COMPANIA APA BRASOV | Un blog cu și despre...Brașov!

15.08.2011

COMPANIA APA BRASOV


COMPANIA APA BRASOV


In aprilie 1892 Primaria Brasov avizeaza proiectul de executie al alimentarii cu apa, proiect intocmit de ing. Cristian KERTSCH avand ca obiective: captarea izvoarelor din Valea Racadaului, aductiune pana la rezervorul de 2000 mc Tampa, captarea izvoarelor din Valea Solomon (Schei), conducta de aductiune si rezervor de 600 mc amplasat in zona, conducte de distributie pe strazi si caminele de vizitare si racordarea imobilelor orasului cu bransamente executate din tevi de plumb. In urma licitatiei desfasurate, lucrarea este contractata de firma Pumpel si Nicolas, valoarea ei ridicandu-se la suma de 400 mii florini, iar lucrarile incep in 5 aprilie 1893. Betonarea rezervorului Tampa a fost inceputa in 12 septembrie 1893, in 27 noiembrie 1893 se incheie lucrarile de captare a izvorului din Schei, iar in 11 decembrie 1893 este racordata prima cladire din Brasov la noua retea de apa, aceasta fiind: „Casa de pensii” actuala cladire a Universitatii Transilvania. Lucrarile la rezervoarele din Schei si Tampa au fost incheiate in luna ianuarie 1894.



In perioada 1928-1937 s-au executat lucrari de captare a izvoarelor de la poalele masivului Ciucas si s-au realizat aductiuni din tuburi de fonta. Valoarea lucrarii s-a ridicat la 25,1 milioane lei. Reteaua de canalizare executata concomitent a insemnat cheltuirea sumei de 23,3 milioane lei. Pentru captarea de noi izvoare, construirea unor noi apeducte si montarea unor cismele stradale se cheltuie 5,3 milioane lei.
In 1956 intreprinderea comunala preia sursa Tarlung in vederea dezvoltarii (dublarea desnisipatorului existent, construirea a doua decantoare orizontale, construirea a 4 filtre din beton).
O noua dezvoltare in perioada 1961–1965 duce la marirea capacitatii Uzinei de Apa prin construirea unor noi obiective (hala, doua decantoare orizontale, statia de clorinare, statia de sulfatare, laborator analize fizico-chimice).
Perioada 1968-1974 aduce extinderea arterelor de apa din oras si realizarea Acumularii Tarlung - Sacele.



In 1980-1982 se mareste volumul acumularilor cu 2,5 mil. mc, se trece la alimentarea Uzinei de Apa din acumularea nou construita, se realizeaza alimentarea cu apa industriala din sursa Olt zona Prejmer.
In 1985 se trece la exploatarea surselor subterane. Aferent acestui sistem nou de alimentare cu apa se construiesc 2 statii de pompare si 8 rezervoare. Se imbunatateste alimentarea cu apa in zona Schei prin construirea unei statii de pompare in Poiana lui Lupan.
Reutilarea frontului de captare Harman-Prejmer cu pompe de mare randament s-a realizat in perioada 1993-1996 aducandu-se prin aceasta un aport de debit. Adiacent acestei reutilari s-au realizat doua noi statii de pompare la Harman si in zona Zizin-Brasov, asigurandu-se alimentarea zonelor Noua si Astra. De asemenea s-au demarat lucrarile la suprainaltarea barajului Tarlung Sacele, suprainaltare care a dus la marirea capacitatii cu inca 10 milioane mc, asigurand alimentarea cu apa a localitatilor Sacele si Brasov. In august 1995 Compania isi extinde activitatea preluand retelele de alimentare cu apa din localitatile: Ghimbav, Sanpetru, Harman, Halchiu, Poiana Brasov.



In 1997 au inceput lucrarile la rezervoarele: Warthe, Palatul Scolarilor, Pajistei, Dealul Melcilor. Tot in acea perioada se aflau in constructie statia de pompare Lupan, statia de pompare Tampa si se reabilita statia de pompare Dealul Melcilor.
In cursul anului 1998 s-au demarat lucrarile de modernizare si retehnologizare a Statiei de Epurare si Uzinei de apa, lucrari care s-au finalizat la sfarsitul anului 1999.
In 1999 au inceput lucrarile de dezvoltare si reabilitate a sistemului de canalizare, lucrari realizate in cadrul programului PHARE - „Facilitati pe scara larga pentru infrastructura”, ceea ce a dus la rezolvarea problemei apelor uzate din localitatile Harman si Sanpetru.
Din 2002 Compania Apa Brasov beneficiaza de programele ISPA. Unul dintre aceste programe implementate se numeste „Tratarea apei potabile si a apelor uzate in municipiul Brasov si localitatile invecinate” si urmareste tratarea si distibutia apei potabile, precum si colectarea apelor uzate.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK