Stejarul a participat la naşterea Transilvaniei, a „ţării de dincolo de păduri". Un gorun din Braşov, a cărui vârstă a fost estimată la 900 de ani, este cel mai bătrân arbore înscris în competiţia „Arborele anului".
Pe „Bătrânul Carpaţilor", aşa cum l-au numit cei din Asociaţia Geopark Perşani, care l-au şi înscris în concurs, îl veţi găsi peste dealuri, pe un drum pe care nu orice maşină îl poate parcurge.
Ascuns după alţi stejari seculari, „Bătrânul Carpaţilor" are o vârstă de circa 900 de ani şi este martor al naşterii Transilvaniei. Odată ajunşi lângă stejarul bătrân, timpul stă în loc. Stejarul se găseşte mai sus de satul Mercheaşa, aparţinător de comuna Homorod, din judeţul Braşov, pe o păşune cu stejari seculari, la aproximativ 1,7 kilometri est - nord est de localitate.
Minune maiestuoasă a naturii
Minunea maiestuoasă, pe care o veţi vedea vă va răvăşi, la propriu. Specia stejatului este Quercus robur şi are o circumferinţă, măsurată la înălţimea de 1,3 metri de la pământ, de 9,3 metri; are o înălțime de 21,3 metri şi are o coroană aproape întreagă, frumos rotunjită. În plus, până la înălţimea de trei metri de la pământ, are cinci cioturi, urme ale unor ramuri rupte de-a lungul vieţii sale.
Copacul este sănătos şi nu a fost afectat de insecte dăunătoare, iar în partea de jos are patru zone cu scoarţă arsă superficial, probabil urme ale focurilor făcute de ciobanii care au grijă de vitele satului. Procedura de declarare a „Bătrânului Carpaţilor" ca monument al naturii a fost declanşată de Asociaţia Geopark Perşani.
În cea de-a doua ediţie a concursului, care are ca scop atragerea atenţiei asupra patrimoniului natural local şi necesitatea protejării mediului, au fost înscrişi 27 de arbori, din 16 judeţe ale ţării, Braşovul fiind reprezentat în compeţie de Stejarul din Mercheaşa.
În perioada 15 - 30 august 2011, dintre aceştia se vor alege 12 finalişti de către un juriu naţional, iar în perioada 10 septembrie - 31 octombrie se va vota online pentru desemnarea câştigătorului ediţiei 2011, stejarul putând fi votat pe website-ul www.arboreleanului.ro. Până atunci, stejarul trebuie să adune cât mai multe like-uri pe Facebook, pe contrul „Bătrânul Carpaţilor“.
Copacul câştigăror va fi desemnat în luna noiembrie a acestui an, iar dacă „Bătrânul Carpaţilor" va fi câştigător, o să ne reprezinte în etapa europeană a concursului. „În 2009, copiii satului Dana şi Sebastian Pelei au participat la concursul «Cel mai bătrân arbore din România» al Fundaţiei Mihai Eminescu, câştigând concursul. Au găsit un stejar care la nivelul pieptului avea o circumferinţă de 9,3 m. Pe internet am aflat de «isprava» lor şi a fost o bucurie pentru noi, cei care inventariem patrimoniul natural al Perşanilor pentru a declara Geoparcul Carpatic Perşani", a declarat Mihai Iacomir, preşedintele Asociaţiei Geopark Perşani.
Studiind legătura vârstei cu circumferinţa unui stejar s-a ajuns la concluzia că Stejarul din Mercheaşa are o vârstă de cca 900 de ani, rămânând sub semnul întrebării care sunt amintirile acestuia? Firul istoriei arată că sigur a privit la ridicarea satului Mercheaşa (atestat în 1448, potrivit Enciclopediei Geografice a României). Ani la rând, stejarul a scăpat de fierul toporului. Devenea tot mai falnic, mai greu de doborât. Pe lângă el, au trecut spre răsărit saşii protejaţi de cavalerii teutoni în migraţia lor. Au ridicat aşezări, cetăţi, au întărit fortificaţii precum: Hoghiz, Şoarş, Ungra, Micloşoara, Cetatea Brasovia întărită de teutoni între 1212-1218 şi altele, iar în anul 1241, bătrânul stejar a simţit iureşul tătarilor în timpul Marii Invazii pustiitoare.
În Harghita se află arborele anului 2010
La ediţia de anul trecut a competiţiei „Arborele anului" a fost desemnat câştigător un tei din Liliceni, judeţul Harghita. După ce a fost numit „Arborele anului în România", în luna martie a acestui an, acelaşi tei a câştigat şi titlul de „Arborele anului în Europa", după ce a primit cele mai multe voturi în cadrul competiţiei organizate de Fundaţia Cehă pentru Parteneriat de Mediu, în parteneriat cu Fondul de Mediu al Ministerului Mediului din Republica Cehă. Teiul din Leliceni are 500 de ani, măsoară 20 de metri înălţime şi are 390 de centimetri circumferinţa trunchiului.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu