Strada Bailor-pietonala? | Un blog cu și despre...Brașov!

02.08.2011

Strada Bailor-pietonala?

Strada Bailor-pietonala??



Strada Bailor in refacere
Strada Bailor,poate mai putin cunoscuta dupa nume si mai discreta in peisajul locurilor pe care le uneste este strada paralela cu strada 30 decembrie si cu strada Constantin Brancoveanu cele doua strazi ce fac legatura intre Piata Prundului(Unirii)si Poarta Schei,Intre cele doua se afla Strada Bailor,dar daca vrei sa ai un punct de reper spui”in spate la Securitate”, si orice brasovean are  instantaneu imaginea acestei stradute care desparte Liceul de Muzica de Liceul Andrei Saguna(stiu ca acum este colegiul national, nu trageti, dar eu as il stiu si nu e deloc dezonorant,pina la urma e un liceu,chiar daca a fost “inaintat in grad”)

Strada Bailor-aproape gata
Dar sa revin la reamenajarea urbanistica din aceasta zona, se doreste eliminarea traficului auto din zona si punerea in valoare a zonei turistice, in timp a fost si o oarecare dezorganizare,inexistenta unor parcari,preturile imobiliare mari din zona facind ca numarul de procese civile  sa explodeze in ultimii ani si implicit preturile mari la terenuri si imobile, au atras atentia Primariei , care a decis sa isi joace rolul si sa ia partea leului.Partea leului fiind un paraindarat puternic si multe voturi de la cei carora Primaria le creste acum valoarea imobiliara.Primarul se afla pe un drum batatorit, el mai facind un astfel de proiect atunci cind practic a dublat valoarea proprietatilor din Bartolomeu Nord prin constructia a doua pasaje care  reduc distantele pina in Centru cu pina la 10 km,atunci i-a reusit si l-au votat ,cu scheienii e putin mai greu,mai ales ca nici nu prea sunt solutii alternative ,primarul nu intelege aceasta zona,obiceiurile si mentalitatile de aici el nefacind decit sa construiasca un butoi cu pulbere, care ii va exploda in fata cind se asteapta mai putin.Departe de mine gindul de a-i devenii sfatuitor actualului primar, acum doar constat ca s-au apucat de treaba si va arat cum este si cam ce se intrevede a se face.Ideea este ca odata terminate lucrarile strada Bailor va deveni strada pietonala,iar accesul auto va fii drastic limitat sau chiar interzis in zona(sa vad eu daca vor inghiti scheienii povestea asta si vor venii cu frigiderul in brate de la Poarta Schei), ca sa nu mai spun ca vechea piata de legume pare acum dezactivata, dar cum comunicare cu locuitorii Brasovului nu exista ,asteptam sa vedem ce o sa iasa.
Piata agroalimentara de pe Strada Bailor










UPDATE

 MA URASC CIND AM DREPTATE


Publicat: Thu, Feb 9th, 2012

Piaţa Unirii arată ca un ţarc pentru animale: este gri şi cu mulţi stâlpi




Foto: Adevarul
Şcheienii au rupt tăcerea. Ei sunt supăraţi că Primăria Braşov le-a mutilat Piaţa Unirii.  Profesorul preot Ioan Oltean a reiterat ideea ca s-a distrus şi se distrug în continuare valorile principale ale Şcheiului.
Oltean a precizat  că, din noiembrie anul trecut şi până acum a avut 20 de vizitatori la Prima Şcoală Românească, întrucât agenţiile de turism acuză că este frig iar turiştii nu pot veni 2 km pe jos,  pentru un singur obiectiv. El a mai precizat că aseară a vorbit cu primarul George Scripcaru care ar fi susţinut că lucrările la Piaţa Unirii nu ar fi terminate (deşi s-a lăudat că s-au finalizat lucrările), iar în primăvară se vor căuta soluţii pentru problemele oamenilor.
La discuţiile de la Prima Şcoală Românească au fost prezenţi şi arhitecţii Adriana Stinghe şi Mariana Iliescu, care locuiesc în Şchei. Profesoara Moraru a declarat că Piaţa Unirii „arată ca un ţarc pentru animale: este gri şi cu mulţi stâlpi“.
Specialiştii spun că proiectul iniţial a fost bun, dar nu a fost respectat la execuţie.  Mobilierul urban nu au nicio legătură cu Şcheiul şi cu zona istorică: „Este adevărat că în alte pieţe istorice din Europa, nu se circula şi nu sunt parcări, dar adiacent există acces auto. În schimb, aici, a fost blocat accesul dinspre Lacea, Bâlea spre Piaţa Unirii, Căpitan Ilie Birt“.
Ca specialişti, ei au precizat că executantul nu este calificat: unul care face drumuri forestiere nu se pricepe la reconstruirea unei zone istorice, iar calitatea lasă de dorit.
Şi alţi locuitori din Şchei, veniţi la întâlnire, sunt nemulţumiţi din cauza lipsei de acces, a parcărilor, aprovizionarea aproape imposibilă a magazinelor. Mai mult, oamenii au remarcat faptul că Primăria a desfiinţat piaţa agroalimentară de pe strada Băilor, pe care a  transformat-o într-un garaj privat al pensiunii „Curtea braşoveană“.
La discuţii a fost prezent şi preşedintele Consililui Judeţean, Aristotel Căncescu,care a preicizat că discursul şi acţiunea lui Oltean nu este politică, dar că el, ca politician, susţine demersul şcheienilor şi că îi va ajuta cu ce poate pentru ca lucrurile să revina la normal.
Mulţi dintre cei care au venit au spus că au fost ameninţaţi să nu participe la acţiune. De exemplu, profesorul Moga  a fost exclus din Asociaţia Şcheienilor pentru că susţine acţiunea. 
Cei prezenţi la discuţii au precizat că vor începe să adune semnături atât online, cât şi din poartă în poartă, pentru rezolvarea problemelor locuitorilor din zonă.
Iată textul integral al Protestului
Obştea din Şcheii Braşovului, cu nespusă surprindere este pusă într-o situaţie de a constata că impresionantele lucrări de amenajare a Pieţei Unirii, în ciuda unui aspect estetic deosebit, nu folosec nimănui, întrucât proiectanţii lucrărilor de reramenajare au ignorat total necesităţile şi destinaţia acestui spaţiu istoric al Braşovului. Vom proceda, date fiind circumstanţele de spaţiu, la o simplă înşiruire a neajunsurilor.
  •           1. În ciuda prestigiului de care s-a bucurat străvechiul obicei al Junilor din Şcheii Braşovului, ignorându-se ritualul din Duminica Tomii, când toate grupurile de Juni se strâng călări în Piaţa Unirii, noua reorganizare a pieţii nu îngăduie desfăşurarea acestui ritual strămoşesc, căci băncile şi stâlpii ornamentali implantaţi abuziv nu permit accesul cailor şi al călăreţilor. Chiar şi piatra cubică care acoperă pavajul impietează accesul cailor, fiind inevitabil riscul alunecării şi accidentării grave a cailor.
  •           2. Cel mai important monument istoric bisericesc ortodox din Ţara Bârsei din veacul al XV-lea, Biserica Sf. Nicolae şi Complexul muzeal de aici, care adăposteşte între altele şi  prima şcoală românească, sunt total izolate, neîngăduindu-se accesul autocarelor şi chiar a autoturismelor turiştilor veniţi din afara oraşului, întrucât nu există posibilitatea parcării în acest spaţiu. Prin natura funcţionalităţii ei, slujitorii Bisericii oficiază slujbele de botez, cununie, înmormântare, implicând accesul mijloacelor de locomoţie.  În noua situaţie acesta este mai mult decât imposibil.
  •           3. Locatarii străzilor Vasile Saftu şi Bâlea sunt nemulţumiţi pentru imposibilitatea lor de a avea acces pe aceste străzi.
  •           4. Lacatarii de pe numeroasele străzi din partea de nord a Şcheiului constată că s-a impus sens unic pentru toate cele patru străzi de acces spre strada Prundului şi singura posibilitate de acces spre partea nordică a Şcheiului este pe strâmta Alee Brediceanu dela PoartaŞchei.
  •           5. Toţi responsabilii de magazine din Piaţa Unirii se plâng că a scăzut vânzările, întrucât cetăţenii nu-şi pot parca în  zonă maşinile, iar aprovizionarea magazinelor este desebit de dificilă, pentru că maşinile cu marfă nu au acces spre Piaţa Unirii, fiind nevoiţi să transporte marfa cu cărucioarele sau pe braţe.
  •           6. Mobilierul urmban amplasat (stâlpii delimitatori, stâlpii de iluminat, băncile etc) aduc o notă modernistă unei pieţe medievale.
  •           7. Calitatea lucrării lasă de dorit, în sensul că pavajul este în valuri şi deja s-au desprins câteva pietre din pavaj.
  •          8. A fost desfiinţată singura piaţă de legume şi fructe din zonă, transformându-se în garaje particulare.
  •           10. Ridicându-se pavajul pieţii, în condiţii de ploaie, pivniţele locatarilor vor fi umplute de apă.
  •           11. Braşovul este declarat oraş turistic, cu cel mai mare număr de vizitatori şi în  Piaţa Unirii nu s-a prevăzut un spaţiu special pentru parcarea autocarelor şi a maşinilor pentru virtualii turişti veniţi la Braşov cu propriile maşini. Nu există o parcare pentru autocare.
  •           12. În cazul unei infracţiuni sau a unui incendiu în candrul complexului muzeal, nu se poate facilita maşinile organelor în drept să intervină prompt.
  •           13. Nu le este facilitată posibilitatea de acces al firmelor de salubritate.
  •           14. Riveranii nu-şi pot parca maşinile în propriile curţi.
Prezentul protest al obştei din Şcheii Braşovului este transmis în speranţa că cei în drept vor ţine cont de aceste doleanţe, dat fiind faptul că încă nu s-au încheiat lucrările de reamenajării a spaţiului şcheian.
Alexandru Petrescu, Sebastian Dan

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK