Casa viitorului şi casa trecutului, la poalele Pietrei Craiului | Un blog cu și despre...Brașov!

20.02.2012

Casa viitorului şi casa trecutului, la poalele Pietrei Craiului


„E aşa... OZN-eu! Construcţii d-astea n-am văzut! E ca din filme, da nu ne luăm după filme că acolo se vede ce n-am văzut!”, ne spune Mihai Covacs. Nea Mihai locuieşte de-o viaţă la poalele Pietrei Craiului, dar nicicând nu a văzut o asemenea grozăvie să răsară lângă căsuţa lui. Numai ce l-a văzut astă-toamnă pe noul său vecin că umflă două baloane mari, pe care le glazurează cu ciment şi cu o smacolină gălbuie. „Se umflă un balon special, comandat din Polonia, cu ajutorul unui compresor industrial. Deasupra lui se toarnă un strat de beton şi apoi unul de spumă specială. Prin spumă trec nişte cleme care se prind de fierul beton. Spuma are şi funcţie de izolaţie, iar tot stratul nu depăşeşte 10 centimetri”, ne spune Robert Kamner, proprietarul domurilor monolitice.
De la apartament, la dom
Aşa au prins suflare cele două ozn-uri de la Plaiul Foii, cărora oamenii deştepţi le zic domuri monolitice. De fapt, povestea lor a început mai devreme, prin 2010, când Robert Kamner, de 44 de ani şi soţia sa, Ileana, de 37, au pus pe o foaie toate chinurile vieţii de bucureştean: înghesuiala din metrou, chiria cât două salarii pe economie, căldura sufocantă, noxele şi izul de tomberon. Nu a mai durat mult de atunci până când cei doi bucureşteni au vândut tot ce aveau, şi-au luat cei doi copii şi au ajuns la poalele muntelui, la 4 kilometri de Zărneşti. În loc să-şi ridice vilă mare, cu ţiglă roşie şi terasă, Robert a zis să încerce o nouă abordare. „Am intrat pe internet, am citit multe articole. Deşi iniţial optasem pentru un dom din lemn, am zis ca acest dom monolitic este mult mai rezistent şi are mai multe avantaje, şi ca durata de viaţa, şi ca rezistenţă – rezistă la cutremure de peste 8 grade”,
îşi aminteşte Robert Kamner.
Tehnologie inovativă
După mari întârzieri, bucureşteanul „înmuntenit” lângă Zărneşti se poate lăuda cu două domuri ridicate, dar nefinisate – cel mic are 12 metri în diametru şi 4,5 metri în înălţime, iar cel mare 15 metri-n diametru şi 6,3 metri în înălţime. Tehnologia folosită a fost una inovativă: în loc de bârne, căpriori şi chirpici, ca la casa vecinului, domurile se sprijină pe un balon de pânză, peste care s-a turnat o spumă poliuretanică densă. În loc de şindrilă pe acoperiş, ozn-ul s-a înfoiat cu o membrană cauciucată, iar hublourile sale - ce ţin loc de ferestre - sclipesc în soare.
„Nu a construit-o extratereştrii”
Domul cel mare are etaj, unde soţii Kamner şi cei doi copii – Victor şi Crista - locuiesc ca într-o cameră mare. Parterul, care va deservi o viitoare pensiune futuristă, a fost compartimentat într-o manieră interesantă, în 7 camere trapezoidale. „Are 7 camere trapezoidale, a câte 23 de metri, ca utilitate fiind aceea de cameră, plus baie proprie. Am ales această compartimentare pentru a profita la maxim de spaţiu”. Până şi vecinului îi place. „Are confortabil înăuntru. Am fost acolo, până la intrare, dar n-am prea intrat înăuntru. O fi science-fiction dar tot omul a construit-o, că nu a construit-o extratereştrii. Cum să credem asta, că nu suntem chiar ţărani-ţărani”, se dă educat, vecinul Kovacs.
O pensiune futuristă
Singurul lucru care nu e ieşit din comun este valoarea investiţiei: 80.000 de euro. Partea proastă e că mica avere a familiei Kamner s-a sfârşit. Din buricul târgului, de la Capitală, familia a ajuns să se încălzească în jurul unui butoi de motorină transformat în sobă, şi să bea apă din bidoane. Cu toate astea, Kamnerii nu regretă decizia luată. Au un dulău şi doi pisoi şi speră ca, într-o bună zi, pensiunea lor futuristă să atragă mai mulţi turişti ca vilele din Bran. Robert ne-a asigurat de pe-acum că aceştia nu vor fi primiţi cu mititei şi pastramă.
Obligat să le „înverzească”
A fost greu cu autorizaţiile, dar abia după ce „obiectele imobiliare neidentificate” şi-au arătat pălăria la soare a început lumea să-l ia la întrebări pe Robert Kamner. Căci nu doar nea Mihai s-a uitat câş la ozn-urile de la marginea pădurii, pe care le consideră „fiţe de Bucureşti”, ci şi ong-iştii Parcului Naţional „Piatra Craiului”, în curtea căruia domurile au picat ca nuca-n perete. „O vilă, o casă normală are alt aspect. E un balcon, e un ceva, adică, mai original, cum se spune! Depinde acum de gustul omului, depinde unde-i crescut. Dacă eşti crescut la munte, îţi place ceva de la munte. Dacă eşti din alte zone mai populate sau mai ştiinţifice....”, devine ironic nea Mihai. Autorităţile i-au dat undă verde după ce Kamner a promis că-şi va înverzi acoperişul domurilor. „Nu se încadrează deloc pe Valea Bârsei. Ea este în afara parcului naţional, noi nu am putut să intervenim, deşi am făcut câteva adrese la instituţiile care au avizat lucrarea din punct de vedere al mediului, însă am înţeles că i-au fost puse nişte construcţii legate de acoperirea cu vegetaţie a acestei construcţii”, a declarat Mircea Ghergheleţ, directorul Parcului Naţional „Piatra Craiului”.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK