Cercetașii din Cristian sunt printre cei mai activi din România | Un blog cu și despre...Brașov!

30.03.2012

Cercetașii din Cristian sunt printre cei mai activi din România





Cercetasia este o miscare deschisa tuturor indiferent de rasa, credinta sau sex si cauta sa dezvolte individul multilateral, tinand cont de nevoile varstei la care acesta se afla, avand drept rezultat formarea de indivizi responsabili si pregatiti pentru viata. Cercetasia, bazandu-se pe o lege si o promisiune si respectand cele trei datorii stabilite de intemeietorul miscarii – Lordul Robert Baden Powell (datoria fata de Dumnezeu, fata de aproapele meu si fata de mine insumi) implica copiii in activitati menite a le dezvolta abilitatile fizice, psihice, intelectuale, sociale si spirituale prin joc, recreere si aventura. 
Centrul Local Ion Soiu, din Cristian, a luat fiinta in anul 1993, cand cativa tineri ai comunei au hotarat a oferii copiilor o portita spre un alt fel de educatie, una bazata pe joc, voie buna si aventura. De atunci, mai mult de 100 de copii au invatat si s-au distrat alaturi de noi in cadru centrului, multi dintre ei fiind acum oameni impliniti din toate punctele de vedere. 
De-a lungul anilor, Centrul nostru a organizat 10 Scoli Nationale cu participarea a mai mult de 800 de copii, acestea fiind practic rampa noastra de lansare la nivel international. 
Prin activitatile propuse de liderul nostru de atunci, Radu Stinghe, ne-am facut un renume la nivel national, fiind alesi in structurile de coordonare nationala, ulterior Stinghe fiind angajat director de programe in cadrul Fundatiei Europene Scout din Geneva, unde se afla si acum. 
Actualmente, centrul de la Cristian numara 28 de membri, cu varste intre 6 si 17 ani si sunt cuprinsi in tot ceea ce inseamna activitate cercetaseasca la nivel local, national si international. Astfel, anul trecut, cu prilejul Jamboreei Mondiale Scout (olimpiada scout) desfasurata in Suedia si unde au participat 40.000 de copii din 200 de tari, intr-un contingent romanesc de opt membri, dintre care doi de la Cristian (Țintea Lorena si Ioana Ceh).Ioana a avut privilegiul de a fi invitata la dineul oficial al Casei Regale Suedeze unde timp de 15 minute s-a intretinut cu Altetele Lor Gustaf si Silvia.Tot anul trecut, trei dintre lideri (Radu Stinghe, Florin Ceh si Sorin Dulgheriu) au participat la organizarea si coordonarea celui mai mare eveniment national de tineret din ultimii 75 de ani, Jamboreea Nationala Rojam 2011 de la Săliște – Sibiu, unde au fost prezenți peste 1.500 de cercetasi, la aceasta manifestare participand si o patrula de 10 cercetasi din Cristian. 
„Copiii nostri au intalniri saptamanale si participa la nivel local si national la toate programele propuse de ONCR sau alte organizatii nonguvernamentale cu scop educativ. Pe viitor ne propunem sa dezvoltam centrul atat ca participare (50 membri activi) cat si ca diversitate a programelor urmarind a organiza la Cristian un camp de nivel national si unul international. In acest scop apelam la toate persoanele fizice si juridice preocupate in a promova acest gen de activitati si implicit in a asigura un viitor societatii civile si nu numai, sa ne contacteze la adresa de mail cristian.scouts@yahoo.com sau telefon 0740176156/0720650521. In incheiere as vrea sa multumesc Primariei si Consiliului Local Cristian pentru modul in care au inteles sa sustina si sa se implice material si financiar la bunul mers al acestui centru“, spune Sorin Dulgheriu

In perioada 1-15 august 2010 Cercetasii Romaniei au finalizat un program cu durata de 5 ani dedicat dezvoltarii sustenabile a zonei Tara Fagarasului sub numele "Masivul Fagaras - mai curat, mai accesibil turistilor" . Campul a fost organizat la poalele nordice ale Muntilor Fagaras, in zona satului Lisa (judetul Brasov), de catre filiala "Orion", din Miercurea Ciuc. Alaturi de ei au participat alti peste 60 de cecetasi din Targu Mures, Giurgiu, Bucuresti si Brasov.
Principalele activitati intreprinse de Cercetasii Romaniei organizati in campul Lisa au fost:
- Au marcat si au refacut trasee montane, unind Masivul Piatra Craiului de creasta Muntilor Fagaras
- Sprijiniti de localnici, cercetasii au participat la reconditionarea a 3 cabane de vanatoare: Coliba Hasilor din Valea Pojortei, coliba Remus Sofonea din Muchia Dragusului si Craiasa Muntilor din Vacarea Mica. Cabanele au fost renovate in memoria partizanilor din Tara Fagarasului. Actiunea a avut ca scop introducerea in circuitul turistic a temei miscarii de rezistenta anticomunista, miscare foarte puternica in Tara Fagarasului in perioada anilor 1948-1952.
- Impreuna cu peste 100 de copii din localitatile din zona, cercetasii au desfasurat in zona montana o actiune de ecologizare, fiind adunati peste 500 de saci (fiecare cu capacitatea de 160 l) de gunoaie.
- Cu ocazia traditionalului pelerinaj la Manastirea Brancoveanu care se desfasoara anual la mijlocul lunii august, cercetasii au distribuit pelerinilor pliante de informare ecologica, precum si 5.000 saci menajeri.
- Cercetasii Romaniei au desfasurat si alte activitati, actiuni si jocuri cu specific cercetasesc.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

FACEBOOK