iar un maistru poate depasi 2.000 euro/luna, in timp ce in Romania aceasta meserie nu exista. 
La Bran, in judetul Brasov, exista o unitate de formare a tinerilor aspiranti la titlul de “meserias” cu acte in regula. 
Scoala de la Brasov este o unitate privata, deschisa de o fundatie, a carei diplome sunt acreditate de Ministerele Muncii si cel al Educatiei. Statul nu are nici cea mai mica implicare, toata metodologia scolii bazandu-se pe procedurile germane de la Neustadt Underreich. Tinerii “studenti” invata aici atat montarea pardoselilor calde (lemnul) cat si a celor elastice (linoleum, mocheta, pvc). 
Cursurile se desfasoara dupa modelul german in sistem dual si trebuie, mai intai de toate, sa fie angajati intr-o firma, aceasta urmand sa faca un contract cu scoala, costurile fiind, insa, destul de ridicate. 
Taxele de scolarizare se ridica in Romania la 1.500 euro/an. Acestea includ cazarea si masa, dar investitia, nu beneficiaza si de ajutorul statului. In timpul cursurilor, desfasurate pe o perioada de 11 saptamani, fiecare student practicant va fi cooptat de o firma – in urma unui contract – iar aceasta ii va plati taxele de scolarizare, oprindu-i o parte din salariu pentru achitarea studiilor. In tot acest timp, tinerii fac deopotriva cursuri teoretice cu profesori specializati din tara si din strainatate, dar si executie in diferite proiecte. 
Din nou, spre studiu comparativ, in Germania statul acopera intreaga cheltuiala a studiilor, care la ei se ridica la circa 5.000 euro/an. De precizat ca acolo, salariul de incepator (600 euro – n.r.), este in totalitate al tanarului student, fara ca acesta sa fie obligat sa cotizeze la scolarizarea sa.

Mai multe AICI

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK