Diletto Musicale-editia a XIII-a
Pe la 1211, Regele Ungariei Andrei al II-lea pomeneste intr-un document adresat teutonilor numele raului Tarlung, pe langa care va creste localitatea Prejmer. Cavalerii teutoni care primesc drepturi asupra acestui teritoriu sunt cei care vor ridica pana la un anumit nivel biserica din Tartlau (denumirea saseasca a localitatii). Lor li se datoreaza planul in cruce greaca, unic in Transilvania, dar avand corespondent in cateva biserici din nord-estul Germaniei.
Cea mai valoroasa piesa care poate fi gasita in biserica din Prejmer este altarul poliptic din jurul anului 1450, fiind astfel cel mai vechi din Transilvania. Altarul este format dintr-un triptic cu panou central si voleuri pictate pe ambele fete. De o parte si de alta a panoului central, care infatiseaza Rastignirea, sunt reprezentate alte scene din Patimile lui Iisus. Compozitiile au scheme iconografice simple si o stralucire particulara a tonurilor de rosu pusa in evidenta de fundalul aurit. Numele mesterului nu este cunoscut, dar se presupune ca s-a format in ambianta scolii vieneze.
Ediţia din acest an este inclusă în cadrul festivalului „Musica Barcensis” şi completează manifestările dedicate împlinirii a 800 de ani de la atestarea documentară a Ţării Bârsei. Continuând tradiţia ultimilor ani, concertele de la Prejmer includ premiere muzicale şi noutăţi privind repertoriul şi instrumentele folosite. Astfel, în acest an publicul va putea asculta în premieră pentru ţara noastră un concert de acordeon şi virginal (clavecin englezesc) şi va putea descoperi repertorii rar interpretate în această regiune, cum ar fi muzica latino-americană a epocii coloniale.
„Diletto Musicale este unul dintre festivalurile consacrate de muzică de cameră din zona rurală din România. Ideea atragerii publicului spre astfel de zone cu patrimoniu istoric a condus la realizarea unui proiect mai amplu în acest an: festivalul Musica Barcensis. Restaurarea orgilor din Ţara Bârsei a făcut posibil ca bisericile evanghelice din diferitele sate să poată găzdui concerte de un înalt nivel muzical, care să pună în valoare aceste instrumente istorice”, a declarat Steffen Schlandt, coordonatorul festivalului „Diletto Musicale”.
Concertul de deschidere va fi susţinut de către soprana Cristina Radu şi ansamblul „Quartetto Brassovia”compus din Roxana Curtgeafar (vioară), Emin Curtgeafar (oboi), Paul Cristian (clavecin) şi Alexandra Enache (violoncel). Programul include lucrări de Gabriel Reilich, un reprezentant al barocului transilvănian din secolul XVII.
Intrarea la concerte este liberă, participanţii având posibilitatea de a face o donaţie benevolă ce va contribui la activitatea de restaurare a orgilor.
Program „Diletto Musicale” 2011:
7 august, ora 17:00 – Quartetto Brassovia
14 august, ora 17:00 – Jugendbachchor (Braşov) şi orchestră baroc, dirijor: Steffen Schlandt
21 august, ora 17: 00 – Acordeon şi virginal, Tomaž Marčič (Slovenia) şi Steffen Schlandt
28 august, ora 17:00 – Trio baroc „Fonte di Gioia” (Cluj)
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu