Descoperire arheologica la Rasnov | Un blog cu și despre...Brașov!

07.08.2011

Descoperire arheologica la Rasnov

Descoperire arheologica la Rasnov
Echipele de arheologi care au şantiere în cetatea Râşnov şi la castrul roman Cumidava de lângă pârâul Bârsa au descoperit ieri, în paralel, elemente care atestă tot mai clar faptul că Ţara Bârsei era al doilea centru important al acestui spaţiu în secolele II şi III, după Munţii Orăştiei.
În Cetatea Râşnov au fost descoperite ieri două fibule dacice, datând, probabil de la finele secolului I d. Ch. Descoperirea a fost făcută de echipa condusă de arheologul Andrei Adrian Rusu. Cele două fibule reprezintă un „ac de cravată” folosit pentru prinderea mantiilor. Acestea nu au fost făcute de daci, ci doar folosite de ei.
În paralel, o echipă de arheologi condusă de arheologul Stelian Coşuleţ, de la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi studenţi din Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie şi Singapore a descoperit alte două fibule, de această dată romane, în Castrul roman Cumidava. „Aceste fibule sunt foarte frumoase şi de o mare importanţă istorică. Am mai descoperit la castrul roman şi o statuetă romană, o lămpiţă cu cinci orificii care însă nu e întreagă şi mai multe monede romane”, ne-a declarat Stelian Coşuleţ.
Toate aceste lucrări de arheologie sunt finanţate de către Primăria Râşnov şi Consiliul Judeţean Braşov. „Ne interesează istoria, trecutul nostru. Încercăm să restaurăm această cetate deosebit de importantă în Transilvania. acum trebuie să găsim o soluţie pentru a pune în valoare şi castrul roman Cumidava, la fel ca şi Cetatea Râşnov”, a spus primarul oraşului Râşnov, Adrian Veştea. El i-a invitat şi pe studenţii străini să vină cu propriile propuneri pentru a reuşi să fie prezentat publicului încă un loc care atestă originile noastre aici.

A doua echipă de studenţi arheologi străini a venit la Râşnov
Ieri şi-au încheiat stagiul la Râşnov opt studenţi al arheologie din Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie şi Singapore, aduşi aici printr-un program al Asociaţei Archeoteck, asociaţie care recrutează studenţi pentru stadii de voluntariat. „Anul trecut am avut mai puţini studenţi. Acum au fost opt. Îi aduc la Râşnov pentru vreau să vadă excavaţiile de aici pentru că este un sit grozav. Vreau să mai vin la Râşnov şi în anii următori”, susţine coordonatorul grupului, profesorul Darren Poltorak, de la State University of New York, Buffalo.

Castrul roman Cumidava, singura fortificaţie romană din Ţara Bârsei
Conform arheologilor, în epoca romană, Cetatea Râşnov nu a existat, dar pe o suprafaţă de mai mult de două hectare, la ieşirea din Râşnov spre Vulcan, lângă Pârâul Bârsa se întindea castrul roman Cumidava. Arheologul Liviu Petculescu de la Muzeul Naţional de Istorie spune că acest castru a funcţionat cu un zid din piatră, „cel mai frumos pe care l-am văzut vreodată”, în a doua jumătate a secolului al II-lea – prima jumătate a secolului al III-lea.
„Importanţa lui este foarte mare, deoarece este singura fortificaţie romană din Ţara Bârsei, pe drumul de la Dunăre în Transilvania, prin culoarul Râşnov – Bran. Drumul a ajuns şi frontieră romană, cea mai răsăriteană frontieră a Imperiului Roman”, ne-a explicat arheologul Liviu Petculescu. În acest castru s-a locuit până în epoca medievală timpurie, până la venirea popoarelor migratoare, neamurile germanice şi turce.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK