450 de ani de la începerea tipăririi Tetraevangheliarul slavon la Brașov | Un blog cu și despre...Brașov!

26.03.2012

450 de ani de la începerea tipăririi Tetraevangheliarul slavon la Brașov

Statuia Diaconului Coresi, din curtea Bisercii Sf. Nicolae



În 24 martie 1562, diaconul român Coresi a început, la Braşov, tipărirea lucrării bisericeşti cunoscută sub numele de Tetraevangheliarul slavon.

Coresi a fost un diacon, traducător și meșter tipograf român originar din Târgoviște. Este autorul primelor cărți în limba română. A editat în total circa 35 de titluri de carte, tipărite în sute de exemplare și răspândite în toate ținuturile românești, facilitând unitatea lingvistică a poporului român dar și apariția limbii române literare.

În 1559-1560 se stabilește definitiv la Brașov, unde i s-a oferit posibilitatea de a tipări nu doar în limba slavonă, ci și în limba română, fapt imposibil la vremea respectivă în Muntenia, din cauza opoziției Mitropoliei Ungrovlahiei. Tipăriturile lui, apărute în mare parte la Brașov între 1556 și 1583 sub influența curentelor de reformă religioasă luterană și calvină răspândite atunci în Transilvania, sunt adevărate „monumente” de limbă veche românească, importante și prin predosloviile scrise de el, în care se ridică pentru prima oară, cu hotărâre și claritate, problema introducerii limbii românești în cultul religios. Tipăriturile lui Coresi utilizau graiul din Țara Românească și sud-estul Transilvaniei și au avut o mare importanță pentru evoluția și unificarea limbii române. Ele au stat la baza formării limbii române literare. A decedat în 1583, la Brașov.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK